przepis na pączki - 6713 przepisów (strona:232/448)

Torcik Śmietanowo-Owocowy 142

Torcik nazywany "Hiszpanem" wypatrzyłam u MARGARYTKI, brałam udział w organizowanym przez nią konkursie;) Składniki na tortownicę (średnica 26 cm) 1 paczka biszkoptów ( ja używam tych z biedronki) 600 ml śmietany kremówki 30% ja dałam dużą i małą firmy Piątnica 4 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Tortownicę wyłożyć pergaminem. Na spodzie poukładać biszkopty. Rozpuścić dokładnie 2 galaretki w 2 szklankach gorącej

Moje Słodkie Piekiełko
Drożdżowe Oponki 156

Dzisiaj widziałam w TV pączki, moja córeczka poprosiła mnie bym zrobiła...więc zrobiłam Oponki Drożdżowe ciasto rozpływa się w ustach...bardzo delikatne. Dro ż d ż owe Oponki SKŁADNIKI:  3,5 szkl. mąki 25 g drożdży Babuni (sprawdzone i piekę na nich od lat) 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka spirytusu bądź rumu

Moje Słodkie Piekiełko
Deser z jogurtem naturalnym, jabłkami i herbatnikami 211

deser to taka błyskawiczna szarlotka. Wystarczy składniki ułożyć warstwami. Deser najlepiej smakuje podany schłodzony.  Składniki na 4 porcje: 1 duży jogurt naturalny (400 g) 3 słodkie jabłka 2 paczki herbatników pełnoziarnistych (100 g) odrobina soku z cytryny 2 garście rodzynek cynamon Herbatniki zmielić, np. za pomocą blendera. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka

Ugotować
strucel powidłowo-sezamowy 119

względu na to ze po czwartkowym szaleństwie z pączkami pozostało mi sporo marmulady jak również sezamu

Ugotujmy Coś
Świątecznie z Folwarkiem. Dalsza współpraca. 207

okazji zbliżających się Świąt otrzymałam od Folwark pyszną paczkę pełną wspaniałych produktów. Jak napisała w mailu przedstawicielka firm: "Święta Wielkanocne to dobra okazja, żeby wypróbowali Państwo kilka idealnych sosów na tę okazję: remulada duńska, majonezowy sos chrzanowy oraz nasz przepyszny kremowy majonez i zainspirowali pasjonatów gotowania nowymi przepisami na Wielkanoc." Dziękuję producentowi sosów za pamięć i prezent

Słodkie okruszki
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 185

tutaj znane i spożywane, w innych częściach dominuje kuchnia niemiecka lub czeska. Ze względu na specyficzną gwarę znane gdzie indziej potrawy tutaj mają swoje nazwy, jak na przykład krepel (pączek), buchta (kluski na parze) czy nudelzupa, czyli po prostu popularny rosół. Jak widać właśnie na przykładzie chociażby nudelzupy gwara śląska została zdominowana przez język niemiecki. W końcu nie ma się

Marder&Marder Manufacture
Stefanki i chrupiesz do woli 228

przy komputerze, pogaduszkach lub ulubionym serialu lub jako wspaniały dodatek do sałatek. Już dziś zapraszam Was na pyszną "Szybką chrupiącą sałatkę paprykową" . Ale przyznam, że jako pierwsze z paczki zostały wyciągnięte i otworzone (za namową mojego męża) grzanki o smaku diabelskiego czosnku. On był nimi wprost zachwycony, choć smak i ... zapach czosnku był faktycznie diabelski ;) (mocno wyczuwalny). Inne grzanki

Słodkie okruszki
Cytrynowe Tiramisu. 127

muszę powiedzieć, że deser p. Heleny też powala smakiem. Jest naprawdę super-polecam! Zdjęcie może nie najlepsze, ale wszyscy szybko się wzięli za niego i nie zdążyłam! SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów SAN (paluszki ) 1 pudełko Mascarpone 400-500g. 100 ml. Limoncello lub innego likieru cytrynowego sok z 1/2 cytryny do smaku otarta skórka z cytryny(opcjonalnie) 1 łyżka lekkiego

Kuchnia Beaty
Ciasto Cygan 417

szklanki cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Dodatkowo 1 paczka okrągłych biszkoptów 2 czerwone galaretki (dałam truskawkowe) Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu , ale w troszkę mniejszej ilości wody. Wylewać lekko tężejącą na ciasto. Składanie ciasta 1 blat ciasta 1/2 masy

O kuchni z uczuciem
Pijak 223

ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Poncz: 0,5 l wody Olejek rumowy cukier waniliowy sok z cytryny spirytus lub wódka   Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów słoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki) tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też mleczna) kilka łyżek mleka Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem

Cynamonowe szczęście
Tiramisu 142

Składniki: 750 g mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 paczki  podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru pudru 200 ml mocnej kawy espresso 60 g likieru amaretto  1 cytryna ok. 3 łyżki kakao Wykonanie: Przygotowujemy napar z kawy espresso, studzimy dodajemy likier. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietankę łączymy bardzo delikatnie

kgwjanczewo
Ciasto Latte Macchiato 290

pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) poncz: 300 ml mocnej kawy 100 ml likieru baileys (lub każdego innego kawowego, czekoladowego) dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą i cukrem, na jasną puszystą masę (przez około 8 minut). Następnie dodajemy olej i wodę i nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy

na moim stole...
Pączki ziemniaczane z nadzieniem marchewkowym 134

Pyszne pączki z nietypowym nadzieniem ! Palce lizać! Składniki na ciasto: 6 ziemniaków 4 łyżki kaszy manny 1 jajko sól do smaku tłuszcz do smażenia Składniki na nadzienie: 4 marchewki 1 jajko gotowane 1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru Wykonanie nadzienia: Marchew obrać, ugotować do miękkości i ostudzić. Następnie pokroić, dodać cukier i w rondelku dusić kilka minut razem z masłem

Tradycyjna Kuchnia
SAŁATKA Z KURCZAKA 424

powrót. Idealnie sprawdzi się na imprezie, ale również w mniejszym gronie, wówczas proponuję przygotować ją z połowy porcji. Składniki: - 4 piersi z kurczaka bez skóry (u mnie 1000g) - 2 paczki ugotowanego ryżu, u mnie basmati (200g suchego) - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka brzoskwiń - 1 puszka ananasów - 1 duży pęczek natki pietruszki lub 2 mniejsze - 1/2 strąka papryki żółtej - 1/2 strąka

Smaczne Zdrowe