przepis na orzeszki - 2000 przepisów (strona:81/134)

Placek orzechowy z dynią 223

szybko – to znaczy, że smakowało. Chyba nawet bardzo – kłóciłam się z moim żarłokiem o ostatni kawałek, aż w końcu zjedliśmy go na spółkę ;)   Składniki: 1,5 szklanki orzeszków ziemnych surowych 4 łyżki wiórek kokosowych ¼ szklanki erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przyprawa do piernika lub przyprawy korzenne Szczypta soli 1 jajko Trochę ponad ½ szklanki

Jak gotować i nie zwariować
Sernik bardzo czekoladowy 205

nigdzie nie mogłam znaleźć niesłodzonego serka śmietankowego), ale ostatecznie – mniam! Mój wyszedł pycha, nie wiem jak oryginał ;)   Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki orzechowej lub 1,5 szklanki orzeszków ziemnych surowych 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 2 łyżki erytrolu 1/3 szklanki kakao niesłodzonego   Masa serowa: 750g sera twarogowego (niesłodzonego!) 90-100g czekolady gorzkiej 90% kakao (może być

Jak gotować i nie zwariować
Blok czekoladowy z solonymi orzeszkami ziemnymi 202

mnie forma rynienkowa - ćwibakówka) 3/4 kostki margaryny* 1 szkl cukru 2 łyżki kakao 100 ml wody 250 g mleka w proszku 10-15 dag herbatników 10  dag orzeszków ziemnych solonych ewentualnie ulubione bakalie *zamiast margaryny można użyć masła, pamiętając, że jego standardowa kostka ma 200 g a nie 250 g więc będzie to więcej niż 3/4 kostki

Kto ugości moich gości?
Pasta z pieczonej papryki, sezamu i masła orzechowego 156

świetnie sprawdza się jako sos do makaronu! :) Składniki: - 4 czerwone papryki - 2 kromki chleba (u mnie żytni, pokrojony w kostkę) - 2 łyżki sezamu - 1 czubata łyżka masła orzechowego (z orzeszków ziemnych) - 1 łyżka oliwy - sok z 1/2 cytryny - 1/2 łyżeczki chili Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - skórką do dołu

Be Fit Be Strong
Domowe masło orzechowe 153

tłuszczy. Domowe jest zdecydowanie najlepsze, bo wiemy co naprawde w nim jest. Świetna wysokobiałkowa przekąska dla aktywnych;) Składniki; 400 g prażonych orzechów ziemnych 400 g solonych, smażonych orzechów ziemnych Orzeszki blendowałam, około 10 minut z przerwami. Orzechów musi być na tyle dużo, żeby nie rozpierzchły sie po ściankach blednera

Anioły w kuchni
Miodownik 160

mąki 130g zimnego masła 2/3 szklanki (140g)cukru 3 łyżki miodu 2 duże jajka 2 łyzeczki sody oczyszczonej 3 łyżki śmietany Warstwa orzechowa: 250 gram orzechów włoskich (lub ewentualnie orzeszków ziemnych niesolonych) 100g masła 4 łyzki cukru 3 łyżki miodu Masa budyniowa: pół litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 3/4 kostki miękkiego masła 4 łyżki cukru Dodatkowo : puszka  gotowej

Malinowa Kawiarenka
Rogale marcińskie 117

rozgrzać do 180ºC. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zezłocą. Wyjać na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 - 3 łyżki gorącej wody olejek pomarańczowy posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania Składniki utrzeć w naczyniu do gładkości. Gęstość

Kubki smaku
Czekoladowe kule 126

samym pieczeniem.  Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Ciasteczka lekko się rozpłyną. Wyjąć, przełożyć na kratkę. Wystudzić, zrobić polewę, najlepiej nakładać pędzelkiem spożywczym posypać drobnymi orzeszkami włoskimi. Przechowywać w zamkniętym pojemniku (w puszce) do 2 tygodni

Kubki smaku
Brownies z kremem orzechowym 117

ekstraktu waniliowego 140 g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 35 g kakao 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej-ja dałam mleczną 95 g masła orzechowego (typu 'crunchy' - z kawałkami orzeszków)- użyłam kremu orzechowego od siebie dodałam pokrojone orzechy włoskie Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając (nie dopuścić do wrzenia). Lekko przestudzić. Dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą mąkę

Kubki smaku
Idealne mini wrap'y na imprezę 962

kolejności, bo wiem, że dla jednych inne rzeczy są ważniejsze. Ja skupię się jednak na tym jednym czynniku, którym jest jedzenie. Nie chodzi mi tutaj o chipsy, paluszki czy orzeszki, bo jest to niezdrowy banał, ale o coś, co będzie wyglądało kusząco i będzie bardzo smaczne. Na imprezach takich jak Sylwester preferuję przekąski "na jeden kęs", takie, by wszyscy mogli

Be Fit Be Strong
Snikers ciasto s. Anastazji 346

polać ciasto. Składanie ciasta placek kruchy  1/3 kremu  ciasto kokosowe 1/3 kremu ciasto orzechowe 1/3 kremu placek kruchy polać polewą  posypać dowolną posypką  ja posypałam orzeszkami snikers s. Anastazji

O kuchni z uczuciem
Wafle z masą i bakaliami 140

wafle zrobiłam przez tak jakby przypadek...zostało mi masy , którą nadziewałam orzeszki , dodałam tylko różnych bakalii i wystarczyło tylko 2 wafle tortowe...Podaję przepis na masę , ale trudno mi powiedzieć na ile jej wystarczy do przełożenia wafli..u mnie za dużo jej nie zostało ..zresztą widać to na zdjęciu..im będzie więcej masy tym będzie grubszy wafel..można użyć też

Moje domowe kucharzenie
Włoskie ciasteczka z białym winem (Ciambelline al vino) 114

Ciambella - to po włosku obwarzanek, więc stąd wziął się ich niepowtarzalny kształt. (około 35-38 ciasteczek) 250g mąki pszennej 100g cukru 80 ml oliwy/oleju (użyłam oleju rzepakowego i z orzeszków ziemnych) 80 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: cukier do obtoczenia Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania miękkiego ciasta

Di gotuje
Duńskie ciasteczka owsiane z kamyczkami 149

sztuk) 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kostka masła (dodałam 200g) 1 szklanka kamyczków (orzeszki arachidowe w polewie cukrowej) Masło połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać mąkę, sodę i na końcu płatki owsiane z kamyczkami. Z ciasta formować kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego) i każdą

Di gotuje
Świąteczny tort piernikowo - serowy 157

masła 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru  Przygotowanie polewy Składniki połączyć w rondelku, zagotować mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.   Tort można posypać orzeszkami, wiórkami kokosowymi, lub tym, co aktualnie przyjdzie do głowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata