Owsiane naleśniki w nowej, nieco ulepszonej odsłonie :) Pierwszym absolutnie nic nie brakuje, ale te są jeszcze zdrowsze :) Smażone na niewielkiej ilości oleju kokosowego, który nadaje naleśnikom pyszny smak i aromat. Mi najbardziej smakują bez dodatków, ale można podawać z ulubioną konfiturą czy owocami. Polecam :) Składniki: 60 g płatków owsianych 125 ml gorącego mleka 85 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)dodać mąkę, kefir, cukier, proszek do pieczenia i przygotowane wcześniej płatki. Całość dokładnie połączyć. Odstawić na około 30 minut. Białka ubić na sztywno. Dodać je do masy i wymieszać. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: http://sklep.dajar.pl/ Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewypieczarek sól do smaku pieprz 1 czubata łyżeczka tymianku 1 czubata łyżeczka suszonej pietruszki 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżeczki sosu sojowego Składniki ciasta (na 6 dużych naleśników): 1 jajko 200 g mąki 2 łyżki oleju odrobina soli pieprz 1 łyżeczka suszonej pietruszki 150 ml mleka 90 ml wody Wykonanie farszu: Cebulę, czosnek i pora drobno kroimy, wrzucamy(...)cienką warstwą na patelni. Naleśniki smażymy z obu stron, na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie musimy używać tłuszczu. Po usmażeniu naleśników, zawijamy krokiety. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zawijamy najpierw brzegi (lewy i prawy), a następnie górę i dół. Tak przygotowane krokiety kładziemy na gorącej patelni (ja wykorzystałam patelnię grillową) i bez dodatku tłuszczu chwilę
Smak mojego domuNaleśniki z twarogiem i czereśniami Dziś przedstawiam kolejną propozycję. na pożywne i smaczne rozpoczęcie dnia. naleśniki dla czterech osób, czyli co nam będzie do smażenia potrzebne 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru 200 g twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego powidła wiśniowe kilka kropel oleju(...)widelcem z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem) . Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając wszystko
Kuchnia Babci Basimięsem. Dodałam trochę czosnku,pieprz,sól do smaku..i farsz gotowy. Często dodaję jeszcze podgotowaną kapustę kiszoną, ale niestety czas mnie naglił i dziś jej nie dodałam. Ciasto na naleśniki podam bez proporcji, ponieważ wszystko zależy od ilości jaką się chce ich usmażyć. Ja przeważnie potrzebuję dwa jajka, ok.1,5 szklanki mąki i mleka tyle, żeby konsystencja naleśników była nie za rzadka. Trochę soli i oleju do środka, ponieważ smażę je na teflonowej patelni nie używając tłuszczu. Zawijam naleśniki z farszem i polewam np.sosem pieczarkowym bądź grzybowym. Nie jestem zwolenniczką obtaczania krokietów w jajku i bułce tartej, ponieważ wchłaniają więcej tłuszczu i są bardziej kaloryczne... ale jak kto woli to... Smacznego
potrawyregionalnenaleśniki. Podane z owocem mango i gęstym jogurtem. Do tego nutka syropu klonowego i sprawa kolacji załatwiona. Składniki : przepisu na ciasto naleśnikowe szukajcie TU w przepisie na naleśniki w syropie pomarańczowym do ciasta pół szklanki wiórków kokosowych dojrzały owoc mango (ewentualnie inny ulubiony sezonowy) naturalny, gęsty jogurt grecki lub serek waniliowy syrop klonowy Do tradycyjnego(...)wymieszanego ciasta naleśnikowego wsypałam wiórki kokosowe. Usmażyłam naleśniki Obrałam ze skórki mango i pokroiłam w kostkę. Na usmażone placki nałożyłam jogurt, kawałki mango i polałam wszystko syropem klonowym. Temu komu za mało kokosa w plackach, może posypać nimi danie. Kochani cóż więcej mogę powiedzieć oprócz tego, że było pysznie! Zapach kokosu i mango...czego trzeba więcej ;-) Smacznego
potrawyregionalneRoladki z naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone, wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku są prostą w przygotowaniu przystawką. Podaje się je w temperaturze pokojowej. Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny(...)kawałki łososia. Kolej na umyte liście szpinaku. Oderwałam z nich grubsze łodyżki i ułożyłam na łososiu. Można na nie jeszcze ułożyć kiełki np.pora. Ja na kiełki ułożyłam roladki. Zwinęłam naleśniki w rulony i pokroiłam pod kątem, na małe kawałki. Wyłożyłam talerz kiełkami i ułożyłam na nich roladki. Smacznego
potrawyregionalneDelikatne naleśniki kukurydziane bogato wypełnione duszonymi jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Polecam na deser, kolację a nawet drugie danie np. na piątek. Składniki: na ciasto: 400 ml mleka 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru szczypta soli 50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta) na nadzienie(...)rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier i cynamon i dusić na małym ogniu. W tym czasie smażyć cienkie naleśniki. Na połowie każdego naleśnika rozłożyć gorące nadzienie jabłkowe. Naleśniki składać na połowę i jeszcze raz na połowę, tworząc koperty. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczasu i doprawić. Z solą należy bardzo uważać ponieważ później dojdzie ser feta i łatwo jest przesolić farsz. Szpinak po zdjęciu z ognia ostudzić, dodać ser feta i wymieszać. Naleśniki: Odłożony szpinak zblenderować z wodą. przecisnąć przez sitko. Dodać do niego mąkę, jajko i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać troszkę oleju i wymieszać ciasto. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i zapiec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do 180stopni C - zapiec do momentu roztopienia się sera żółtego. Smacznego
