Plany miałam piękne - wrócić do domu, obejrzeć jakiś przyjemny film, trochę Pingwinów (na których punkcie mam ostatnio lekkiego fiołka, ale o tym może innym razem), poprzytulać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHmm... Tak sobie myślę, że zacznę od początku, więc post może być przydługi. Lojalnie ostrzegam, żeby później nie było.Wstałam za pięć piąta. Nie dlatego, że
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCoś mam ostatnio lenia, jeśli chodzi o pieczenie chleba czy bułek. Co znajdę jakiś ciekawy pomysł, to albo nie mam wszystkich składników, albo wyrastanie trwa dwa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOmlety z bananem już robiłam, ale prezentowane dzisiaj są, mimo tych samych głównych składników, zupełnie inne, i w smaku i wyglądzie.Zrobiłam dwie wersje, różnią się
Zdrowa Kuchnia Sowysię z cebulą. Tutaj kurczakA tu wieprzowina - dopiero zdjęta ze szpikulcaW wielu miejscach dostaniemy kebab a’la turecki – mięso baranie lub wołowe z przyprawami zawinięte w cienki naleśnik.Gruziński kebabPopularny kurczak przyrządzany jest na wiele sposobów. Tradycyjnym daniem jest kurczak marynowany i pieczony w mleku z bardzo dużą ilością czosnku.Kurczak w wersji fusion (nie tradycyjny) - w sosie sojowym
Poezja smakuSkładniki: jajka 2 sztuki, mąka tortowa 2 szklanki, mleko 3,2% 2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłko winne 4 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier
W Mojej Kuchni LubięSkładniki na 1 porcję:50 g zielonej soczewicy1 białko jaja2 łyżeczki otrębów orkiszowych/żytnich1 łyżeczka lnu mielonegoCurry, pieprz, sól, imbir, kurkumaPrzygotowanie:Soczewicę gotujemy zgodnie z tym
Czarnawisienkaplacki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron RADA : Jesli mamy za mało pieczarek,a chcemy zrobić wiecej krokietów
Z Majeczką w kuchniziemniaków. Smażyć tak przez 1-2 minutę, przekręcić na drugą stronę i znowu ugnieść. Przekręcić jeszcze dwa razy za każdym razem ugniatając. W rezultacie całość powinna być cienka jak naleśnik i chrupiąca.Złożyć na pół i przeciąć na pół, najlepiej wzdłuż krawędzi pieczywa. Podawać od razu.Smacznego
Złote przepisyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Calzone to pizza w kształcie pieroga. Nadziana farszem z pieczarek, boczku, cebuli, papryki, czarnych oliwek i oczywiście żółtym
Marta GotujeSzare kluski... kluski ziemniaczane...kluski kładzione, kluski poznańskie... a nawet... kluski ćpane!(ćpać czyli rzucać) nazw jej wiele... a wszystkie oznaczają jedno: przepyszne, chociaż troszkę pracochłonne
Walijskie PichceniePlacki ziemniaczane – prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.Nic dodać - nic ująć
Walijskie PichcenieCoś za mną dziś "chodziło"... i sama nie wiedziałam co, na pewno znacie to uczucie... coś by się zjadło, coś by się upiekło... Ale za nim
Walijskie PichcenieKluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele
Walijskie PichcenieProściutki przepis na bardzo fajne placuszki - klopsiki z udziałem gotowanego kalafiora i gotowanego selera. Robi się je bardzo szybko i nie są wymagane przy tym
Walijskie Pichcenie