Naleśniki orkiszowe, to bardzo zdrowa wersja znanych nam wszystkim naleśników, dodatkowo podrasowałam je olejem zimnotłoczonym z orzeszków ziemnych, co uwydatniło smak. Warto próbować różnych mąk, dlatego, że może się okazać, że zdrowsza wersja jest o niebo lepsza od tej jaką do tej pory jedliście. Potrzebujemy: 30 g zimnotłoczonego oleju z orzeszków ziemnych, u mnie olej od Oleje Świata
MamaOskarkawyników sprzed miesiąca. W mojej diecie niewiele się zmieniło, za to u mojego faceta całkiem sporo. Ciekawe co wyjdzie :) Dzisiejszy post poświęcam, moim zdaniem, najlepszej rzeczy świata - a'la naleśnik bez użycia mąki. Ogólnie stronię od mąki pszennej, staram się używać mąk żytnich pełnoziarnistych lub razowych, czasem kukurydzianych. Nie lubię również potraw z ogromną jej ilością. Naleśnik w wykonaniu(...)szkoły. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Pamiętajmy, że nie można spożywać nadmiernej ilości otrębów, gdyż mogą one podrażnić nasz układ pokarmowy! Składniki na 1 naleśnika: - 25g otrębów (np. owsianych, gryczanych) - całe jajko - 50ml mleka Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miseczki, mieszamy tak, by otręby nie zostały na dnie. Ciasto wylewamy na gorącą patelnię muśniętą oliwą
Be Fit Be Strongzupa z żabnicy z warzywami, mule na parze z sokiem z cytryny, szparagi na parze czy chociażby miętowe naleśniki z malinami i malinowym dressingiem - z tego co zauważyliśmy naleśniki podbiły serca wszystkich - były przygotowane na patelni groszkowej bez tłuszczu! Nam bardzo spodobała się zupa - szalenie prosta, bez soli, bez tłuszczu - jest bardzo świeża w smaku i pyszna
Plate of JoyNaleśniki bez jajek? Oczywiście! I to jakie pyszne! Sprężyste, mięciutkie, bardzo delikatne! Dzisiaj w dwóch wersjach - naturalne i dodatkiem karobu :) Składniki: 80 g mąki orkiszowej 30 g siemienia lnianego mielonego + 7 łyżek wody 400 ml mleka sojowego słodzidło: stewia, ksylitol, miód Dodatkowo: 1 łyżka karobu truskawki deser jaglany Amazake dżem jagody 100% Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę(...)kokosowy). Wylej porcję ciasta, chwilkę smaż, kiedy pojawią się pęcherzyki przerzuć na drugą stronę. W połowie smażenia, dodaj do ciasta łyżkę karobu. W ten sposób powstanie druga porcja naleśników karobowych :) Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie deser jaglany Amazake (także odpowiedni dla wegan), dżem jagodowy domowy i truskawki. UWAGA! Przed każdym wlaniem ciasta na patelnie pamiętaj
Zdrowie na języku :Pwraz z naleśnikami. Gdy truskawki staniały przygotowaliśmy zapasy na zimę. Taki dżem świetnie nadaje się do wypieków – np. przełożenia ciasteczek lub tortu. Warto go zjeść do naleśników , pankejków , placuszków lub chałki. Pamiętajmy tylko, że do dżemu nie nadają się każde owoce – trzeba wybrać te dojrzałe, słodkie i nieuszkodzone. Gdy wybierzemy truskawki twarde i niedojrzałe – dżem
Poezja smakunaleśniki, które zrobiłam z jagód, które sama nazbierałam w lesie, jeśli nie macie jagód możecie je zrobić z borówkami amerykańskimi albo malinami. Muszę przyznać, że są to najlepsze naleśniki jakie udało mi się zrobić :) dlatego mogę z czystym sumieniem je wam polecić :) Składniki : - 1 szklanka mąki owsianej (lub innej dowolnej) - 2 łyżki ksylitolu/cukru - 3/4 szklanki jogurtu
zdrowa vege kuchniaDzisiaj przedstawię wam kilka pomysłów na pyszny obiad, kilka nowych odkrytych połączeń w których się zakochałam i kilka klasyków, bez których nie wyobrażam sobie życia. Buraczane naleśniki nadziane pastą ricotta-feta z buraczkiem, i tymiankiem Nowe-stare połączenie w wersji naleśników zdecydowanie do powtórzenia! Placki z białej kaszy gryczanej, z podsmażoną cebulką z kurkami, śmietana Ostatnimi czasami