W kuchni u Monikiciepło, zapieczone z ciągliwym serem żółtym, mozzarellą i szynką drobiową. Smak jest bogatszy dzięki dodatkowi suszonego oregano lub rozmarynu. Szybka przekąska i pomysł na wykorzystanie naleśników :) Składniki: 5 naleśników ser żółty w plastarach szynka drobiowa w plastrach 150 g mozzarelli w wiórkach oregano lub rozmaryn Naleśnika położyć na desce. Ułożyć kolejno 2 plastry sera żółtego, posypać mozzarellą i dodać 2 plastry szynki drobiowej. Posypać ziołami. Zawinąć ciasno. Ułożyć gotowe naleśniki na tacce lub ruszcie i zapiekać w 200*C przez 10-15 minut. Kroić na grube plastry
Chocolate Muffin Blogsię za odcięcie czapeczki i wydrążenie środka. M. oddzielił pestki od miąższu, zjadając połowę tych pierwszych. Po zmieleniu powstała urocza, pomarańczowa papka, z której następnie usmażyłam niewielką, dwuosobową stertkę naleśników z oryginalnego, brytyjskiego przepisu. Dyniowe naleśniki 1 szklanka mąki 1,5 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu(...)używam teflonowej, więc nie wlewam w ogóle tłuszczu. Można smażyć typowe pancakes na samym środku patelni, mój M. (specjalista od smażenia) rozlewał je na całą patelnię, alla zwykłe naleśniki. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego! Dzisiejszy przepis sponsorował Festiwal Dyni, tak trochę przed czasem, ale żal mi było tak długo przetrzymywać przepis. Przy czym solennie obiecuję
Przepysznik - BLW i nie tylkowszyscy :) Zjedzmy i my! Na zdjęciu naleśniki: - brązowy (zwykły + pół łyżeczki karobu dla koloru, o którym Toczka pisała już TU ) - pomarańczowy (o którym z kolei TU ) - jagodowy Jagodowe naleśniki (jeżeli masz swój ulubiony przepis to po prostu spróbuj zastąpić część wody/mleka sokiem z jagód) Sok z garści jagód Szklanka mleka (u nas ryżowego) 1,25 szklanki mąki(...)tłuszczu na rozgrzanej patelni. Podawać z raczej słodkim nadzieniem, który będzie się fajnie komponować z lekko cierpkimi jagodami - np. twarożkiem z jogurtem i bananem. Rodzajów jagód jest sporo - do naleśników dodałam naszą standardową zwyczajną - lekko cierpką - jagodę, ale myślę że wspaniale by smakowało ze swoją słodszą siostrą - borówką amerykańską. Na pewno spróbuję jak tylko się pojawią :) Netografia
Przepysznik - BLW i nie tylkokiszonej. Przemrożona jest po prostu smaczniejsza! Można już zrobić gotowe pierogi i krokiety lub naszykować tylko farsz. Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone ) 0,5 kg poszatkowanej kapusty kiszonej 0,3 kg pieczarek 2 średnie cebule olej rzepakowy 2 jajka bułka tarta ziele(...)przykrycia do odparowania płynu. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy na patelnię. Chwilę dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na naleśnik ( najlepiej wykorzystać naleśniki jeszcze ciepłe, z samego dołu stosu :) ) i formujemy krokiety - dwa równoległe boki zakładamy tak aby się nie nakładamy i zwijamy w rulon ( nie zbyt ciasno! ). Krokiet obtaczamy
Atlas Smakówwieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka bułka tarta olej Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie, w której się(...)farsz był nieco mocniej doprawiony, bo naleśniki "zabiorą" nieco smaku. Tak przygotowany farsz umieszczamy w lodówce i zabieramy się za przygotowanie naleśników. Na każdym naleśniku umieszczamy porcje farszu i składamy w taki sposób: Następnie każdego krokieta panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim krokiety
Rozpustne gotowanieniewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do całości. Jeśli płynu jest za dużo ,to odparowujemy i studzimy. Dodajemy posiekany koperek ,starty ser ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Naleśniki: Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem) ,po ok. 2 min z każdej(...)strony. Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony
R'n'G Kitchenkroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki ,odparowujemy z nadmiaru płynu ,ostudzamy. Dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem i startym żółtym serem. Naleśniki: Jajka dokładnie mieszamy z mąką ,mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę ,mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem(...)każdej strony. Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony
R'n'G Kitchen