słodkich czerwonych papryk oraz soli. Gęsta i aromatyczna, swoją konsystencją przypomina przecier pomidorowy. Dodaje aromatom wielu potrawom, takim jak pide czy börek. Można stosować ją również jako smarowidło do chleba. Tradycyjna metoda przygotowania Biber salçası jest praco- i czasochłonna. Pozbawione pestek papryki miażdży się z solą, a powstałą pastę suszy przez 6-7 dni na słońcu, aż uzyska
Chilli Czosnek i Oliwajako część nadzienia. Do nachos zrobionych z tortilli. Z chlebkiem naan. Obowiązkowy do falafeli (smażonych klopsików z ciecierzycy). A ja uwielbiam go grubo rozsmarowanego, na świeżej, gorącej jeszcze kromce chleba wyjętej z opiekacza, z plastrami pomidora i awokado. Tak, z chipsami też jest pycha. SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy o wadze 400g (ja używam ciecierzycy firmy Rolnik) 1 mały ząbek czosnku
Karo in the Kitchenczekolady a całość zamyka orzechowy aromat. W 15 minut stworzysz błyskawiczną przekąskę o oryginalnym smaku który być może pokochasz :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 kromki chleba razowego Olej z orzecha włoskiego Odrobina cukru trzcinowego 50g sera typu gorgonzola 2 kostki czekolady pokruszone lekko prażone orzechy włoskie Przygotowanie: 1/ Grzanki kroimy na pół, rozgrzewamy odrobinę oleju orzechowego
Kuchnia PROzdrowotnabazylii 2-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz bagietka lub ulubione bułki lub chleb Pomidory umyć i pokroić w małą kosteczkę ( niektórzy wcześniej obierają je ze skórki i pozbawiają się gniazd nasiennych ale ja zostawiam je w całości ). Dodać czosnek i posiekaną bazylię. Doprawić
Jemy PijemySłońce na zewnątrz, słonecznie wewnątrz. Kilka dni temu swoją premierę miał pyszny, rustykalny chleb. W lodówce pałęta się hiszpańskie, mocno paprykowe chorizo. A od dziś już astronomiczna wiosna. Chcę zielonego. Dużo zielonego! Kanapka w swojej prostocie jest wręcz banalna. Bazą każdej jest zawsze dobre pieczywo i kompozycja dodatków, która nie tylko pobudza kubki smakowe ale i oko. Dla kontrastu- czerwono
Karo in the Kitchennajszybciej pory mięsa w wysokiej temperaturze – a nie ugotować we własnych sokach. Pyszna z surówką z białej kapusty, z żurawiną, z sosem grzybowym czy pieczeniowym. Na zimno, na kromce chleba, z chrzanem, majonezem albo ostrą musztardą. Nie jest wymagająca i skomplikowana. Można sobie na taką pieczeń pozwolić zdecydowanie częściej, niż tylko od święta. SKŁADNIKI 1 szynka ‘kulka’ o wadze
Karo in the Kitchenziemniaki. Serwowane zawsze na gorąco, mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego. W Szwecji nierzadko spotyka się je jako potrawę śniadaniową, a także podaje się je… z chlebem. Bazą tego dania są odpowiednio wybrane ziemniaki i sposób ich naszykowania przed pieczeniem. Podłużne ziemniaki, najlepiej typu B lub C (zerknijcie TUTAJ ) należy dokładnie umyć i ponacinać gęsto
Karo in the Kitchenpestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Lubię zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane z pumperniklem. Słodycz tego chleba idealnie podkreśla wszystkie smaki z marynowanej ryby i cytrusów, a wino przyjemnie gasi subtelny pożar na podniebieniu. SKŁADNIKI 350-400g dorsza bałtyckiego 3 limonki 1 duża cytryna 1 czerwona pomarańcza
Karo in the Kitchenzalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków… A może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki brązowego
Karo in the Kitchenmieszamy, aż cały płyn zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podałam do szybkich kotletów z karkówki i młodych ziemniaków. Kapusta broni się sama – możecie ją zjeść nawet z chlebem. Ale wtedy zróbcie podwójną porcję, bo ta porcja to dodatek dla 3-4 osób do pełnego, klasycznego obiadu z mięskiem i ziemniakami. SKŁADNIKI 1 mała młoda kapusta, ok.700-800g + płaska łyżeczka
Karo in the Kitchensię chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’ Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowymi ręcznikami
Karo in the Kitchenpolewamy sosem z jajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka szparagowa może smakować tak bajecznie. SKŁADNIKI 1kg fasolki szparagowej, zielonej lub żółtej
Karo in the KitchenGremolatę wkładamy do lodówki i tam ją trzymamy aż do czasu podania mięsa. A z czym zjeść ten delikatny, ale niezwykle wykwintny i wyrazisty gulasz? Na pewno nie z chlebem i raczej nie z ziemniakami. Włosi jedzą osso bucco na szafranowym risotto. Jeśli macie czas, spróbujcie tej wersji, jest obłędna. A jeśli nie macie czasu albo jest za gorąco
Karo in the Kitchenśmietany kremówki 3-4 ząbki czosnku 1 marchewkę 3 łyżki oliwy z oliwek kawałek imbiru pół łyżeczki pasty z kurkumy tutaj 1 czerwona cebula pokrojona w piórka grzanki z chleba listki bazylii Wykonanie Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, marchew obrać ze skóry .Marchew i dynie pokroić w kostkę.Cebule obrac i pokroić w piórka ,czosnek obrać. W garnku rozgrzać oliwe
w mojej kuchnimiejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite . Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach
Ogrodnik w podróży