Wielkie pierogi drożdżowe. Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga Doroty "Moje wypieki". Piekłam je wiele razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z
Praktyczna plPaszteciki z ciasta półfrancuskiego nadziewane farszem z mięsa wołowego i kapusty. 25 dag mąki 1,5 dag drożdży 2 żółtka 10 dag masła 0,5
Praktyczna plKurki to wspaniałe grzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję
OstryKęsOd dłuższego czasu chciałam wykonać popularne w kuchni włoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy
Truskawkowa FiestaOd wczoraj blog jest na Zblogowani.pl, zapraszam - wszystkie przepisy z bloga w jednym miejscu, łatwe do przejrzenia :) Składniki (porcja - zdjęcie):250 g szpinaku (tu: mrożony
Malowane smakiemBrokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kalafior z
Moja smaczna kuchniaSkładniki:bułka żytniafilet z ryby (ok. 100 g, np. sola, mintaj, tu: miruna)surówka z kiszonej kapusty (kiszona kapusta + marchewka + jabłko + trochę cebulki, cukru, oleju)sałatasos
Malowane smakiemSkładniki na ciasto (na 6 sztuk - 2 porcje):1,5 szklanki mąki pszennej (jakieś 16 łyżek)1 łyżeczka drożdży instant1 jajko1 łyżka stopionego masłaszczypta soli2 łyżeczki
Malowane smakiemSkładniki (1 porcja - zdj.):200 g (maksymalnie) obranej, startej dyni (drobne paski) 1 jajko2,5 łyżki (25 g) mąki pszennej1 czubata łyżeczka (10 g) masła (do
Malowane smakiemSkładniki (porcja zdjęcie):1 łyżka masła (10 g)1 cebula (100 g)1/2 dużej papryki czerwonej (ok. 100 g) (ja papryki miałam mrożone pokrojone w większą
Malowane smakiemSkładniki (na 1 porcję - zdjęcie):Ciasto:1 puszka (280 g) kukurydzy1 jajko 1,5 łyżki (15 g) mąki pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (5 g)przyprawy
Malowane smakiemSkładniki: 500 g polędwiczki wieprzowej sól pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 dojrzałe banany, pokrojone w plastry szklanka jogurtu greckiego łyżka mąki kukurydzianej
Kulinarny PamiętnikCześć i czołem! Kiedy o tej porze roku przemyka się przy straganach, czy warzywnych stoiskach w marketach nie da się przejść obojętnie obok przepięknie pomarańczowych, dorodnych
Symfonia SmakówNaleśniki gryczane poznałam już przy Galette Bretonne, które robiłam jakiś czas temu. W mojej głowie narodził się pomysł, aby te naleśniki połączyć z hiszpańską mieszanką
Blondynka GotujeDanie w całości przygotowane przez moją Mamusię :) Pyszny, lekko pikantny krem. który na pewno trafi na listę moich ulubionych dań. Polecam baaardzo! Składniki: 1 cebula
My Culinary Art