Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Przedstawiam wam więc jeden z moich ulubionych sosów do niego. Moje pesto jest jedną z popularnych wersji pesto bazyliowego. Orzeszki pinii zastępuję ziarnami słonecznika. Też smaczne, ale znacznie tańsze i łatwiej dostępne u nas. Można je również wykorzystać jako dodatek do wielu innych potraw. pęczek / doniczka bazylii
Polska Zupaminuty, a następnie dodać puree z dyni i parmezan. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i suszonym rozmarynem. Do sosu dodać makaron, wymieszać. Posypać orzeszkami pini i udekorować plastrami parmezanu
Kuchnia Bon Appetitalbo z ulubionymi dodatkami. Dla mnie idealnym dodatkiem do budyniu czekoladowego są wiśnie. Może to być konfitura wiśniowa albo tak jak w tym przypadku domowa frużelina . Do tego kilka orzeszków nerkowca i gotowe.” Czytaj więcej
Wiem co jemznikające…Ciastka z mąki gryczanej z dodatkiem masła orzechowego. Robi się je dosłownie w kilka minut, potem tylko pieczenie. Masło oczywiście mojej produkcji, w wersji crunchy, z kawałkami orzeszków, bo pan blender nie daje rady na gładziutko pojechać orzechów. Nada się równie dobrze, to sklepowe. Jeśli nie masz erytrolu, nic straconego, dodaj inny zdrowy zamiennik cukru. Jeśli szukacie zdrowych
Mieszam w Garnkunadal trwają! Skład: bazylia 35%, olej słonecznikowy, mięta 12%, ser podpuszczkowy dojrzewający z surowego mleka, mleko surowe, sól, lizozym z jaja, orzechy nerkowca 4,5%, ziemniaki, sól, cukier 1%, orzeszki piniowe. A co wg Was warto kupić w Lidlu? Pozdrawiam :) Bez Cebuli
Bez CebuliCiastka orzeszki Kruche ciasteczka I Ciasteczka na kwaśnym mleku Ciasteczka amoniaczki Pierniczki idealne Faworki
Biały fartuszekCiastka orzeszki to jeden ze smaków dzieciństwa. Zawsze trzeba było się naprosić żeby mama je zrobiła bo niestety jest z nimi dość dużo pracy. Moja forma jest już bardzo stara, ale bez problemu można taką kupić w internecie. Zapraszam do wypróbowania! Czytaj więcej
Biały fartuszekosobiście najbardziej lubię sam krem, którego jest niestety nie wiele. Dlatego przygotowałam własny krem, który smakuje identycznie. Możemy użyć go do przełożenia tortu, do muffinek czy do ciastek orzeszków. Czytaj więcej
Biały fartuszekpachnie (jeśli jecie makaron pełnoziarnisty to zapewne wiecie o jaki zapach mi chodzi:)). Szpinakowy z kolei świetnie sprawdza się na wytrawnie, w szczególności z pomidorowym pesto, krewetkami, parmezanem i orzeszkami pinii. Jest to makaron kukurydziany, dzięki czemu ma specyficzny smak, którym charakteryzuje się również makaron gryczany. Klasyczny to makaron z pszenicy durum, świetny jako baza wszystkich sztandarowych dań kuchni
Poranek na słodkoplastikiem, miękkie orzechy. Bakalie od Morga na szczęście nie posiadają żadnych z tych cech. Najbardziej zaciekawiły mnie nerkowce obsypane papryką i przyprawą curry. Uwierzcie - o niebo lepsze niż solone orzeszki ziemne, spożywane jako przekąska podczas seansu filmowego :) * Falafele to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Ich bazę stanowi ciecierzyca. Po przygotowaniu mają ciekawy, orientalny i pikantny (!) smak. Mieszanka zawiera sporo białka
Poranek na słodkoMarchewka dobra na wszystko, a szczególnie dobra jest na słodko w cieście. Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy. Spróbujcie :) Skła d niki: 2/3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
ChilliJemyKARMELIZOWANA BRUKSELKA Z DYNIĄ, orzeszkami pekan i suszoną żurawiną to... Artykuł Karmelizowana brukselka z dynią pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkilka pomidorów (najlepiej gruntowych, w różnych kolorach) puszka tuńczyka w sosie własnym świeże liście bazylii tajskiej lub innej ulubionej zieleniny (bazylia, kolendra, natka pietruszki, tymianek) Dressing: 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych lub nerkowców (bez soli) 1,5 łyżeczki sosu rybnego (można zastąpić sosem sojowym) 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 mała dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku
Codziennik Kuchennypokrojone w plasterki. Przykrywamy drugim waflem, dociskamy i smarujemy mascarpone zmiksowanym z cukrem pudrem. Układamy resztę bananów i przykrywamy kolejnym waflem. Wierzch smarujemy resztą sosu karmelowego i posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi. Dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po schłodzeniu kroimy na kwadraty i zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoSkładniki: natka z 2 selerów orzeszki arachidowe (2 łyżki) oliwa z oliwek (1/4 szklanki) sól do smaku Czas przygotowania: 5 minut Przygotowanie: Natkę selera myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy do naczynia blendera razem pozostałymi składnikami. Blendujemy
Weganka gotuje