Składniki: MUFFINY: 3 szklanki mąki pszennej; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka soli; 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej; 1 szklanka białego cukru; 2/3 szklanki miękkiej
Gospodyni MiejskaCzwartek, tłusty czy nie tłusty, nastał już kilka godzin temu. Jak wspomniałam Wam, w którymś z postów, dzisiaj nie smażę pączków, nie wycinam faworków. Dzisiaj prawie nie będzie mnie w domu! warsztatuję! nim jednak udam się do CookUpu uczyć się nowych technik piekę zdrowe, owsiano-jabłkowe ciacha idealne wprost do śniadaniówki czy lunchboxu. Przepis znalazłam na stronie Kwestii
Dzieje kuchennej WiewióryTłusty Czwartek. W mojej kuchni tradycyjnie pojawią się pączki i faworki, ale oprócz tego dla swoich chłopaków przygotuję lany chrust. Wczoraj zrobiłam próbę generalną i wszystko udało się znakomicie. Przepis, który wydobyłam ze starego zeszytu, okazał się najprostszy z możliwych. Porcje smaży się szybko, a smakują znakomicie. Nam bardziej smakowały te mocno zezłocone – były chrupiące, takie, jak lubimy. Oprószone mgiełką
W mojej kuchniRóże karnawałowe to przysmak z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak razem z mamą piekłyśmy różne ciastka w karnawale. Teraz najczęściej smażymy faworki, oponki i pączki, ale ja pamiętam takie czasy kiedy to właśnie róże karnawałowe brylowały na stołach podczas karnawału. Zrobiłam je wczoraj i w zasadzie w ciągu godziny wszystkie zjedliśmy. Róże są bardzo delikatne i smaczne. W środek każdego ciastka
Pieguskowa KuchniaOstatki przed wielkim postem, czyli trzeba się najeść! Zwyczaj, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału to tłusty czwartek - jest to dzień, w którym jemy różnego rodzaju pączki, oponki, gniazdka, faworki. Mówi się, że te zjedzone w tłusty czwartek nie tuczą ;) Mamy dla was nasz sprawdzony przepis na faworki. Właśnie! Faworki czy chrust? Podobno zależy to tylko i wyłącznie od regionu
dobra gospodyni dom wesołym czynimąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru 3-4 łyżki śmietany 18% 20 g masła w temp. pokojowej 1 łyżka spirytusu, wódki czy octu 2 paczki smalcu (ale może być też olej) cikier puder do posypania Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i połączyć zagniatając ciasto. Ciasto zawinąć je w folię i wybić wałkiem. Odstawić ciasto do lodówki
Słodki ZakątekKochani to już końcówka, naszego karnawału. Jednak w Tłusty Czwartek przy ogromie słodkości w postaci chrustów, faworków czy pączków wypróbujcie przepis na kruche chrusty, a może delikatne ciasteczka w kształcie rombów. Są pychaa! porcja ok 50 chrustów Składniki: 1 jajko 80 g masła roztopione 50 g cukru 2,5 łyżki rumu 250 g mąki 5 łyżek mleka szczypta
Niezły MłynekOponki serowe to szybki i prosty przepis na karnawałową przekąskę. W przeciwieństwie do pączków czas przygotowania to zaledwie 1 godzina, więc jeśli nigdy nie robiłeś/aś to zachęcam spróbować. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: 250 g sera białego 250 g mąki pszennej 40 g cukru
KuchniaWeDwoje.plwyobrażam sobie karnawału bez pączków, ale w tym roku tradycyjne p ą czki zamieniłam na smażone mini pączusie z ciasta ptysiowego nadziewane delikatnym kremem pasticcera. Polecam Wam serdecznie i uprzedzam, ciężko powstrzymać si ę tylko jednym pączusiu ;) **** Con l'avvicinarsi del "Martedì grasso", inizio già a pensare a cosa preparare per Carnevale. Quest'anno sulla nostra tavola
La grande e la piccola cuocaFacebooka, oglądnąć zdjęcia, polajkować... i schodzi jak teraz, do 1 ;) Dlatego bez zbędnego gadania, szybciutko zapraszam po przepis, zarówno na churrosy jak i na sos czekoladowy. Jeśli lubicie już pączki wiedeńskie, to z pokochaniem tych słodkości nie będziecie mieć żadnego problemu! Składniki na churrosy: 1/2 litry mleka 100g masła 2 łyżki drobnego cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Szczypta
Kuchnia w czekoladzieMoja propozycja na Tłusty Czwartek to nie pączki czy faworki, które wymagają dużo czasu. Ale proste ciasto, które każdy może spróbować upiec :) Składniki : 245 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli 220 g cukru 495 g puree dyniowego* 2 jajka 145 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
Proste Potrawyjednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta. To ciasto to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po wypieku pączków czy faworków. Białka spokojnie można zamrozić, ja często tak właśnie robię, wkładam białka do pudełeczka z zamknięciem lub słoiczka i gdy uzbiera mi się ich odpowiednia ilość rozmrażam je i piekę ciasto
Blog z Apetytemprzyrządza się tego dnia. Należy pamiętać, że w kalendarzu chrześcijańskim „Tłusty Czwartek” to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany również jako zapusty. Najbardziej znane wypieki na ten dzień to pączki i faworki (chruściki). Składniki: Ok. 200 g – 230 g mąki 5 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki spirytusu lub octu jabłkowego 2 łyżeczki cukru Szczypta soli 1 kg smalcu
Przepisy Babcimascarpone (było w promocji, nie mogłam się więc oprzeć; ricottę też kupiłam, a dopiero później zaczęłam się zastanawiać, co ja z tym wszystkim pocznę...). Z połowy przygotowałam nadzienie do pączków , z reszty - tiramisu. Co chyba nie jest dla nikogo zaskoczeniem, bo to mój ulubiony deser. Tym razem postawiłam na wariację malinową; jest więc kawa, malinowy likier i trochę owoców. Muszę
Pożeraczka, czyli raz adobrzePotnij nożem na mniej więcej równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj ładną kulkę. Ułóż na deseczce posypaną mąką w sporej odległości jeden od drugiego, aby po wyrośnięciu paczki nie zlepiły się. Pączki wyrosną po około 15 do 20 minut. Rozgrzej 1 litr tłuszczu.Włóż jednocześnie tyle pączków, by swobodnie pływały i równomiernie się rumienimy na złoty kolor. Zrumienione
AZgotuj!