ziemniaki 1 l bulionu z kury (najlepiej przygotować go dzień wcześniej) 100 g serka topionego cebula biała lub czerwona papryka słodka kilka ziaren papryki ostrej koperek śmietana gęsta orzeszki pini , pestki dyni lub płatki uprażonych migdałów Przepis: Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju w rondlu, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy. Do cebuli dodajemy dynię obraną i pokrojoną w kostkę. Następnie
Gotowanie-ukmój drogi Czytelniku zdjęcia tych ciasteczek, o których nie możesz zapomnieć. Pojawiły się na moim blogu dużo wcześniej, należą do "tych" tradycyjnych i co roku przygotowywanych. Polecam! Przepis na orzeszki znajdziesz tutaj . Przepis na kakaowe Ule znajdziesz tutaj . Przepis na orzechowe Ule znajdziesz tutaj. "A nadzieja znów wstąpi w nas. Nieobecnych pojawią się cienie. Uwierzymy kolejny raz, W jeszcze jedno
Kuchnia Pani Wiosnymascarpone, masy krówkowej (kajmak) i marmolady, według mnie połączenie smaków fajnie się uzupełnia. Delikatny kremowy serek, lekko kwaskowa marmolada i chrupiąca, rozpływająca się w ustach czekolada z drobno posiekanymi orzeszkami, daje przyjemne doznania smakowe. Moje wafle straciły nieco na wyglądzie ze względu na słabej jakości suche wafle, były zbyt przypieczone, kruszyły się i były bardzo cienkie. Proponuję wybierać wafle
Kuchcik gotujeSernik pomarańczowy Sernik orzechowo - kawowy Sernik czekośliwka, bez jajek Sernik gotowany z kokosem Sernik waniliowy z polewą Pierniki, pierniczki i ciasteczka: Piernik z powidłami Muffinki piernikowe Szybkie pierniczki Ule Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Ciasteczka pomarańczowe Torty: Miodownik z orzechami Tort orzechowy Tort keksowy Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem
Domowa cukiernia Ewyciasta mi wychodzą, a to naprawdę jest najlepsze dyniowe jakie jadłam, do tego nie pozbawione świątecznego akcentu, bo i cynamony dorzuciła, pomarańczę, orzechy. Dosłownie cud, miód (syrop klonowy) i orzeszki. Składniki: 400 g mąki (użyłam pół na pół pełnoziarnistej pszennej i białej pszennej tortowej) 1 duża sparzona pomarańcza 100 g rodzynek (namoczyć) 150 g daktyli (namoczyć) 450 g startej
greenscarfszklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki masła 50 g drożdży 1 jajko + 100 g dowolnych bakalii, u mnie rodzynki, migdały, orzeszki, pistacje, kokos, skórka pomarańczowa… :) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy
Ciastkozercygwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni - 15 kropli tabasco - chili - cynamon mielony - 4 cm kory cynamonu - 4 goździki - 3 łyżki orzeszków arachidowych solonych - 3 łyżki sezamu (+ trochę do posypania potrawy) - 4 łyżki migdałów bez skórek - 1 niepełna łyżeczka nasion kolendry - łyżka cukru - 1/2 łyżeczki soli morskiej - 100 g gorzkiej czekolady
W poszukiwaniu inspiracjikwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła Ciasto: Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto
Czerwona Porzeczkałyżka melasy 1 żółtko 200 g mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli dodatkowo: 18-20 szt. czerwonych drażetek (u mnie M&M's z orzeszkami, może być też inny kolor) 36-40 rogów - połamanych z precelków 36-40 kropelek czekoladowych Masło utrzeć z cukrem i tahini. Dodać melasę, zmiksować. Następnie dodać żółtko i ponownie zmiksować. Dodać
Pełny talerzbiałko do posmarowania rogalików) - 2,5 dużej łyżki jogurtu naturalnego - 50 g roztopionego masła - 250 ml letniego mleka - kilka kropel olejku waniliowego - 3-4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków ( najlepsze jest to z Lidla ) - 3-4 łyżki powideł śliwkowych ( u mnie z Herbapolu ) Sposób wykonania : Mąkę wsypać do miski ,z drożdży ,cukru i części mleka zrobić rozczyn i wlać
Wypieki Renezaciekawiły i tutaj miałam bardzo ciężki orzech do zgryzienia. Długo się zastanawiałam i podjęłam decyzję, że książkę wygrywa sałatka: Sałatka z brukselką ,granatem, kaki i grillowanym kurczakiem wraz z orzeszkami pekan - autorką jest Pani Barbara Bardzo proszę o kontakt w ciągu trzech dni i przesłanie danych adresowych do wysyłki : kloss.katarzyna@gmail.com Jeżeli w tym czasie nie będzie kontaktu wyłonię innego zwycięzcę
Niezły Młynekmniejsze kawałki szpinak. Dusić 3-4 minuty doprawiając solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć chipsy, położyć na nich kawałek ryby, na którą ułożyć "kołderkę" ze szpinaku. Wierzch posypać orzeszkami. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachgotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy , mieszając dopóki sos nie zgęstnieje. Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii , beszamelu, znowu
SzczyptaSmaQwysypać trochę zmielonych orzechów, przyłożyć dłoń do boku tortu delikatnie przyciskając, w ten sposób przyozdobić bok tortu. Resztę orzechów wysypać na wierzch tortu. Na wierz tortu wyciskać rozetki, położyć orzeszek. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Tort najlepiej kroić nożem z piłką, zamoczonym we wrzątku. Tort pozostaje stabilny nawet po 6 godzinach przebywania w temperaturze pokojowej, dobrze się go transportuje
moj przepis na