przepis na nalesniki - 5339 przepisów (strona:41/356)

Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy 160

Bardzo lubię naleśniki z różnymi farszami jak i krokiety. Najważniejsze aby ciasto było cienkie i nie tłuste. Ciasto naleśnikowe - przepis podstawowy Składniki: - 1 szklanka mąki - półtorej szklanki mleka - pól szklanki wody niegazowanej - 2 jajka - szczypta soli - olej Przygotowanie: Miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Możemy wymieszać wszystko trzepaczką. Gdy ciasto(...)jest za gęste lub za rzadkie dodajemy opcjonalnie trochę mleka lub mąki. Odstawiamy na pół godziny, po tym czasie dodajemy małą łyżeczkę oleju i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni teflonowej, posmarowanej delikatnie olejem.  Ciasto można urozmaicić różnymi dodatkami np. kakao i będą w wersji słodkiej. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Krokiety mięsne z kapustą i grzybami 119

coś z nich zrobić będą to krokiety na które znalazłam kiedyś przepis w miesięczniku Moje smaki życia, trochę zmieniłam i są pyszne. Krokiety mięsne z kapustą i grzybami Składniki: - naleśniki - 1/2 główki kapusty lub cała gdy jest młoda - 1 cebula - 2 garście suszonych grzybów lub 1/2 kg świeżych - mięso z rosołu - udko i kawałek wołowego lub 2 udka - olej(...)dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Krokiety z kapustą i grzybami 132

przepis na coś co uwielbiam robić a wiekszość lubi jeść.  Proste krokiety z kapustą i grzybami, póki jeszcze są świeże grzyby. Krokiety z kapustą i grzybami Składniki: -  naleśniki - 1 kg grzybów leśnych - 2 kg kapusty kiszonej - 1 cebula - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki(...)około 10 minut. Cebulę siekamy i dusimy na oleju, dodajemy ugotowaną, wystudzoną i odciśniętą kapustę z grzybami. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Krokiety z jajkami 163

Pyszne krokiety tym razem z farszem z jajek, moje ulubione. Krokiety z jajkami Składniki: - naleśniki ok. 20 sztuk - 13 jajek - pęczek szczypiorku - olej - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: 10 jajek gotujemy na twardo. Po ugotowaniu kroimy w drobną kostkę, dodajemy poszatkowany szczypiorek, jedno surowe jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy.  Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, smażymy na oleju. Krokiety podajemy z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Czekoladowe naleśniki owsiane 178

Naleśniki owsiane w nowej, jeszcze smaczniejszej odsłonie :) Wzbogacone o ciemne kakao, smażone, na moim ulubionym ostatnio, oleju kokosowym ;) Świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców, najlepiej truskawek lub malin albo nawet bez żadnych dodatków, są puszyste, delikatne i mięciutkie. Po takim pysznym i sycącym śniadaniu można zabrać się do pracy ;) Zima zimą, ale przed wiosną trzeba zadbać o włosy. Hitem(...)mąkę, kefir, cukier, kakao, proszek do pieczenia i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut. Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i wymieszać. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Hui two-layer crepes - chińskie naleśniki dwuwarstwowe 178

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Zainspirowałam się przepisem z blogu: Ostra na Słodko. Naleśniki są przepyszne i smakują inaczej niż te tradycyjne.   Posiadają dwie warstwy - pierwsza powinna być słona, natomiast druga przyrządzona na słodko. Można je zwijać, składać lub jeść w formie placków. Z czym je podawać? To również rzecz gustu.   Może to być(...)wlać warstwę drugiego ciasta i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Placek delikatnie przełożyć i smażyć kolejne kilkanaście sekund (do ścięcia się). Czynności powtarzać z resztą ciasta.      Naleśniki posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki i kremem lemon curd

Di gotuje
KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ KISZONĄ 225

Jajka posolić,wymieszać z płynem.Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany   500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej(...)zmieleniu wychodzi jej bardzo mało.Wszystkie przygotowane składniki ze sobą łączę,dodaję jajka,przyprawy oraz wlewam rosół lub oliwę..stopniowo..chodzi o to by farsz nie był suchy.Na każdy naleśnik nałożyć gruby pasek farszu,złożyć boki i zwinąć w krokieta.Tak przygotowane obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu...na dość małym ogniu by były chrupiące

