O tej porze roku kapusta nadaje się idealnie do serwowania jej w postaci surówki. Delikatnie chrupiąca, aromatyczna, lekko słodka - co tu dużo mówić po
Walijskie PichcenieŚwięto Niepodległości, więc tradycyjnie już tego dnia przygotowałem w tradycyjnie polski sposób gęś. Nieskromnie stwierdzę, że zdecydowanie wolę taką tradycję, niż podpalanie tęczy, czy bójki z
Wyprawy kulinarneKotleciki sojowe po raz pierwszy robiłam już jakiś czas temu. Trochę zajęło mi stworzenie idealnego przepisu, który podpasuje mojemu podniebieniu, ale udało się. Powstały kotlety
CzarnawisienkaNajgorszą rzeczą jaką możemy zrobić rybie i sobie to obtoczyć w panierce i usmażyć, możemy zapomnieć o zdrowych rybich kwasach tłuszczowych stłumionymi masą niezdrowego tłuszczu
Mechanik w kuchniAmerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, my Polacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości
Bernika - moj kulinarny pamietnikWątróbka- mój koszmar od dzieciństwa, aż do teraz, bo trochę z przymusu udało mi się z nią zaprzyjaźnić :) Drobiowa wątróbka jest dużo delikatniejsza w smaku niż
Czerwona PorzeczkaUwielbiam zapiekanki makaronowe a tą wyjątkowo, bo oprócz makaronu jest w niej też mój ukochany szpinak. Nie dominuje on w potrawie ale dodaje smaczku a
Złote przepisyRolady to "studnia bez dna", pomysły na nadzienie, podanie i połączenie smaków nie mają końca :) Są bardzo efektowne i mile przyjmowane przez wielu, dlatego lubię podawać
Taste Of My DayWielokrotnie pisałam, że wraz z Najukochańszym jesteśmy wiernymi fanami kuchni azjatyckiej, dlatego dzisiaj przepis na chiński makaron pszenny z warzywami i tofu:)Składniki: ząbek czosnku pół
Taste Of My DayJuż pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem,
Kulinarne przygody GatityPysznych przekąsek ciąg dalszy. Od kiedy nauczyłam się jak je przyrządzać, aby nie były suche i twarde goszczą na naszym stole dość często
Malinowe PocałunkiOstatnio troszkę więcej u mnie o mięsie. No ale nie samym słodkim człowiek żyje :). Dziś przygotowałam pysznie soczyste żeberka w gęstym sosie własnym z
Malinowe PocałunkiPrzysmak Podlasia. Babka ziemniaczana. W naszej rodzinie od pokoleń robiona tradycyjnie, z przepisu przekazywanego z matki na córkę. Bez zbędnych udziwnień - prosta klasyka. U
Malinowe PocałunkiPrzysmak Podlasia wraca w innej odsłonie. Na wiosnę przygotowany z młodych ziemniaczków dodatkowo wzbogacony odrobiną kiełbasy jałowcowej GTS. Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że kiszka jest lżejszą
Malinowe Pocałunki