przepis na likier - 1000 przepisów (strona:53/67)

Blok na blogu :) 314

keksówkę smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy masę. Wkładamy do lodówki na noc, żeby dobrze stężało. Gotowe! :) Można dodać orzechy i w wersji dla dorosłych można dodać troszkę jakiegoś likieru

Olikowa kuchnia
Współpraca z firmą Skworcu 179

marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka ziół i przypraw korzennych skomponowana w taki sposób, aby wydobyć z wołowiny

Słodkości i nie tylko
Kawa i co dalej ? podsumowanie akcji 195

carycy U stóp Benbulbena Kawowe cupcakes z orzechami włoskimi W mojej kuchni Serniczek z mascarpone W zaciszu mojej kuchni Tiramisu Zakątek Smakosza Tort orzechowo-kawowy Zdrowie zależy ode mnie Likier kawowy Z miłości do słodkości Krówka Z pierniczona kawa

Moje domowe kucharzenie
Schabowy ..ciut inaczej 239

nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.•    Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.Właściwości lecznicze:•    Lubczyk ma działanie moczopędne.•    Lubczyk działa wykrztuśnie, dlatego jest zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych.•    Lubczyk jest stosowany

Moje domowe kucharzenie
Mufinki waniliowe 187

Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń;•    Jest dodawana do potraw z białego sera;•    Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano;•    W przemyśle spożywczym stosuje się zamiennik wanilii- wanilinę. Jest to tani produkt, który, z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Wykorzystuje się

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z parówką 157

nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.•    Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.Właściwości lecznicze:•    Lubczyk ma działanie moczopędne.•    Lubczyk działa wykrztuśnie, dlatego jest zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych.•    Lubczyk jest stosowany

Moje domowe kucharzenie
Krajanka z suszonymi morelami i orzechami 203

masła  1 jajko  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  Na warstwę morelową: 250 g suszonych moreli KRESTO  70 ml gorącej wody  30 ml likieru cointreau  15 g cukru  2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak  Na warstwę migdałową [orzechową]: 3 jajka  90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back

Moje domowe kucharzenie
Pani Walewska 247

łyżki mąki ziemniaczanej ·         2 żółtka ·         łyżka likieru amaretto ·         pół łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: ·         ½  słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

Mania Gotowania
Muffiny czekoladowo-pomarańczowe 164

jajka ·         100 ml oleju ·         2 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki ·         skórka z połowy pomarańczy Dodatkowo: ·         Lukier ·         Skórka pomarańczowa

Mania Gotowania
Bajaderka light 181

szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa   Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao

Mania Gotowania
Outrigger- cocktail 179

pewnym momencie myślimy że to prawie soczek, by po chwili stwierdzić że szumi nam w głowie :) Polecam Składniki na 2 drinki:120 ml rumu30 ml triple sec30 ml morelowego likieru lub brandy60 ml soku cytrynowego1 limetki1 szkl lodu Wykonanie:Lód, rum, triple sec, morelowa brandy. sok cytrynowy - miksujemy do całkowitego połączenia.Nalewamy do drinkówek.  Wyciskamy sok z limetki

Smaki Edyty
Tort Pinacolada z bezą kokosową! 142

się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty : - sok z 1/2 cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz nr 2 na 1 blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SMYKWKUCHNI
Kostka Wiśniowa 532

całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę

Czerwona Porzeczka
Coco chanel- drink alkoholowy 243

obiecany drink coco chanel. Jest przepyszny, niech Was nie zwodzi jego lekko kawowo- śmietankowy smak....ma siłę I moc...:)Zapraszam Składniki na 2 drinki:90 ml ginu90 ml Kahlua- likier kawowy45 ml mleka45 ml śmietankikostki lodu-ok 8 sztbita śmietana do dekoracji Wykonanie:Wszystkie składniki miksujemy. Nalewamy do wysokich drinkówek :) Na drinka dodajemy bitą śmietanę. Gotowe :)Na zdrowie

Smaki Edyty
Domowy marcepan 108

przyda mi się do marcepanowych ciasteczek.Składniki: 100g płatków migdałowych 100g cukru pudru (u mnie firmy Kupiec) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżki wody różanej (można zastąpić likierem amaretto lub brązowym rumem) Przygotowanie:Płatki migdałowe bardzo drobno mielimy w blenderze.  Dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i wodę różaną. Miksujemy razem przez chwilę. Następnie wyjmujemy masę na blat

Ze smakiem i z pasją