"Sezon na truskawki dawno w Polsce rozpoczęty, mimo masy zagranicznych odmian, nareszcie pojawiły się polskie owoce! Nie mogłam się powstrzymać, na obiad koniecznie musiałam przygotować coś
Słodkie PrzyjemnościMacie możliwość kupienia świeżych truskawek? A może macie zamrażalnik wypełniony tymi owocami? W obu przypadkach możecie je wykorzystać do dzisiejszego przepisu na koktajl truskawkowy. Dlaczego koktajl
Słodkie PrzyjemnościPokazałam wczoraj i się spodobało – z czego oczywiście bardzo się cieszę! Nie tylko wygląda rewelacyjnie , ale i smakuje naprawdę wyśmienicie. Zrobiłam to mięso w czwartek
Ostra na SłodkoDzień dobry! Ciągle serwuję Wam pomidorowe propozycje, tym razem mała przerwa od przetworów, dzisiaj dla odmiany pyszna zupa. Kremowa, aromatyczna, z mnóstwem pomidorów. Doskonale rozgrzewa w
Pora coś zjeśćDzień dobry! Czasem potrzeba odrobiny pikanterii, prawda? :-) Szczypta chili i danie od razu staje się ciekawsze, a kiedy chili połączymy z owocem, to już nie może
Pora coś zjeśćMakaroniki bardzo lubię. Przygotowywałam je już kilkakrotnie (przy najbliższej okazji pokażę je Wam.) Tym razem postanowiłam zrobić coś w rodzaju połączenia makaroników z kruchymi ciasteczkami. Pomyślałam, że kiedy upiekę je w formie niezbyt grubych małych placuszków, wtedy staną się bardziej chrupiące i przypominające kruche ciasteczka. Udało się :) Składniki: 6 białek , szczypta soli , 1 szklanka cukru(...)około 12-14 minut. Z papieru zdejmować po lekkim przestudzeniu. Część ciasteczek lekko oblałam polewą czekoladową i obsypałam płatkami migdałowymi. Resztę schrupaliśmy bez dodatków. wyszły pyszne, słodkie i bardzo migdałowe :) Mielone migdały BackMit otrzymałam od firmy VOG . Obawiałam się. że ich jakość może nie być taka, jaką bym otrzymała po zmieleniu migdałów w domu. Bałam się
Codzienna kuchnia niecodziennaWielkimi krokami zbliżają się walentynki, dzień zakochanych. Jeśli chcecie w tym roku przygotować swojemu ukochanemu, bądź tez ukochanej, coś wyjątkowego, to mam specjalnie dla Was przepis
Pełna LodówkaPomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym jest delikatna, lekka i mniej kaloryczna od tej oryginalnej panny cotty na słodkiej śmietance. Tym razem zainspirowana książką „Kuchnia fit
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJak wiecie wszelkiego rodzaju kasze uwielbiam. Ostatnio coraz bardziej zakochuję się w pęczaku ( tak , tak , śmiało może konkurować z moja ukochaną kaszą jaglaną ;) ). Dziś mam dla
Ostra na Słodkobitą śmietaną i cukrem waniliowym. Nie jest słodki, ale dobrze współgra ze słodkimi babeczkami. Całość bardzo mi smakowała - delikatne, mięciutkie, wilgotne babeczki, w których smak szpinaku nie jest wyczuwalny ani trochę, za to kolor jest powalający. Ach, gdybyście widzieli minę C., jak ugryzł pierwszy kawałeczek! Coś ty tam włożyła? - patrzył na mnie wielkimi oczami. Mimo wszystko zjadł z apetytem, choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzestanie na Księżycu, prawda...?) Dzisiaj więc, troszkę z okazji urodzin, mam dla Was coś nieco bardziej eleganckiego. Z wykorzystaniem jeżynowego curdu, oczywiście. Makaroniki miały wyjść bardziej fioletowe, ale mieszanie barwników nie do końca mi wyszło. Niemniej, wyglądają i smakują pierwszorzędnie - mają falbankę, gładką powierzchnię, są okropnie słodkie i mocno migdałowe; czyli takie, jak makaroniki być powinny. Do tego lekko kwaskowate
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiemiecki pudding z makaronem na słodko z kruszonką, domowymi truskawkami ze słoika(potem) inspiracja Niemieckie śniadanie, na dzień spędzony nad niemieckim, jak miło :3 xd Ktoś mówił, że piątek 13 jest pechowy? Pfff, pikuś. Sobota 14 to dopiero coś. Spalić ciasto po 20min pieczenia? Tak to tylko ja z mamą potrafimy xd Mama panikuje, a Natalia z determinacją próbuje
More food, love and dreamssprawia mi przyjemności, a poprawa humoru to niedoczekanie. Zjeść jednak coś trzeba. Dlatego wyciągając z lodówki minimum składników, wyczarowałam pyszną sałatkę z magicznym kurczakiem. Składniki : Marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy, papryka słodka 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 duży pomidor 1/2 ogórka garść sałaty
Kitchens AlphabetW związku z tym, że mieszkam w Poznaniu już jakiś czas, uznałam że to dobry moment aby przygotować coś poznańskiego ;) Pyszne, mięciutkie w środku, pulchne pączki
My Culinary Artnastępny miesiąc ma zastanawiać się, kto jest autorem? Komercja i dziecinada:) A jednak coś to "święto" w sobie ma, że sklepowe wystawy roją się od serduszek, poduszeczek i innych słodziutkich drobiazgów. A może by tak podejść do tego bardziej praktycznie? Kupowanie miśka studentce może i jest "słodkie" i "romantyczne", ale tylko przez chwilkę:) Myślicie, że będzie przytulać go co wieczór
Kraina Tysiąca Smakówpojęcia czemu większość moich znajomych robi sos cytrynowy tylko w wersji na słodko do ciast i deserów .A już od chwili kiedy zaczęła być popularna angielska wersja sosu ( masełka) cytrynowego tzn. lemon curd - to taki sos króluje. Ale przecież robi się też wytrawny sos cytrynowy - coś zbliżonego do klasycznej potrawki tyle, że o zdecydowanie cytrynowym aromacie i smaku. U mnie
Buniabaje w kuchni