Kiedy konsystencja lukru była odpowiednia, tzn. dosyć gęsta, ale elastyczna zabrałam się z lukrowanie mojej strucli. Za pomocą pędzelka rozsmarowałam lukier na całej powierzchni moich strucli. Na wierzchu rozsypałam orzeszki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i polałam roztopiona polewą czekoladową. Po zastygnięciu lukru mogłam już pokroić struclę. Nie mogłam się doczekać jaka wyszła. Bo zawsze wzorek wewnętrzny jest inny. Wystarczy dodać
Kuchnia u Krysizwarte ciasto. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta odrywałam małe kawałki, formowałam kulki wielkości orzecha, lekko spłaszczyłam i w każdą kulkę wetknęłam orzeszek laskowy. Ciasteczka układałam na blaszkę. Wstawiłam do gorącego piekarnika na około 13-15 minut aż się lekko zarumieniły. Po wystudzeniu przełożyłam na talerz. Ale z powodzeniem można część odłożyć
Kuchnia u Krysilodówki na jeden dzień, ułożone na papierowym ręczniku, tak aby z kulek zeszła jeszcze wilgoć i aby jeszcze bardziej stwardniały. Następnego dnia kulki obtaczamy w zmielonych orzeszkach ziemnych lub innych ulubionych
Jadło i czytadłozielony sos, którego głównym składnikiem jest bazylia. Jest ono szybkie i łatwe do przygotowania. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 25 g liści bazylii 1/3 ząbek czosnku 25 g orzeszków pinii 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia dodajemy bazylię oraz orzechy pinii. Następnie dodajemy starty parmezan, oliwę z oliwek, sól, pieprz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemleko kokosowe to jeden z moich ulubionych napojów na gorące dni! Koktajl kokosowy z migdałami i masłem orzechowym Składniki: 250 ml zimnego mleka kokosowego 2 łyżki masła z orzeszków ziemnych 3 łyżki płatków owsianych 1 garść migdałów Przygotowanie: Do kielicha blendera wlewamy mleko kokosowe, dodajemy masło orzechowe, płatki owsiane i migdały. Całość miksujemy na jednolity płyn. Podajemy zaraz
Moja smaczna kuchniałyżki cukru pudru, ale może być 6 jeśli lubimy b. słodkie po 5 dag czarnych jagód i pistacji + do dekoracji Potrzebne będą nam 3 miski. Przygotowanie : Jagody umyć, orzeszki ewentualnie obrać Z umytych i sparzonych wrzątkiem jajek wybić żółtka do jednej miseczki, a oddzielnie do drugiej- białka Żółtka utrzeć z cukrem, śmietanę ubić na sztywno, białka z odrobiną soli
Proste Potrawyolej arachidowy, oczywiście postanowiłam połączyć go z komosą ryżową. Szukałam inspiracji i jak zwykle okazało się, że nie tak łatwo uciec od swojego zawodu, bo pierwszym moim skojarzeniem były orzeszki ziemne wszechobecne w sztuce ludów prekolumbijskich, zamieszkujących w zamierzchłych czasach starożytne Peru :) Pomyślałam więc, że skoro zarówno quinoa, jak i orzechy arachidowe stanowiły ważny element ówczesnej diety, to dobiorę
Quinoa Raz!piersi z kurczaka marynata: 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml.) 20g. orzechów nerkowca 2g. świeżego imbiru odrobina płatków czili szczypta soli Orzeszki nerkowca zmiksować, imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać płatki czili i doprawić do smaku solą. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie paski. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty, wymieszać i odstawić na 1 - 2 godziny
Lubię to gotujęsiatach, jej tornistrem na plecach i jeszcze z własną torebką przewieszoną przez ramię, a ona w podskokach obok mnie wyjada plasterki surowej marchewki z woreczka, niczym jakieś piniowe orzeszki! Ten obraz powtarzał się wiele razy, a ja nigdy jej nie zapytałam czy smakuje jej ta marchewka… bo gdybym to zrobiła to pewnie pomyślałaby dlaczego pytam… czy coś z tą marchewką
bistro mamacebulka się zazłociła. Po chwili dodajemy pokrojoną w małe kawałki ośmiorniczkę i przecier pomidorowy. Następne w kolejności są papryka, pomidor i mleko kokosowe. Kilka minut i dodajemy zmiksowane orzeszki i krewetki. Na samym końcu dodawać będziemy kolendrę. Wszystko pod przykrywką i małym/średnim ogniu. Po dodaniu wszystkich składników dusimy jeszcze z 10 minut. Jemy na ciepło! Aby składniki się "przegryzły
Smaki BrazyliiNastępnie przekroić wzdłuż na dwa równe blaty. Krem Ferrero Rocher: Posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Do letniej dodać serek mascarpone, Nutellę oraz posiekane orzeszki, dobrze zmiksować. Masę odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Krem śmietankowy: Śmietankę kremówkę ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz serek mascarpone. Połączyć
Nastoletnie Wypiekanienatłuszczonej patelni. Polewa: 1 łyżeczka kakao (5 g), 1 łyżeczka miodu pszczelego (6 g), 5-6 łyżeczek mleka do uzyskania konsystencji + pół łyżki wiórków kokosowych (3 g), łyżeczka posiekanych orzeszków ziemnych (7 g) Wartość energetyczna*: 405 kcal 30 g białka 20 g tłuszczów 31 g węglowodanów 4,2 g błonnika ŻELAZO 4,1 mg CYNK
Vroblewska-fitlifemiodem .. mmmm!! KWASY TŁUSZCZOWE WIELONIENASYCONE OMEGA-3: olej lniany, nasiona lnu, olej z orzechów włoskich, ryby (w tym śledzie!!) OMEGA-6: olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z kiełków pszenicy, orzeszki ziemne Zalecane jest, aby proporcja omega-6 do omega-3 była jak najmniejsza, maksymalnie 5:1. Należy zatem uważać na spożycie omega-6, które niestety są dużo bardziej powszechne w diecie
Vroblewska-fitlife