konieczne. Dwie kromki ciabatty posmarować pesto, na pozostałych dwóch rozprowadzić niewielką ilość kremu balsamicznego. Na kromce posmarowanej pesto połowę pokrojonej mozzarelli, następnie plastry pomidora i porcję rukoli. Przykryć kawałkiem chleba z kremem balsamicznym (czystą stroną na zewnątrz). Identycznie złożyć drugą kanapkę. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową). Spody i wierzchy tostów skropić oliwą. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni lekko docisnąć (łopatką
Pełny talerzgorącym bulionem. Dodajemy posiekany drobno koperek i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane żołądki łączymy z sosem. Podajemy z ziemniakami, bądź jako samodzielne danie z kromką chleba. Źródło: przepis od mojego taty
Pobite gary BarbaryPrzepis znalazłam na tym blogu , ale oryginalny przepis pochodzi z kopalni przepisów na pieczywo czyli z bloga Smakowity chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec! Są mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :)) Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam. Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek
Walijskie Pichcenietaki zestaw o poranku dostajemy świetny zastrzyk energii który w bardzo krótkim czasie odczuwamy. Do kubeczka jogurtu z algami można dobrać ulubiony owoc i małą kanapkę np. z orkiszowym chlebem i zacząć poranek lekko i z naturalną dawką energii. Zapraszam do zakupienia wersji sproszkowanej i regularnego spożywania! Przygotowanie: 1 opakowanie jogurtu smakowego (150ml) mieszamy dokładnie z 1 łyżeczką spiruliny. Można
Kuchnia PROzdrowotnaZaskoczyło mnie smakiem, nie sądziłam, że będzie aż tak dobre! Warte grzechu! ;-) Zapraszam! Tego typu smakołyki pamiętam jeszcze dobrze z czasów dzieciństwa, ale wtedy smażyło się w ten sposób chleb lub bułki, podawało z miodem lub dżemem mamy roboty. A piwnice w tamtych czasach były pełne takich dżemów. Każda mama czy babcia w wakacje siedziała w domu i robiła weki
SMYKWKUCHNIwięc korzystając z sezonu na warzywa takie jak cukinia, urozmaicam tą potrawę. Tym razem w wersji meksykańskiej z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem. SKŁADNIKI 1 duża cebula oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka
Passions hobbies lifewyłączonym piekarniku, 10 minut. Podajemy jako danie główne. To także smaczna potrawa na lekką kolację. O wartościach odżywczych jarmużu można przeczytać w przepisie na pastę do chleba z jarmużem i pieczarkami
My Chcemy JeśćKawał karkówki upieczony jako mięso do obiadu po wystudzeniu może być również smaczną wędliną do chleba. Składniki: 1 kg karkówki (najlepiej wąski, długi kawałek) 4 ząbki czosnku przekrojone na ćwiartki 2 łyżeczki vegety (ewentualnie sól) 1 łyżeczka granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz suszone oregano i bazylia Karkówkę umyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić głębokie wąskie nacięcia w kilkunastu miejscach
Trzeci talerzZupa-krem ze świeżej ugotowanej kukurydzy, której słodycz zrównoważona jest zdecydowanym smakiem cebuli, czosnku, chili i bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z chlebem lub smażonymi ziemniakami. Proporcje na zupę dla 3-4 osób. Składniki: 3 kolby kukurydzy 150 ml mleka 250 ml bulionu drobiowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować
Trzeci talerzskórki 1 duży por (biała część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek garść liści bazylii do podania: grzanki z chleba razowego, pesto z bazylii*, parmezan, świeża bazylia W garnku na oliwie smażymy pokrojoną cebulę, pora i czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do pozostałych warzyw. Całość dusimy kilka chwil
Mango Papajabył ciepłego jadła, więc zamówiliśmy po Soljance na łeb. Gospodyni rozdała talerze i przybyła z wielkim, parującym kotłem. Każdemu szczodrze nalała wg. przydziału. I jeszcze dostaliśmy po kromalu domowego chleba kresowego. Następnie przystąpiliśmy do pożerania pierożków i mięsiw, bo każdy chciał spróbować wszystkiego, więc rotacja talerzy była przeciwna do kierunku wskazówek zegara. Całość uczty uwieńczona została napitkami zacnymi: gruszkową oranżadą
Karczma Honoriettyangielskiego - 1 płaska łyżka soli (u mnie himalajska) - po 1 ząbku czosnku na słoik (nie trzeba) * szklanka o poj.250ml Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (kroiłam nożem do chleba, z ząbkami) i ułożyć ciasno w przygotowanych wcześniej słoikach (ja na dno wkładałam także ząbek czosnku). Wodę z ksylitolem (cukrem) i przyprawami zagotować, wlać ocet i gotować ok.5 minut. Zalewę
Smaczne ZdroweMamy bób świeży , mam też bób suszony. Z jego udziałem zrobiłam już pyszną pastę do chleba [ klik ] a dzisiaj proponuję dołożyć go do kociołka, będzie pysznie. Do jednego garnka włożyłam mnóstwo pyszności i dzięki temu obiad był wspaniały. Na letnie obiady nadaje się znakomicie. Kociołek sytości. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekonserwowymi) to małe ogórki gruntowe w zalewie octowej poddane wcześniej procesowi kiszenia. Dodatek cebuli, chili i pieprzu sprawia, że są bardziej wyraziste w smaku. Pasują doskonale do pajdy domowego chleba ze smalcem, kanapek z tradycyjnie wędzoną wędliną czy też śledzika w majonezie.” Czytaj więcej
Wiem co jemSzybko zrobicie taką pastę aby potem cieszyć się pysznym smarowidłem do chleba na śniadanie może? Polecam serdecznie. Pasta z awokado i jaj. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie