Już kilka tysięcy lat temu chińscy uczeni odkryli jak ważną rolę dla naszego zdrowia i równowagi psychicznej ma odpowiednia dieta, tworząc teorię żywieniową, znaną jako kuchnia
SzczyptaSmaQKaszotto z grzybami i dynią, prosta jesienna, rozgrzewająca potrawa. Znakomite jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw (np. pieczonych mięs). Sposób przygotowania jest taki sam
SzczyptaSmaQGęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika
SzczyptaSmaQSmak gotowanego ziemniaka w skorupce to smak mojego dzieciństwa, kiedy mama gotowała ziemniaki dla kur ja przybiegałam i wyjadałam je. Jakie to było pyszne:)Dziś pragnę
Basia w kuchniJest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci
Basia w kuchniZupa nic smak dzieciństwa mojego m. :) ale czy tak naprawdę zupa nic, czy aksamitna zupa z bogatym smakiem. Jak dla mnie to drugie smakuję mi jak
Basia w kuchniLubię mięso :) a że czas już prawie zimowy i święta nadciągają przyprawa do piernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście
Basia w kuchniKaszka kukurydziana u nas nie jest tak wykorzystywana do dań jak np. we Włoszech słynna "polenta"włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej
Basia w kuchniPierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie
Basia w kuchniPierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to
Basia w kuchniMakaronowego szaleństwa ciąg dalszy jest to wariacja ostrzejsza. Zrobiłam już jedną porcję z dwoma stronkami chili, ale to nie dało takiej ostrości jak bym oczekiwała. Kolejną
Basia w kuchniMakarony na słodko uwielbiane przez dzieci, a gdy do tego makaron jeszcze ma smak jednych z ulubionych przypraw to uśmiech i zadowolenie na twarzy dziecka murowane
Basia w kuchniDanie to od dawna krążyło mi po głowie, składałam go w myślach , rozmyślałam co ... jak.... aż poukładałam sobie to w jedną całość. Uwielbiam tworzyć danie tak
Basia w kuchniZupa gulaszowa uwielbiam ja, pyszne mięso różnorodność warzyw i ten cudowny smak zupy. Zupa ta świetnie nadaję się na okres zimowy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca
Basia w kuchniMoje eksperymentowania z makaronem ciąg dalszy. W poprzednim poście pokazywałam jak zrobić makaron cytrynowy (klik) dziś pokaże jak ja go podaję. Zazwyczaj łącze go z rybami
Basia w kuchni