Trochę lżejsza wersja klasycznych placków ziemniaczanych czyli pieczone na teflonie i oczywiście z cukinią. Polecam zajadać je z gęstym jogurtem naturalnym. Składniki :* duża cukinia* jajko* pół
Magiczne Życie MartyWam też lato kojarzy się z goframi? Mój S uwielbia wszystkie smakołyki z bitą śmietaną więc musiałam zrobić i gofry. Przepis na nie mam z bloga
Magiczne Życie Martykulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około 80 g każda). Każdą część rozwałkować jak naleśnika, o średnicy około 17 cm. Posmarować nadzieniem, posypać żurawiną [ mielonymi orzechami], zwinąć.Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.Rozłożyć ciasto na boki, by powstała
Moje domowe kucharzeniekromki chleba słonecznikowego, jajko na twardo, plaster polędwicy wędzonej, herbata zielona - warzywa z kaszą po chińsku (przepis na blogu) - owsianka: szklanka mleka 0%, 1/2 banana, 3 łyżki płatków owsianych - naleśnik, z białym chudym serem Dzień 6 - jogurt 150g, 3 łyżki musli tropikalnego, 1/2 banana - kawa z mlekiem - miruna na parze z brokułami (przepis na blogu) - grejpfrut - 2 kromki chleba razowego
SMYKWKUCHNIMaliny to jedne z moich najbardziej ulubionych owoców, bardziej lubię chyba tylko banany (ubolewam, że banany nie są naszym całosezonowym lokalnym owocem). Jak się pojawiają maliny
Zdrowa Kuchnia Sowysłona. Dodać pokruszony ser, dokładnie wymieszać.Arkusz ciasta filo posmarować cienko oliwą i złożyć na pół (stroną naoliwioną do środka), ponownie posmarować oliwą. Nałożyć 1/4 farszu i zwinąć jak naleśnika. Tak samo postąpić z 3 pozostałymi arkuszami. Zwinięte porcje ciasta ułożyć spiralnie w tortownicy o średnicy 22 cm, tworząc "ślimaka". Całość posmarować cienko oliwą i piec w temp. 200ºC przez
Obiad za dychęOstatnio posmakowały nam omlety. Ten na słodko z jogurtem greckim i musem z mango był pyszny i przygotowany przez S:*. Ja dzisiaj na śniadanie zrobiłam wersję
Magiczne Życie MartyKiedyś takie placki robiłam na podstawie z podgotowanych i pokrojonych na plasterki ziemniaków. Lekko je podpiekałam i na to kładłam resztę składników. Teraz robię bez ziemniaków
Zdrowa Kuchnia SowyZaczęło się od tego, że miałam trochę śliwek i ochotę na coś ciepłego z ich udziałem. Wrzuciłam je więc do rondelka, dodałam pokrojone jabłko, trochę wody
Zdrowa Kuchnia SowyPo ostatnim wypieku ciasteczek zostało mi trochę masła orzechowego, w sam raz na coś niewielkiego, pytanie tylko co? Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyI znów wariacja naleśnikowa na śniadanie, tym razem z szynką. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyPyszne placuszki śniadaniowe (albo na podwieczorek, czemu nie?), przygotowane wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyZrobiony na szybko omlet dla córki, z wykorzystaniem resztki oscypka. Pyszny, że hej! Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyNie wiem czy tak macie, pewnie tak, że nie wszystkie wpisy zostają opublikowane i po pewnym czasie przechodzą na dalsze pozycje w zasobach wewnętrznych bloga. Czytaj
Zdrowa Kuchnia SowyJadam ostatnio sporo jajek w różnej postaci, ale zapomniałam całkiem o śniadaniowych rarytasach z ich udziałem, czyli plackach/naleśnikach/omletach. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowy