Gniazdka to rodzaj pączków, który od zawsze był mi bliski a szczególnie kiedy byłam małą dziewczynką. Uwielbiałam je, ponieważ były mięciutkie, wilgotne i wprost rozpływały się w ustach. Dziś postanowiłam sama je przygotować i są równie pyszne. Polecam, szczególnie na tłusty czwartek i w okresie karnawału. Najlepiej smakuję świeże, więc jutro rano zabierzcie się za ich przygotowanie! Składniki
Mango Papajaoczyszczonej 2 - 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka octu ( żeby nie wchłaniały tyle oleju) Te oponki robi się niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki. Słodycz dla dzieci :-) Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto. Zacznij od 2 szklanek mąki, potem stopniowo dosypuj. Nie przekraczaj jednak wymaganej ilości mąki
Calzonella.comjeżeli się je ze sobą połączy, to efekt jest jeszcze lepszy. Polecam je, tak dla odmiany, zamiast tradycyjnego kotleta schabowego :) SKŁADNIKI ( 2 os.) 2 piersi z kurczaka jedna paczka świeżego szpinaku, ok. 150 g 2 ząbki czosnku połowę słoika pomidorów suszonych 2 łyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach rzodkiew ogórek zielony ulubiona sałata/ surówka świeży
Calzonella.comNastępny karnawałowy wypiek, w zastępstwie tłustych kalorycznych pączków proponuję lekkie jak piórko ptysie. To najlepsze ptysie jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest perfekcyjne, bardzo wyrośnięte, a pusty środek ptysia, aż się prosi o wypełnienie go - oczywiście pianką z jak najlepszej cukierni, czyli "włoską bezą". Takie ptysie lubię najbardziej. To wspaniały i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Pierwszy raz z ciastem parzonym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcje -jak na zdjęciu) 1/2 kostki masła / margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 3 krople olejku waniliowego bądź paczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: foremki posypka do dekoracji lukier (cukier puder + woda) Wykonanie: Wszystkie składniki dodajemy do siebie i wyrabiamy ciasto. Wkładamy masę na około 30 minut
W Moim Magicznym Domurobiłam ani nie jadłam. Bardzo szybko się robi bo nie trzeba nic ugniatać ani wałkować a do tego fajnie wygląda. Jak dla mnie to takie połączenie faworków i pączków bo po upieczeniu jest chrupiące jak faworki a gdy wystygnie mięciutkie i puszyste jak pączusie.Ciasto na tłuszcz można wlewać na różne sposoby , jak radzi autorka bloga z którego zaczerpnęłam
Monia miesza i gotujeChurros bo tak nazywa się ten wypiek - w Hiszpanii zjadany jest głównie na śniadanie, samodzielnie lub maczany w filiżance czekolady. W Polsce churros bardzo często porównywany jest do pączków i dlatego zagościł na dobre na "tłustoczwartkowych "stołach. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki. Składniki; 240 ml wody 1 szkl. mąki pszennej z większą górką
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki ziaren gorczycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru 1 łyżka soku z cytryny ostra papryka 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1 paczka mrożonych liści szpinaku (400-450 g) sól, pieprz ulubione zioła, np. bazylia, oregano, estragon Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze plastry. Ugotuj na parze lub w wodzie. Wymieszaj kminek, gorczycę
Qlinarnie i Qlinarniefamily:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:EN-US;} I najpyszniejsze naleśniki, bo to takie które mogę jeść :) PL Skladniki: 4-5 jaj przepiorczych Paczka cukru waniliowego 500 ml wody ( 2 szklanki) 2 -3 szklanki Maka bezglutenowa (Extra koncentrat Krakowski Premium) - tyle aby uzyskac lekko plynna konsystencje 1 lyzeczke oleju dzem, miod i inne ukochane
Lajtkraft food intoleranceCzas na pączkowe szaleństwo. Najlepsze pączki to te, które sami przygotujemy. Są delikatne i leciutkie jak puch. Składniki: 8 szklanek mąki 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 5 żółtek 1 jajko 0,5 kostki margaryny 5 łyżek oleju 1-2 paczki cukru waniliowego 2 łyżki spirytusu 2 szklanki mleka szczypta soli Drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, 1,5 szklanki mleka
Pyszności Słodkościroku, jeśli czas mi na to pozwoli, staram się w tłusty czwartek albo przed tym dniem piec jakieś faworki lub pączki, aby zakończyć karnawał. W tym roku postanowiłam trochę odchudzić faworki piekąc je w piekarniku. Poszukałam trochę w necie i znalazłam jakiś przepis. Upiekłam faworki i nie byłam zadowolona. Moje oczekiwania były trochę inne. To nie wina przepisu. Zmodyfikowałam
Zakątek rozkoszy kulinarnychRating: Zupa krem z brukselki to wynik natłoku warzyw w mojej lodówce. Miałam ugotować tradycyjny rosół, lecz gdy przygotowywałam warzywa pod wywar mięsno – warzywny zauważyłam całą paczkę brukselki zakupioną kilka dni wcześniej. Tak więc brukselka stała się drugim głównym – po rosole – składnikiem zupy. Rosół, czyli wywar warzywno – mięsny zawsze przygotowuję według przepisu […] The post Zupa
Magiczny Garnekmniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec faworka na drugą stronę. Rozgrzewamy olej do 180 stopni. I tak jak przy pączkach, przyda nam się termometr i duży garnek lub frytownica. Faworki smażymy partiami. Szybko rosną i robią się pęcherzyki powietrza, więc nie oddalamy się na ploty. Wystarczy im dosłownie pół minuty
ladykitchensobą moje tiramisu :) Do pysznej kawy będzie w sam raz... Składniki : 25 dag serka mascarpone 2 żółtka 4 łyżki cukru ewentualnie 2 łyżki likieru amaretto u mnie 2 paczki biszkoptów po 10 dag około 2 filiżanek mocnego naparu z kawy kakao Przygotowanie : Jajka myjemy, parzymy wrzątkiem. Wybijamy żółtka, ucieramy z cukrem i amaretto, łączymy z serkiem - ponownie ucieramy
Proste Potrawymalinami* i masłem migdałowym ~ *z lata 2015 :) Tłusty Czwartek za 5 dni! Planujecie usmażyć jakieś dobroci? :) Ja zrobiłam to wcześniej, specjalnie dla Was, żebyście mogli przygotować wegańskie, orkiszowe pączki z mojego przepisu :) Polecam je Wam baaardzo :) ♥ Po przepis kliknij na zdjęcie
breakfast of dreams