Przyznam się bez bicia, nigdy nie lubiłam naleśników, a ostatni raz jadłam je chyba z 10 lat temu, aż do teraz kiedy to odkryłam ten przepis :) Zawsze zjedzenie naleśnika kojarzyło mi się z ciężkością na brzuchu, a teraz piekłam je już chyba z 4 razy i zawsze wychodzą pyszne i co najważniejsze są lekkie, i delikatne dla mojego brzucha(...)któremu zawsze coś tam musi nie pasować ;) Polecam wypróbować ten przepis oczywiście z moimi zmianami. Składniki na około 10-12 naleśników: 3 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szkl mleka 2/3 szkl wody mineralnej lub filtrowanej 3 łyżeczki cukru 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli zapach waniliowy serek do nadzienia polecam ten z wielunia jest pyszny ! W naczyniu półlitrowym mieszamy
Gotowanie...to proste !ciemny, nie za jasny, bez plamek, miła w dotyku i najlepiej żeby jeszcze sama ugotowała nam obiad ;) A propo obiadu.. Co powiecie na naleśniki? Pomarańczowe naleśniki (jeżeli masz swój ulubiony przepis to po prostu spróbuj zastąpić część wody/mleka wyciśniętą pomarańczą) Wyciśnięta pomarańcza Szklanka mleka (u nas ryżowego) 1,25 szklanki mąki (pszenna lub jaglano-pszenna) 2 jajka
Przepysznik - BLW i nie tylkorównie niestandardowego co przepisy wrzucane przez nas do tej pory. We czwartek pojawił się pomysł na zużycie poobiedniej kaszy gryczanej, dzisiaj natomiast podobnie postąpiłam z ryżem. Wyszły fantastyczne naleśniki o lekkim(...)posmaku opłatka, idealnie pasujące do syropu klonowego. Wydaje mi się też, że świetnie pasowałby do nich syrop pomarańczowy, który pojawi się na blogu jutro, więc czekajcie w napięciu :P Naleśniki ryżowe 1 szkl. ugotowanego ryżu 300ml mleka 70g mąki pszennej 2 jajka 30g masła Ryż dokładnie zblendować, dodać mleko i jajka, a po zmiksowaniu mąkę. Na koniec, jak zwykle
Przepysznik - BLW i nie tylkofarszu wychodzi 8 krokietów) 380g pieczarek, 3 średnie cebule (235g po obraniu), 0,5 kg mięsa mielonego, mała główka czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylia, vegeta (niekoniecznie), olej do smażenia. Naleśniki: Tu przepis lub według własnego. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczarki(...)cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Doprawić. Dodać mięso mielone i razem podsmażać, dodać posiekany czosnek. Gdyby mięso było za suche dodać ciut wody. Usmażyć naleśniki. Na środek naleśnika wyłożyć farsz i zawinąć ( pokazane na zdjęciu). Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. Podsmażyć do zarumienienia, na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego
W kuchni u Monikidzieciaczków lubi najbardziej) wydały mi się bałkańskie kolorowe sakiewki. Oryginalny przepis lekko zmodyfikowałam i wyszło naprawdę ciekawie wyglądające danie. Polecam:) Składniki na 5 porcji (5 sakiewek z naleśników smażonych na patelni o średnicy 28 cm): 4 jajka 350 ml mleka 400 g mąki filet z piersi kurczaka około 400 g po strąku czerwonej(...)pieczeni) Wykonanie: Jajka roztrzep w mleku ze szczyptą soli. Partiami dodawaj mąkę i mieszaj trzepaczką do chwili, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na nasmarowanej olejem patelni usmaż niezbyt cienkie naleśniki. Filet umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubszą kostkę. Por oczyść, starannie opłucz
cucinaretrzepaczką, aby nie było grudek. Na rozgrzanym oleju smażę cienkie naleśniki. Śliwki płuczę, usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki i mieszam z cukrem. Na środek naleśnika nakładam porcję śliwek. Zwijam naleśniki tworząc krokiety. Krokiety maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanym maśle
Tradycyjna kuchnia Kasimięsa z rosołu, 2 cebule, 2 łyżeczki masła, ugotowane warzywa z rosołu: marchewka i 1/2 pietruszki, 1/2 szklanki rosołu, 3 jajka, sól, bułka tarta, olej. Wykonanie: Przygotowujemy naleśniki . Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Mięso, cebulę, marchewkę i pietruszkę mielimy w maszynce do mięsa. Do farszu dodajemy rosół, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Farsz studzimy, dodajemy(...)jajko i dokładnie mieszamy. Na naleśnik nakładamy farsz i zawijamy krokieta. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej, układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor z obu stron