More food, love and dreamsProsty, aromatyczny dżem bez konserwantów. Co także może Was do niego przekonać to to, że jest tani, a ma wiele zastosowań: naleśniki, placuszki, kanapki, a nawet szarlotka, jeśli zabraknie Wam musu. Dla kogo: dla lubiących słodkie śniadania dla fanów naleśników z owocami dla mających nadmiar jabłek do wykorzystania Składniki: 1kg jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych
Mania Wypiekaniafrancuski deser , polega on na tym , że owoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam z truskawkami
Słodkości i nie tylkonaprawdę chcę się podzielić przepisem na omlet. Skąd więc te 17 naleśników? Otóż zwabiony zapachami mąż wszedł do kuchni, spojrzał na patelnię i zadał mi pytanie: „Smażysz 17 naleśników naraz???” Bardzo mnie to rozbawiło J A wszystko zaczęło się od otwarcia lodówki. Zastałam w niej… nie, nie tylko światło, ale mnóstwo różnych końcówek jedzenia, zaś perspektywa zrobienia miejsca
Kuchenne zapiski Edytyżytniej typ 720 (można też dać pszenną, albo jakąkolwiek inną) ~2 jajka ~200ml mleka + trochę wody do uzyskania w miarę gęstej konsystencji (ciasto powinno być gęstsze niż na zwykłe naleśniki) Cukinię obieramy i kroimy na średniej grubości koła. Układamy(...)dużym talerzy i posypujemy solą( można też dać troche pieprzu lub innych przypraw). Pozostawiamy ją dopóki nie puści soku (ok. 30 min). W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Gdy cukinia będzie gotowa, rozgrzewamy na patelni olej (ja smazyłam na teflonie bez tłuszczu). Maczamy kawałki cukinii w cieście naleśnikowym i kładziemy
chili & sugarpomidorów w puszce krojonych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta cukru pół szklanki wody sól, pieprz cebula ( może być bez) oregano, bazylia, papryka ostra w proszku Ciasto na naleśniki jak ---> TUTAJ Przygotowanie: Ciasto naleśnikowe rozrobić i posmażyć . Czosnek obrać, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać do niego pokrojonego w kostkę(...)farsz wymaga solenia). Puszkę pomidorów przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną drobno cebulkę. Dolewamy wody. Dusimy ok 5 minut i doprawiamy do smaku. Na środek naleśników wykładamy po ok 2 łyżkach farszu i składamy je jak koperty. Przekładamy złożonymi rogami do dołu do nasmarowanej uprzednio tłuszczem formy (na dno należy wysmarować kilka łyżek sosu pomidorowego
ChilliJemyrównież standardowo soli i pieprzu. Wychodzę z założenia, że najprostsze rozwiązania są najlepsze, więc niczym innym nie udziwniłam. Nakładamy na ciasto tyle mięsa, by nie wypadało i nie rwało naleśników. Układamy "na cztery" i szczelnie zawijamy. Tak przygotowane zawijasy można odstawić do lodówki i usmażyć na chrupko i rumiano w dowolnym momencie, by były ciepłe i świeże, kiedy mamy
Kuchenna Kontrrewolucyapodsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej) (oczywiście wszystkie przepisy dostępne są na blogu) A jaka(...)moja opinia? Jak najbardziej pozytywna! Sery są wyśmienite, jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam (to jest szczera opinia). Można wykorzystać je na wieloraki sposób - od zapiekanek poprzez naleśniki aż po zwykłe kanapki. Mi najbardziej zasmakował ser Gouda oraz Podlaski. Wiem, że jeszcze nie raz sięgnę po sery tej marki :) Bardzo gorąco wszystkim polecam sery Mońki
My simple kitchenbyły moje pierwsze naleśniki z kwiatami bzu, a strasznie byłam ciekawa ich smaku. Przyznaje, że spodziewałam się, że armat kwiatów będzie bardziej odczuwalny, a tymczasem był bardzo delikatny. Jeżeli chcecie uzyskać mocniejszy smak, to proponuje do ciasta wrzucić dużo kwiatów i nie smażyć ich na zasadzie zanurzania baldaszków, wtedy kwiatów można wrzucić naprawdę sporo(...)czarnego bzu z łodyżkami olej do smażenia Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Kwiatostany czarnego bzu maczać w cieście i smażyć na oleju, następnie łodygi obciąć nożyczkami i naleśniki smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem
Jadło i czytadło