Witam Was kochani! Tak jak obiecałam wczoraj, prezentuję Wam przepis do którego możecie wykorzystać pulpę rabarbarową, która pozostanie Wam po przygotowaniu sorbetu . Po co ją wyrzucać
Pora coś zjeśćCześć! Sezon truskawkowy powoli się kończy, więc jeśli chcecie zrobić prawdziwą, domową konfiturę, to teraz jest na to idealna ( i ostatnia) chwila. Postanowiłam, że konfiturę wykonam
Pora coś zjeśćniego nawet nie chce spojrzeć... Niby mamy ochotę na słodkie, ale znowu piernik? Ale, ale. Gdzieś widziałam! Przecież Siankoo na swoim blogu prezentuje cudne podchmielone trufle . Przepis tylko czytam i już lecę po ten mój obrażony piernik przełożony marmoladą :) Kilkudniowe ciasto, a w przypadku piernika jeszcze starsze, można zamienić na coś o wiele bardziej pożądanego do kawy :) Bajaderki, bo wielkością
bistro mamapogody… nie mogę się ogarnąć… Ale coś tam przecież w kuchni robię… tylko nie mam czasu tego usystematyzować i wrzucić na stronę. Mam jednak nadzieję, że jednak to lenistwo uda mi się przezwyciężyć…;) Dzisiaj proponuję Wam przepis na lody karmelowo-orzechowe. Lody są zdecydowanie dla łasuchów, słodkie i ciężkie. Wspaniały karmelowy smak z orzechową nutą. Żałuję
UgotujmyTo.pldodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, wtedy sos będzie lekko pomidorowy o pięknym kolorze. Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się, że domowa pizza to szybkie danie, jakie łatwo przygotować kiedy brakuje czasu na coś "konkretniejszego". Druga kwestia to świadomość tego, co składa
Codzienna kuchnia niecodzienna"Jak to jest, że gdy człowiek ma dużo wolnego, zrobi mniej, niż gdyby miał tylko 2-3 godziny do wykorzystania? Jakoś nie potrafię kreatywnie zaplanować wolnego
Słodkie PrzyjemnościCześć! Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi
Pora coś zjeśćnaprawdę chciałam zachęcić Was do okazywania sobie miłości nie tylko w Walentynki. Róbcie sobie drobne prezenty, prawcie komplementy, docencie, że Druga Połówka wstawiła pranie... Albo ugotujcie coś pysznego , ale nie tylko w Walentynki, tylko zawsze, gdy chcecie powiedzieć "Kocham Cię". To co piszę brzmi idealistycznie i górnolotnie, ale myślę, że warto o tym przypomnieć szczególnie przy okazji Walentynek(...)wielkim miłośnikiem jajek oraz chorizo, dlatego dla niego taki posiłek to strzał w dziesiątkę. Dziewczyny, myślę, że Wasz mężczyzna również ucieszy się z takiego śniadania dużo bardziej niż ze słodkiego naleśniczka w kształcie serduszka ;) Tortilla w takim wydaniu jest bardzo sycąca, dlatego sprawdzi się również podana na obiad w stylu hiszpańskim , w towarzystwie lampki białego wina lub sherry
Chilli Czosnek i Oliwacoś pomiędzy pizzą i cebularzem. Prosty chlebowy placek pokryty karmelizowanymi cebulami, ozdobiony kratką z filecików anchois i oliwkami (w oryginale są to małe czarno-brązowe oliwki nicejskie). Na obiad w stylu francuskim z dodatkiem zielonej sałaty, lub na imprezę/przyjęcie do lampki wina. A wygląda tak: Cebule w czasie długiego duszenia stają się brązowe, miękkie i słodkie, ponieważ zawarte(...)pizzy, choć spotkałam się także z wersjami z ciastem z dodatkiem drożdży i jajka. Jeżeli nie macie ochoty na zagniatanie (ja zawsze mam), sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - otrzymacie coś w rodzaju cebulowej tarty. Z tego co się zorientowałam przeglądając różne przepisy, w pissaladiere liczy się nadzienie, a ciasto pełni rolę drugorzędną. Możecie wykroić koło a'la duża pizza, możecie
Chilli Czosnek i Oliwa"Jak dobrze poczuć lato. Nareszcie można przypomnieć sobie co to wakacje, słońce i odpoczynek - nawet podczas pracy i oczywiście - pogoda czasem może nas męczyć - ekstremalne
Słodkie PrzyjemnościSmak tej sałatki okazał się dla mnie dużym zaskoczeniem... Myslałam, że będzie przypominała sałatkę z kuskusem ( klik ) , ale smakowała zupełnie inaczej:) Nie jest tak syta jak
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na 6 szt.: 150 g mąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko 1 żółtko 50 g krokantu
Świat CiastaJuż od jakiegoś czasu chodziły za mną te pulpeciki . A konkretnie to sos porowy do nich. Kilka dni temu postanowiłam dogodzić swojemu podniebieniu i przyrządziłam porcję
Ostra na Słodkojeden wyjątkowy składnik: poziomki . Nie jest to coś, na co mogę sobie pozwolić codziennie, a kocham je miłością wielką i gorącą. Tym razem udało mi się nazbierać akurat na przygotowanie dwóch porcji słynnego Eton mess, z tym, że zamiast truskawek użyłam ich mniejszych kuzynów. Wyszło bajecznie! Delikatna, puszysta kremówka, słodkie, chrupiące beziki i poziomki, które naprawdę nie potrzebują przymiotników. Całość
Pożeraczka, czyli raz adobrzechyba wszystkie blogi:):) a na pewno mój! Dzisiaj coś naprawdę pysznego... Tort, ale nie taki zwykły, bo na biszkopcie z białek i płatków migdałowych, niezwykle lekki i puszysty. Do tego krem, uwielbiany przez dzieci, z kaszek i sporą porcją truskawek. A na wierzchu delikatna warstwa śmietanki, chrupiących płatków migdałowych i słodkich truskawek... Może przyda się na zbliżający się
Z miłości do słodkości