paapilotkaatrzepaczką z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem) . Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając(...)jednolitą masę. Usmażone, gorące, naleśnikowe placki smarujemy po jednej stronie twarogiem, zwijamy je w rulony i układamy na talerze. Przed podaniem na każdy naleśnik układamy konfiturę z czereśni
Miód i pieprzgładką i jednolitą masę na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, po chwili wlewamy na rozgrzany olej ciasto naleśnikowe w niewielkiej ilości, tak aby pokryło cała powierzchnię patelni smażymy naleśniki z dwóch stron, obracając przy pomocy drewnianej łopatki do lekkiego zarumienienia brzoskwinie i banany kroimy w talarki mieszamy owoce w misce razem z niewielką ilością soku z brzoskwiń ubijamy(...)śmietankę na sztywną i puszystą pianę rozkładamy owoce na naleśniku oraz dodajemy bita śmietanę, a na koniec posypujmy wszystko czekoladą
zobacz ich smakRozpieszczam się dziś naleśnikami Suzzete. Pyszne, aromatyczne a przy tym zrobiłam takie maleńkie, które są rozkoszne. Pojawiały się już mandarynki, więc postanowiłam je wykorzystać. Ciasto: szklanka wody 3/4 szklanki mąki 1 jajo ekologiczne szczypta kurkumy szczypta soli Sos: 2 łyżki miękkiego masła sok z 6 mandarynek sok z połówki cytryny(...)minut). Na czystą patelnię wlej łyżkę sosu, rozprowadź na całą powierzchnię patelni i rozłóż naleśnika, po chwili przerzucając go n drugą stronę, tak aby cały był nasączony sosem. Złóż je w trójkąciki. Wykładaj na talerze gorące. Dla efektu gorące naleśniki polej spirytusem, podpal i natychmiast podawaj. Ja podałam z maleńkiej patelenki
AZgotuj!Maksia musiało być coś smacznego, choć bardziej tradycyjnego niż ślimaki. Choć Niunia bardziej interesował plac zabaw i Adaś ;) - odstaliśmy swoje w kolejce po cieplutkiego naleśnika z owocami i dżemem, a że naleśniki cieszyły się powodzeniem to zdążyłam obfotografować cały proces przygotowywania naleśników - również w wersji wytrawnej. Żeby mojej relacji nie wydłużać za nadto powiem tak: Na Targ
Kuchnia po mojemuzielony świeży szpinak - mieszamy do skurczenia szpinaku ;) Odstawiamy do ostygnięcia. Drobno kroimy suszone pomidory, oraz fetę. Wrzucamy do szpinaku i cebuli - mieszamy - skrapiamy cytryną dla smaku - nasz farsz GOTOWY :) Naleśniki, pewnie każdy wie jak zrobić ale... dla pewności przypomnę :) Wszystko - oprócz gazowanej wody wrzucamy do miski i miksujemy - do uzyskania stałej konsystencji. Następnie rozcieńczamy wodą gazowaną. Pieczemy(...)małym ogniu na oliwie z oliwek - jak zwykle u mnie:) Odwracamy na drugą i ponownie podpiekamy - ciepłe odkładamy na papierowy ręcznik aby wciągnął oliwę :) Ostudzonego naleśnika faszerujemy naszym miksem ze szpinaku i fety . Coś pysznego, farsz polecam także wykorzystać do innego typu przystawek - jak dla mnie jest boski :) Smacznego
dlaSmaQoleju farsz 2 woreczki kaszy gryczanej 600 g pieczarków cebula sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy. Patelnię nagrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę(...)smażymy na oleju do miękkości. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. W misce łączymy kaszę z cebulą i pieczarkami i doprawiamy solą oraz dużą ilością pieprzu. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Przed podaniem podsmażamy, i podajemy z sosem
magiczna kuchnia Kasikakaowe, z lekką nutą wanilii. I jeszcze słodsze dodatki! Ale...jak są Walentynki, to ma być słodko, prawda? :) Do ich przygotowania potrzeba będzie foremka (w kształcie serca) do smażenia naleśników/jajek. Jeśli takiej nie macie, możecie usmażyć zwykłe, okrągłe placki. Będą tak samo pyszne, jedynie ich wygląd będzie inny :) Chyba, że się 'pobawicie' i wytniecie z nich serduszka. Też(...)teflonową (w masie jest tłuszcz więc nie trzeba dawać go na patelnie. Chyba, że nie ufacie swojej patelni aż tak bardzo...wtedy można ją przesmarować olejem :)), ułożyć foremkę do naleśników/jajek i wlać do niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
chili & sugarnaleśniku. Składniki: mleko 1/8 litra woda 1/8 litra 1 szt jajko 12 dag mąka pszenna słonina 1 kawałek 6 szt parówki 6 plasterków ser żółty olej do smażenia Wykonanie: Jajko ubić, dodawać po trochę mąki i mleko zmieszane z wodą, następnie posolić do smaku. Mocno rozgrzaną patelnię posmarować słoniną, po czym smażyć cienkie naleśniki. Na każdym naleśniku położyć połówki(...)parówek, przykryć plastrem sera żółtego, zawinąć z dwóch stron naleśnik a następnie zwinąć w wałek. Zrumienić ze wszystkich stron na oleju
Tradycyjna Kuchnia