Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru. Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cynamonowym cukrze
Kubki smakukształcie rombów, których nazwa oznacza "cztery". Smaży się je na głębokim tłuszczu na rumiano. Jeszcze letnie polewa się płynnym miodem i posypuje cukrem pudrem. W smaku trochę podobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi. Składniki: 1,5 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżeczka miękkiego masła
Ala piecze i gotujeZnaleźliśmy w domu paczkę makaronu. Nic wielkiego – powiecie. Zgadza się. Gdyby to był zwykły makaron jajeczny, makaron ryżowy albo ekspresowy makaron wymyślony przez Momofuku Ando. Takie makarony, wiadomo – nic szczególnego. Ale my znaleźliśmy makaron wermiszel z batatów. Bardzo … Czytaj dalej
slodkokwasnaplmąki mam spory zapas dzięki Młynomag , więc trza korzystać.Mam kilka przepisów do wypróbowania takich na tłusty czwartek i postaram się chociaż kilka jeszcze zrobić...Były już różne pączki, faworki, rozetki itd..a dziś chruścik lany...robiłam je po raz pierwszy...i może nie wyszły idealne, ale smaczne..do ich zrobienia potrzebny worek cukierniczy lub plastikowa butelka z niedużym otworkiem
Moje domowe kucharzeniekoszyku. Rozsiądź się wygodnie Na swoim fotelu, Pobuszuj w mych aukcjach Jak już czyni wielu. Starań wnet dołożę byś tu kupić zdołał To czego szukałeś, czego smak Twój wołał. Paczkę nadam sprawnie – zaraz po przelewie, Kurierem lub pocztą – byle wnet do Ciebie. Zawód Cię nie spotka – tu Ci daję słowo. Zamówienia składaj również e-mailowo. Jeśli coś zawalę – tak również
Moje domowe kucharzeniePomiędzy jednymi, a drugimi pączkami przepis na coś lżejszego ;) Mocno czekoladowe, przepyszne i bardzo zdrowe trufle. Są niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Pachną obłędnie... Tak, jak pachnieć może tylko pomarańcza z czekoladą Z dodatkami można dowolnie kombinować - dodawać różne orzechy, obtoczyć można je w czekoladzie, wiórkach kokosowych czy tak jak w moim przypadku, w gorzkim kakao. Deser w lekkim
Domowa cukiernia EwyTŁUSTY CZWARTEK jak sama nazwa nam podpowiada tłuste smakołyki w czwartek się zjada. Pączki,oponki, chrust zwany też faworkami są najchętniej przygotowanymi słodkościami. Chrust zawsze lubiłam, ale rzadko go robiłam, tym razem na szybko go przygotowałam, ciasto tylko rozwałkowałam, cienko, o różnej długości w paski pokroiłam i na tłuszczu usmażyłam. Pionowo ciasto do garnka wkładałam i dzięki temu fantazyjne
Moniki SmakołykiTradycyjne drożdżowe pączki w wersji dla ... liliputów ;-) albo ... dzieci ... Ale zaręczam, że dorosłym też będą smakowały. Taka wersja jest zdecydowanie szybsza, bo po delikatnym rozwałkowaniu ciasta szybko powycinałam kieliszkiem małe kółeczka, z których podczas smażenia urosły pączusie wielkości małej mandarynki. Tych moich maleństw już niczym nie nadziewałam, co też znacznie skróciło czas pracy. Polecam gorąco - szczególnie
Walijskie PichceniePrzepis na te pączki dostałam dość dawno od koleżanki. Jeszcze nie prowadziłam bloga i smażyłam je dość często. Potem jakoś o nich zapomniałam i od jakiegoś czasu znowu robią furorę w sieci. Postanowiłam i ja przypomnieć domownikom ich smak. Robi się je szybko ale niestety mają jedną wadę - za szybko znikają. I najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe. Możecie użyć same Danio
Ewa w kuchnigrypa mnie rozkłada, zostawiam Wam zapiekankę makaronową z Sosem pieczarkowym Orzech , pyszną Fasolą Bonduelle , suszonymi Pomidorami od firmy Becla i Polędwicą od Tradycyjnego Jadła Zapraszam :) Składniki : 1 paczka makaronu kokardki 1 sos pieczarkowy Orzech 1 puszka fasoli na parze Bonduelle 1 łyżka suszonych pomidorów Becla 200 g polędwicy Tradycyjne Jadło 5 jajek sól, pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliroku robię sobie listę pączków, pączusiów i faworków które wykorzystam i usmażę. Karnawał krótki i nie dam rady wszystkich zaplanowanych pokazać i usmażyć ale kilka propozycji już wykonałam. Dziś islandzkie faworki. Do ciasta dodaje się tutaj amoniak czyli kwaśny węglan amonu który "pachnie" podczas smażenia i chwilę po ale potem dzięki niemu faworki są pulchne i smakowite. Amoniak
Moje Małe Czarowanieozdabiania tortów,ale co roku zawsze robię swoim domownikom jakiś torcik..tym razem torcik dla starszej córki..W sumie tort miał być inny, ale zostało mi trochę białek po pączkach i wynalazłam przepis na ich wykorzystanie..i też miało ciut inaczej..ale wyszło jak wyszło..Pomysł na biszkopt i masę z białek podpatrzyłam tutaj ..ja zrobiłam biszkopt w podwójnej
Moje domowe kucharzenieCzas karnawału i wszech obecnych faworków i pączków, nudaaaa. Moja propozycja to kruche rurki z delikatnym kremem kokosowym. Ps. Pamiętam z czasów dzieciństwa, była u nas w mieście taka budka koło kościoła, gdzie sprzedawano właśnie rurki z kremem, sprzedawała tam młoda babka i za każdym razem pytała się „rurka do ręki czy zapakować”, i zawsze gdy kupującym był
greenscarfOprócz chrustów, pączków i innych smakołyków, Karnawał to również czas pysznych koktajli, szczególnie tych z dodatkiem alkoholu :) Miłośnikom słodkich, gęstych likierów polecam likier bananowy. Ja przygotowałam taki na domówkę i muszę przyznać, że cieszył się powodzeniem. Konsystencją przypomina nieco ajerkoniak. Nie dajcie się jednak zwieść - mimo pozornie delikatnego smaku ten likier kryje w sobie godną porcję wódki :) Przepis pochodzi
Milion Smakówkaszka kukurydziana na mleku sojowym z malinami (część dodana podczas gotowania) i czekoladą 70% kakao~ Dzisiaj szykuje się aktywny dzień - planuję usmazyć wegańskie pączki! Dodatkowo po południu wybieramy się z rodzicami na narty biegowe - po raz pierwszy :D Nie wiem jak mi pójdzie, bo tak jak pisałam - to pierwszy raz, ale bardzo chcemy spróbować! :) Jutro zdam Wam relację
breakfast of dreams