posiekanej czekolady gorzkiej Składniki miałam w temperaturze pokojowej. Wykonanie, banalnie proste. Najpierw zmiksowałam ser z cukrem, potem jajka jedno po drugim wbijałam do masy serowej, nadal miksując, następnie wlałam likier i na koniec przesianą mąkę pszenną. Miksowałam szybko do połączenia się składników, nie chciałam za bardzo napowietrzyć masy. Masę wylałam do tortownicy na ciasteczkowy spód.Po wierzchu posypałam gorzką czekoladę
Blondynka Gotujepokrojonych w kawałeczki -40 g orzeszków ziemnych -50 g chałwy pokruszonej na kawałki (użyłam waniliowej) -50 g rodzynków Golden JUMBO u mnie od Skworcu + 3 łyżki likieru wiśniowego lub innego alkoholu. Chciałam wlać 3 łyżki,ale wyszło mi raczej 4 łyżki -3 łyżki wiórków kokosowych -garść kandyzowanego ananasa u mnie od Skworcu 10 śliwek suszonych kalifornijskich
Z Kuchni Do Kuchnicukru pudru różanego lub zwykłego, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej, 1 żółtko. Masa: 200 g schłodzonego serka mascarpone, 100 g białej czekolady, 5 0 ml likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie), do zabarwienia 1-2 łyżeczki świeżego soku z buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone
SzczyptaSmaQpartiami masę kokosową i wiórki. Poncz do nasączenia 1 szklanka wody kokosowej pozostała po oddzieleniu śmietanki, lub jeżeli tortu nie będą jadły dzieci: ½ szklanki wody kokosowej wymieszane z ½ szklanki likieru kokosowego albo rumu Ponadto 400 g powideł śliwkowych (po 400 ml) wiórki kokosowe do posypania tortu Składanie tortu Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy krążek ułożyć na paterze, nasączyć ⅓ ponczu
Pełny talerzmąki pszennej szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) Składniki karmelu: 5-6 jędrnych mandarynek 100 g cukru 4 gwiazdki anyżu 75 ml soku wyciśniętego z mandarynek lub likieru pomarańczowego (Grand Marnier lub Cointreau) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować odrobiną masła i lekko oprószyć mąką
Moja Delicjawięc można to tak zastąpić:) Ja zawsze robię ją z co najmniej dwóch porcji, gdyż znika bardzo szybko. Krem może być budyniowy lub można dodać adwokat lub inny gęsty likier, w zależności od smaku i możliwości. Ciasto ptysiowe, parzone: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Ponadto: Około 50ml oleju 30g margaryny (do wysmarowania blaszki) 1 łyżka mąki pszennej
Smakowy Rajsię sprawdzają na różne spotkania. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego leciutkie i smaczne. Można je zrobić z samą bita śmietaną lub z dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 Niepełna szklanka mąki Plaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 50ml ajerkoniaku 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 50g czekolady Białka oddzielamy
Smakowy Rajgarnuszka zimną wodą. A więc żelatynę o temperaturze pokojowej powoli wlewamy do śmietany i szybko mieszamy łyżką lub szpatułką. Na koniec możemy dodajemy do kremu adwokata lub innego gęstego likieru lub pozostawiamy krem śmietankowy. Zimny biszkopt powoli rozwijamy ze ściereczki, a następnie smarujemy kremem, pamiętając, by koniec ciasta pozostawić suchy. Biszkopt zwijamy w roladę i wkładamy do lodówki by ciasto
Smakowy RajForest Cake, czyli tortze Szwarcwaldu (Czarnego Lasu) , tym razem jego zmieniona wersja, bo z galaretką i w innej szacie :) PS. Do tortów z wiśniami możecie również dodać wiśnie z likieru . Jeśli dysponujecie takimi wiśniami to polecam wydrylować je i dodać do tortu, razem z wiśniami z kompotu. Ciasto: 170g margaryny 170g cukru 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku
Smakowy Rajśmietan fixy 1 łyżka cukru 100 – 150g białej czekolady 200g płatków migdałowych Ok. 50 – 100g kokosu do posypania Dodatkowo: Ok. ½ szklanki wody (zimnej przegotowanej lub mineralnej niegazowanej), wódki lub likieru kokosowego Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez 3 do 5 minut, po czym dodajemy stopniowo żółtka ciągle miksując. Po dodaniu
Smakowy Rajżółtko, 2-3 łyżki lodowatej wody, szczypta soli. Krem: 1 szklanka puree z pieczonych batatów , 2 pomarańcze, 200 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 70 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku . Przybranie: plastry pomarańczy. Przygotowanie: Kruchy spód: Masło schłodzić. W malakserze wymieszać suche składniki (tryb pulsacyjny
SzczyptaSmaQturystów, którzy mogą się czegoś dowiedzieć o winiarskiej tradycji regionu. W kilku miejscach w mieście widzieliśmy takie ławki- świetny pomysł! Od razu wiadomo, że Zielona Góra winem stoi. Przepyszny likier czekoladowy, przed wykupieniem całego stoiska powstrzymała mnie jedynie obietnica konQbka, że sami spróbujemy taki trunek przyrządzić. Najbardziej szalone rzeczy można było kupić na targu staroci- jeśli ktoś marzy o naturalnych
les mirabelleswstaw foremkę do lodowki ser wymieszaj z mondaminą, cukrem i mlekiem kokosowym. Wbijaj po jedynym jajku i mieszaj mikserem około 30 sekund, tylko do połączenia składników. Na końcu dodaj likier kokosowy masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do nagrzanego piekarnika do 175`C. Piecz sernik w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nawet najbardziej wybredne podniebienia. Idealne na prezent np. dla ukochanej osoby. Polecam! SKŁADNIKI: ( 10 szt. ) * czekolada ( dobrej jakości, np. Lindt 70% kakao ) – 90 g * masło – 20 g * likier Amaretto – 1 łyżka * cukier puder – 2 łyżki * mielone migdały – 30 g * kakao – do obtoczenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej na gładką masę, dodajemy Amaretto
Ostra na Słodkokrótki przepis na domowe latte z pianką. Składniki: 2/3 szklanki mleka 1/2 szklanki kawy (u mnie słaba) 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku opcjonalnie ulubione dodatki np. likier czekoladowy, amaretto Przygotowanie: Wersja I: Przygotowujemy naszą ulubioną kawę. Dodajemy cukier waniliowy, cukier kryształ (ewentualnie inne dodatki smakowe). Podgrzewamy mleko w garnku na gazie lub szybko w mikrofali. Uwaga
Słodkie okruszki