TŁUSTY CZWARTEK jak sama nazwa nam podpowiada tłuste smakołyki w czwartek się zjada. Pączki,oponki, chrust zwany też faworkami są najchętniej przygotowanymi słodkościami. Chrust zawsze lubiłam, ale rzadko go robiłam, tym razem na szybko go przygotowałam, ciasto tylko rozwałkowałam, cienko, o różnej długości w paski pokroiłam i na tłuszczu usmażyłam. Pionowo ciasto do garnka wkładałam i dzięki temu fantazyjne
Moniki SmakołykiTradycyjne drożdżowe pączki w wersji dla ... liliputów ;-) albo ... dzieci ... Ale zaręczam, że dorosłym też będą smakowały. Taka wersja jest zdecydowanie szybsza, bo po delikatnym rozwałkowaniu ciasta szybko powycinałam kieliszkiem małe kółeczka, z których podczas smażenia urosły pączusie wielkości małej mandarynki. Tych moich maleństw już niczym nie nadziewałam, co też znacznie skróciło czas pracy. Polecam gorąco - szczególnie
Walijskie PichceniePrzepis na te pączki dostałam dość dawno od koleżanki. Jeszcze nie prowadziłam bloga i smażyłam je dość często. Potem jakoś o nich zapomniałam i od jakiegoś czasu znowu robią furorę w sieci. Postanowiłam i ja przypomnieć domownikom ich smak. Robi się je szybko ale niestety mają jedną wadę - za szybko znikają. I najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. Możecie użyć same Danio
Ewa w kuchnigrypa mnie rozkłada, zostawiam Wam zapiekankę makaronową z Sosem pieczarkowym Orzech , pyszną Fasolą Bonduelle , suszonymi Pomidorami od firmy Becla i Polędwicą od Tradycyjnego Jadła Zapraszam :) Składniki : 1 paczka makaronu kokardki 1 sos pieczarkowy Orzech 1 puszka fasoli na parze Bonduelle 1 łyżka suszonych pomidorów Becla 200 g polędwicy Tradycyjne Jadło 5 jajek sól, pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliroku robię sobie listę pączków, pączusiów i faworków które wykorzystam i usmażę. Karnawał krótki i nie dam rady wszystkich zaplanowanych pokazać i usmażyć ale kilka propozycji już wykonałam. Dziś islandzkie faworki. Do ciasta dodaje się tutaj amoniak czyli kwaśny węglan amonu który "pachnie" podczas smażenia i chwilę po ale potem dzięki niemu faworki są pulchne i smakowite. Amoniak
Moje Małe Czarowanieozdabiania tortów,ale co roku zawsze robię swoim domownikom jakiś torcik..tym razem torcik dla starszej córki..W sumie tort miał być inny, ale zostało mi trochę białek po pączkach i wynalazłam przepis na ich wykorzystanie..i też miało ciut inaczej..ale wyszło jak wyszło..Pomysł na biszkopt i masę z białek podpatrzyłam tutaj ..ja zrobiłam biszkopt w podwójnej
Moje domowe kucharzenieCzas karnawału i wszech obecnych faworków i pączków, nudaaaa. Moja propozycja to kruche rurki z delikatnym kremem kokosowym. Ps. Pamiętam z czasów dzieciństwa, była u nas w mieście taka budka koło kościoła, gdzie sprzedawano właśnie rurki z kremem, sprzedawała tam młoda babka i za każdym razem pytała się „rurka do ręki czy zapakować”, i zawsze gdy kupującym był
greenscarfOprócz chrustów, pączków i innych smakołyków, Karnawał to również czas pysznych koktajli, szczególnie tych z dodatkiem alkoholu :) Miłośnikom słodkich, gęstych likierów polecam likier bananowy. Ja przygotowałam taki na domówkę i muszę przyznać, że cieszył się powodzeniem. Konsystencją przypomina nieco ajerkoniak. Nie dajcie się jednak zwieść - mimo pozornie delikatnego smaku ten likier kryje w sobie godną porcję wódki :) Przepis pochodzi
Milion Smakówkaszka kukurydziana na mleku sojowym z malinami (część dodana podczas gotowania) i czekoladą 70% kakao~ Dzisiaj szykuje się aktywny dzień - planuję usmazyć wegańskie pączki! Dodatkowo po południu wybieramy się z rodzicami na narty biegowe - po raz pierwszy :D Nie wiem jak mi pójdzie, bo tak jak pisałam - to pierwszy raz, ale bardzo chcemy spróbować! :) Jutro zdam Wam relację
breakfast of dreamsobrotach, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na rozgrzany olej ( do głębokiego smażenia ) wrzucamy porcje masy (łyżeczka) i smażymy do zrumienienia, przewracając z jednej strony na drugą. Mini pączki najlepiej smakują od razu po usmażeniu, oprószone cukrem pudrem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenzimno z jogurtem naturalnym Piernikowe uszka z żurawiną Piernikowe "szyszki" na choinkę i życzenia świąteczne Babeczki piernikowo – dyniowe Drożdżowiec z orzechami włoskimi Plecionki - śląska potrawa wigilijna Oliebollen - holenderskie pączki na Nowy Rok Drożdżowa gwiazda z makiem Keks Ciasto "śmieciak" Pralinki kokosowo-migdałowe Ciasteczka z orzechowym krokantem i marmoladą Piernikowe cake pops Dominosteine - piernik z marcepanem i konfiturą śliwkową Piernikowy syrop
My Culinary Artkoniec dnia coś specjalnego :) Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami i warto wcześniej zaplanować co będziemy przygotowywać na ten szczególny dzień. Pączki, faworki, eklerki, bezy, ciasteczka... wszystkie pyszne, wszystkie mocno kaloryczne, ale przecież to tylko jeden taki dzień w roku (przynajmniej oficjalnie :) ). Jako pierwszy i z pewnością nieostatni pomysł na ostatkowe słodkości proponuję oponki serowe z niezawodnego przepisu mojej babci
Chocolate Muffin Blogfeta ok. 150g 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 paczka makaronu penne (400g) Danie zaczynamy od przygotowania bakłażana. Kroimy go na plasterki, które płasko rozkładamy i każdy z osobna solimy. Zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie
Simple Dishspodziewałam się tego, że pączki można przygotować w tak szybki i prosty sposób więc przedstawiam wam go. Czytaj więcej
PychotkaaaMoje skromne propozycje na Tłusty Czwartek Twarogowe Oponki Serowe mini pączki Placuszki z bananami
W Moim Magicznym Domu