mąki pszennej tortowej + do podsypywania około 50 g - 2 całe jajka rozmiar M - 1 żółtko - 1/3 szklanki cukru pudru - 1/2 kostki masła/margaryny - 1/3 szklanki mleka - paczka drożdży instant - 1 bardzo dojrzały banan - 2 łyżeczki cukru brązowego - 1/2 łyżeczki cynamonu Mąkę przesiej przez sitko wymieszaj z drożdżami. Do kubka wlej mleko, dodaj masło i wstaw
SMYKWKUCHNIpracy :) Składniki: - ryż - wiórki kokosowe - zielona soczewica - banan - cebula - koncentrat pomidorowy - chilli - kmin rzymski Wykonanie: Ryż mieszamy z wiórkami kokosowymi, zawijamy w folię aluminiową, robimy dziurki w tak powstałej paczce i gotujemy, najlepiej na parze. Soczewicę gotujemy. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy z rozdrobnionym bananem. Dodajemy koncentratu i dolewamy trochę wody. Doprawiamy kminem i chilli wedle uznania oraz mieszamy
Kryzysowa Książka Kucharskaprzynajmniej zrobić sobie taką samą zupę jak Hemslejówny . Czerwona zupa z soczewicy jest naprawdę pyszna, a wymaga bardzo mało pracy. I jest przy tym mega tania: największy koszt to paczka soczewicy (2,99 zł) i karton passaty (3,99 zł). Danie idealne do mrożenia Czerwona zupa z soczewicy, podobnie jak inne zupy, idealnie nadaje się do mrożenia. Wystarczy przelać
Niedzielny kucharzPrzyznam, że ostatnio robiłam te babeczki... aż 3 razy! Są po prostu przepyyyszne, bardzo mięciutkie i delikatne! Dla mnie smakują lepiej niż pączki i większość z nich znika od razu po wyjęciu z piekarnika! Jeśli użyjecie masła - będą miały wspaniały, maślany smak oraz aromat, ale z margaryną też są obłędnie smaczne. Polecam! (około 10 sztuk) 200g mąki pszennej 150g
Di gotujezewnątrz skorupka, ale środek wypłynie. To będzie coś jak gotowanie bardziej w oleju niż smażenie. Czyli oleju dajemy tyle, aby swobodnie pływały kuleczki, coś mniej więcej jak przy smażeniu pączków. Ja zwykle robię więcej kuleczek i je zamrażam lub odgrzewam w piekarniku następnego dnia. Aby nie wyszły nam suche kuleczki, to lekko pryskam je oliwą i posypuję dodatkowo przyprawą
Mieszam w Garnkusłowo autorce przepisu. Piekłam w 1 silkonowej formie, o wym.: 24x8cm Składniki: - 250g mąki gryczanej - 150g mąki ryżowej - 100g skrobi kukurydzianej, z tapioki lub ziemniaczanej - 1 łyżeczka soli - paczka suchych drożdży (7g) - 1/2 szklanki ziaren: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - 2 łyżki nasion chia - 500-600g ciepłej wody (ja dałam 550g) Do miski odważyć mąki: gryczaną i ryżową, dodać
Smaczne ZdroweBrak witamin? Ochota na coś innego? Proszę bardzo! Ciepła sałatka, doskonała na wynos. Pyszna w domu. Idealna na podładowanie baterii. Składniki paczka jarmużu kilka pomidorków koktajlowych olej lniany olej kokosowy do smażenia pstrąg łososiowy , kilka plastrów oscypki gotowa posypka- delikatny jęczmień i nieśmiały groszek z marchewką sól do smaku opcjonalnie czarnuszka Na ciężkiej dużej patelni rozgrzej olej kokosowy
Z Kuchni Do Kuchnispróbuj, niebo w gębie. Składniki Mleko w proszku łaciate 500 250g margaryny Kasia 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao wawel 1 i 1/2 szklanki cukru 9 małych paczek herbatników 14g Przepis Mleko wymieszaj z kakao i dodaj pokruszone na małe kawałki herbatnikami. W garnuszku rozpuść na małym ogniu margarynę, wcześniej pokrój ją na małe części, dodaj pół szklanki
Kurnikowocukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 l mleka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200 g wiórek kokosowych + 200 g miękkiego masła 1 paczka herbatników Przygotowanie: tradycyjnie żółtka ucierać z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i połączyć na jednolitą masę pozostałe mleko zagotować z resztą cukru do wrzącego
Gotowanie z pasjąmąki orkiszowej - 2 łyżki płaskie mąki żytniej - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli - 1-2 łyżki oliwy - woda około 1 szklanki, tak aby wyrobić elastyczne miękkie ciasto - paczka drożdży instant Mąki wymieszaj z drożdżami dodaj pozostałe składniki, wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, ciasto podziel na mniejsze porcje
SMYKWKUCHNIkarnawał, to muszą być faworki (zwane inaczej chrustem od chrupkości tych słodkości przypominającej chrupkość chrustu) i pączki . Teraz można sobie pozwolić na puste kalorie, potem przyjdzie Wielki Post i czas na zrzucanie zbędnych kilogramów teraz wyhodowanych. Karnawału, tłustego czwartku lub ostatków w Polsce nie wyobrażam sobie bez faworków. Składniki : 600 g mąki pszennej + mąka do posypania szczypta soli łyżka cukru
Weekendy w domu i ogrodzieTłusty czwartek to staropolska tradycja pieczenia i zjadania pączków oraz faworków, zwanych też chrustami. No właśnie faworki czy chrust? Czym się różnią, czy w ogóle się różnią? Satysfakcjonującej dla mnie odpowiedzi udzielił mój ulubiony językoznawca Pan profesor Jerzy Bralczyk : „Chrust to określenie polskie, metaforyczne. Przyrównuje niewielkie, kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Natomiast obca nazwa faworek prawdopodobnie pochodzi od rodzaju
mojewypiekiinietylkoinaczej podchodzi niebezpiecznie blisko brzegu... Ach, z psami! Tymczasem pogoda ciągle nie może się zdecydować, czy jeszcze chce sypać śniegiem, czy już pozwolić na nieśmiałe rozwijanie pączków. I kiedy jest głównie szaro i błotniście, polecam Waszej uwadze tę gorącą czekoladę. Przepis znalazłam u Sosny ; on ratował się nią w październiku, ja stwierdziłam, że na taki podły styczeń również nada
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzynajmniej zrobić sobie taką samą zupę jak Hemslejówny . Czerwona zupa z soczewicy jest naprawdę pyszna, a wymaga bardzo mało pracy. I jest przy tym mega tania: największy koszt to paczka soczewicy (2,99 zł) i karton passaty (3,99 zł). Danie idealne do mrożenia Czerwona zupa z soczewicy, podobnie jak inne zupy, idealnie nadaje się do mrożenia. Wystarczy przelać
Niedzielny kucharzmożna się jej oprzeć... Na niedzielne śniadanie pożarliśmy ją raz dwa popijając kakao. Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Dziękuję Lo!!! Finska chalka kardamonowa czyli Pulla 1/2 paczki (3,5 g) suszonych drożdży lub 12 g świeżych 62 ml ciepłej wody 250 ml mleka (zagotowanego i wystudzonego) 115 g cukru po 1/2 łyżeczki soli i mielonego kardamonu 2 lekko
Dzieje kuchennej Wiewióry