Składniki:200 g biszkoptów "kocie języczki"250 g serka mascarpone3 jajka3 łyżki cukrukakao150 g truskawek +kilka do dekoracji50 ml likieru AdvocaatPrzygotowanie:Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem przez 15 minut. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat. Biszkopty moczymy w musie i układamy
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki cukru- 100 g stopionego masła- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop:- sok z 1 pomarańczy- 2 łyżki cukru- 1 łyżeczka likieru pomarańczowegoPrzygotowanie:Wszystkie składniki łączymy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Jak ciasto się piecze możemy przygotować syrop. Podane składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy
Zainspirowana w kuchnimuszę przyznać, że moje nastawienie do kokosu po spróbowaniu tych drobiazgów zdecydowanie się poprawiło. Słodziutkie, ale nie mdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżelatyny1 łyżka zimnej wody2 łyżki gorącej wodymus czekoladowy:75 g białej czekolady2 jajka2 łyżki cukru1 łyżeczka żelatyny1 łyżka zimnej wody2 łyżki gorącej wody100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka likieru AmarettoŻelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Żurawinę umieścić w garnku z sokiem pomarańczowym i cynamonem. Gotować na średnim ogniu, aż żurawina
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodać na przykład wanilię. Świeże owoce z takim deserem z pewnością skomponowałyby się znakomicie - ja akurat niczego w domu nie miałam...Deser podałam w kieliszkach, które kupiłam kiedyś z likierem - szalenie mi się podobają, bo się bujają, a mimo wszystko nic się z nich nie wylewa. Urocze są! Taka deserowa porcja jest w sam raz - człowiek się nie zasłodzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzełożyć na czystą ścierkę oprószoną cukrem pudrem (wzorkami do dołu), luźno zwinąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.Kremówkę zmiksować z mascarpone, aż całość nabierze konsystencji gęstego kremu. Dodać miód, likier i wanilię, połączyć.Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny.Smacznego!Do ozdobienia rolady wykorzystałam tylko połowę ciasta cygaretkowego. Niedługo opowiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut, ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny.Ostudzić w piekarniku.Ostudzony sernik przełożyć do lodówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczyszczonej1/2 łyżeczki soli125 ml maślanki1,5 łyżeczki białego octu winnegokarmelowe szkło:100 g cukru30 ml wodykrem:200 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzewałeczki nadzieniem do zewnątrz, włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić.Cukier puder przesiać, wymieszać z likierem i wodą na gładki lukier. Polać ciasto.Smacznego!Mi to ciasto przypomina ciasta z wystaw w duńskich cukierniach - tyle, że tamte najczęściej są na cieście francuskim, z cynamonem, poza
Pożeraczka, czyli raz adobrzezagotować syrop, ostudzić.Maliny, kiedy puszczą sok, przetrzeć przez sitko. Dodać 60 ml soku z pomarańczy, wymieszać. Następnie wlać ostudzony syrop, połączyć. Wlać resztę soku, sok z limonki i likier. Wymieszać.Schłodzić w lodówce, następnie przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.Smacznego!Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze kupić. Jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypić, wymieszaliśmy wszystko z kremówką, i zaczęliśmy się zastanawiać... Mikstura smakowała dobrze, ale czegoś jej brakowało. Tylko czego...?Alkoholu, rzecz jasna! Pytam więc, czy mają w domu jakiś likier kawowy, albo waniliowy, albo może rum...? Nic z tych rzeczy. Tato jednak zaoferował whisky. Whisky...? Nieco się wahałam, bo takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Jednak cała trójca, czyli Tato, Młoda
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiec w 150 st. C. przez 15-20 minut.Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy.Wystudzone makaroniki przekładać curdem, podawać od razu.Smacznego!Curd można wymieszać z jedną czy dwoma łyżkami likieru z czarnych porzeczek, jeśli deser nie jest przeznaczony dla dzieci. Z pewnością uszlachetni to smak i sprawi, że makaroniki będą jeszcze bardziej wyjątkowe. Ja chciałam tak zrobić, ale najzwyczajniej w świecie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemój Tato umrze ze śmiechu, jak to przeczyta.Żeby jednak nie było, że cukru postanowiłam się wyrzec całkowicie, na deser mam pyszne, słodkie lody. Tylko dla dorosłych! Pełne jajecznego likieru, za którym wprost przepadam. Tak, tak - mam butelkę, i wykorzystuję jej zawartość do różnych pysznych deserów. W końcu zabrałam się za lody, i to była bardzo dobra decyzja. Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki:Ciasto125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,30 g cukru pudru,1 żółtko,Skórka otarta z ½ cytryny,oliwa do posmarowania formy.Masa limoncello50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),30 g cukru pudru trzcinowego,3 jaja,1/3 szkl. śmietany 30%,3 łyżki serka mascarpone,Sok i skórka otarta z 1 cytryny,3 łyżki masła.1-2 owoce parsymonyPrzygotowanie
SzczyptaSmaQlodówce do 2 -3 tygodni, wykorzystywać go na wiele sposobów.SKŁADNIKI czas przygotowania 40 minut- migdały 125g - cukier puder 125g- olejek migdałowy 1 łyżeczka - woda różana lub likier Amaretto lub brązowy rum lub koniak 30mlSPOSÓB WYKONANIA - zwarzone migdały zalewamy wrzątkiem i po 10-15 minutach możemy je bez problemu obrać(wycisnąć) ze skórki - wrzucamy je do blendera
Basia w kuchni