Niespełnione zdolności kulinarne
Naleśniki francuskie Crêpes - przepis podstawowy na słodko 140

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Klasyczne, francuskie naleśniki, które są cieniutkie i delikatne w smaku. Poniżej przedstawiam przepis podstawowy, ale niebawem podam wersję urozmaiconą.   1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 250g masła 1 łyżka cukru pudru(...)szczypta soli   Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć na niej cienkie placki. Wystudzone placki - ułożyć jeden na drugim i przykryć. Mogą być przechowywane w lodówce

Di gotuje
Leśne naleśniki z mąki gryczanej 161

Smażymy na rumiany kolor. Marchew, seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa razem z grzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 naleśników Koszt wykonania: ok. 20 zł Czas wykonania

Pobite gary Barbary
Proste, żytnie naleśniki marchewkowo-selerowe z soku jednodniowego (wegańskie) 182

gotowych. Któregoś razu, kupiłam jedną butelkę, ale ostatecznie nie wypiłam jej w szkole i wróciła ze mną do domu. Wyjątkowo chciałam przy jej użyciu wymyślić coś nietypowego. Padło na naleśniki. Są rewelacyjne, delikatne i co najważniejsze smak soku jest niesamowicie wyczuwalny. Tylko spróbujcie! :) Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki: - 310ml mleka sojowego - 250ml soku jednodniowego marchewkowo

Be Fit Be Strong
Krokiety z białą kapustą i pieczarkami 147

sól, pieprz dodatkowo 1 jajko 2 łyżki mleka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy do miękkości. Ugotowaną(...)kapustę osączyć z wody, przełożyć na patelnię dodać cebulę z pieczarkami i chwilę dusić by odparować wodę z kapusty. Doprawić solą i dużą ilością świeżego pieprzu.  Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy jak krokiety. W misce roztrzepać jajko, dodać mleko, sól, pieprz. Krokiety panierujemy w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

magiczna kuchnia Kasi
Dyniowe pancakes 152

Dyniowych przepisów ciąg dalszy...... Te smaczne, żółciutkie naleśniki doskonale nadadzą się na drugie danie, deser lub podwieczorek. Posmakują dużym i małym łasuchom. Są niezwykle delikatne i pyszne. Nawet moja córcia, która twierdziła, że nie cierpi dyni, zajadała się aż miło było patrzeć :) Polecam! 1,5 szkl mleka 1,75 szkl mąki 1 szkl musu z dyni 2 jajka łyżka(...)pierwszego naleśnika dodaję odrobinę oleju, resztę smażę już bez. Chochelką nakładać ciasto i smażyć z obu stron. Pancakes przełożyć na talerz, każdy z nich polewając syropem trzcinowym. Z naleśników ułożyć niewielką piramidkę. Polać syropem i posypać skondensowaną skórką pomarańczy i orzechami laskowymi. Podawać na ciepło

Smakołyki Asi
Krokiety z kapustą i pieczarkami 133

kilograma pieczarek 2 cebule sól,pieprz olej do smażenia jajka i bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Składniki ciasta naleśnikowego łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki . Kapustę kroimy j na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Pieczarki myjemy , kroimy w kostkę.Cebulę obieramy,kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju .Dodajemy pieczarki,podsmażamy(...)odparowania wody,doprawiamy solą i pieprzem.Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody,kroimy drobno i dodajemy do cebuli z pieczarkami i razem podsmażamy,doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładamy po łyżce farszu i zwijamy krokiety.Panierujemy w jajku i bułce,smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Krokiety możemy podać z barszczem czerwonym

Bajeczna Kuchnia
Naleśniki serowo-bananowe 156

składniki na ciasto zmiksować na gładka masę. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Ser, banany oraz cukier zmiksować, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Naleśniki posmarować nadzieniem serowo-bananowym. Polać czekoladą lub cukrem pudrem

magiczna kuchnia Kasi
Krokiety z mięsem 188

farszu.   2. Mięso z rosołu pozbawiamy kości, chrząstek i skórek, mielimy w maszynce. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 3. Smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce na ile starczy mi naleśników ) i zwijamy.  4. Każdego krokieta obtaczamy w jajku

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania