przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:598/867)

Drożdżówki z makiem 159

masło. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Drewnianą łyżką nacisnąć

Moje domowe kucharzenie
CHLEBY Z ZIARNAMI 157

słonecznik mak sezam   Wszystkie składniki( powinny być o temperaturze pokojowej) wrzucamy do miski, mieszamy mikserem lub wyrabiamy ręcznie ok 20 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy chleb urośnie przekładamy do foremek, posypujemy ulubionym ziarnem. Jeszcze raz odstawiamy aby wyrosło. Pieczemy 1 godz w temperaturze

harrisa
Pyszne pierogi z białym serem, na słodko 136

Pierogi z białym serem, twarogiem, robię rzadko. Nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz je robiłam więc chyba bardzo dawno. Dobry twaróg wolimy po prostu zjeść z ciemnym chlebem i galaretką porzeczkową albo w postaci twarożku z ogórkiem. Nie ma problemu z lepieniem bo to akurat lubię robić - gorzej jest z jedzeniem. Niby lubimy, ale wolimy po prostu inaczej nadziewane pierogi

Smaczna Pyza
Marchwianka i inne sposoby na kłopoty z małym brzuszkiem 186

jest mleko - jedni nie wykluczają z diety, inni tak - ja nie podaję żadnych produktów mlecznych. 3. Lekkostrawne posiłki - unikamy potraw ciężkostrawnych, tłustych, ostrych, produktów o wysokiej zawartości błonnika - np. chleba razowego, surowych owoców i warzyw, słodyczy.  Starajmy się wprowadzić jak najwięcej gotowanej marchwi i ryżu np. ryż zapiekany z jabłkami ( oczywiście przyrządzony bez jagód goji ) lub płatki / kleik ryżowy

Atlas Smaków
Pesto alla genovese 217

wyprawy morskie, bo jego spożywanie zapobiegało szkorbutowi. Dziś, kiedy choroba ta praktycznie nie występuje, możemy cieszyć się pesto wyłącznie ze względu na jego niesamowity smak. Pesto podaje się do chleba, makaronu i sałat. Nie należy go podgrzewać, bo w wysokiej temperaturze bazylia może nabrać gorzkiego posmaku. Do zrobienia pesto najlepiej użyć bazylii rosnącej w gruncie, na słońcu - jest dużo bardzej

W SMAK
Frittata cukiniata 172

zgrilowane z dwóch stron, przekrawamy pomidory na pół i wcieramy je w czosnkową stronę. Tak przygotowaną ciabattę skrapiamy oliwą i posypujemy drobno posiekanym oregano. Jemy na ciepło- frittata, kromki chleba i sałatka (z braku rukwi wodnej u nas była to po prostu sałata lodowa). Zrezygnowałam ze świeżego chilli, którego użył Jamie, bo cayenne jest dla mnie wystarczająco ostry.  Świetny

les mirabelles
Pasta z makreli i groszku 163

wszystko sokiem z cytryny i pieprzymy. Dodajemy maslo i wszystko razem miksujemy 20 sekund Odstawiamy do lodówki ,na 20-30 minut do polączenia smaków-u mnie jedli od razu.Smarowali chleb i plaster jajka na wierzch

w mojej kuchni
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 209

kapusty, więc czas ich duszenia był dużo krótszy, oraz z mielonej szynki i ryżu. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypane koperkiem, ale równie dobrze można je zjeść z pajdą chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy

na moim stole...
Wegański serek kokosowo-bananowy 110

jeżeli macie, nie jest to konieczne). Całość zmiksujcie za pomocą blendera do otrzymania jednolitej konsystencji. Tak przygotowanym „serem” możecie faszerować naleśniki albo go używać jako pasty na chleb. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Lasagne czy polska lazania 158

starożytnej Grecji. Słowo lasagne może pochodzić od greckiego słowa laganon, które oznacza cienkie kawałki ciasta pocięte na paski. To słowo jest nadal używane w Grecji do określania cienkiego rodzaju chleba. Inna teoria

wegetalerze
Jajecznica z pieczarkami 167

Jajka wbić do pojemnika troszkę wymieszać dodać sól pieprz koperek  wlać na podsmażoną cebulkę usmażyć jajecznicę dodać pieczarki wszystko razem  wymieszać podawać z młodymi ziemniakami lub z chlebem

W królestwie smaków Beaty
Jagodowy Curd 265

Przepyszny krem który można użyć do deserów,  babeczek lub chleba Składniki - 1 szklanka jagód - sok z 1/2 cytryny - 1/2 szkl cukru pudru - 2 żółtka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania 1. - Jagody zmiksować blenderem dodać sok z cytryny  - Do rondla dajemy żółtka dodajemy cukier puder i  zmiksowane jagody  - Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszać  prawie

W królestwie smaków Beaty
¡Viva España! Edycja II - Podsumowanie akcji 187

niestety nie miałam czasu na gotowanie. Poniżej zamieściłam spis wszystkich przepisów dodanych do akcji. Jeżeli kogoś pominęłam lub znajdziecie jakiś błąd, proszę dajcie mi znać. Podsumowanie akcji: Pieczywo: Hiszpański chleb rustykalny  - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Przystawki: Grzanki pomidorowe / Pan con tomate  - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Jajka z chorizo zapiekane w kokilkach  - Mirabelka z bloga Mirabelkowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Leczo z mięsem 93

kiełbasy podsmażamy pozostałe składniki, po ok 20 minutach wrzucamy kiełbasę i dodajemy koncentrat (ewentualnie odrobinę wody). Całość gotujemy jeszcze chwilę. Przekładamy na talerze, dekorujemy szczypiorem – podajemy z chlebem, ryżem lub z ziemniakami. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Crostini z kurkami 88

grzyby można stworzyć prawie nieskończoną ilość dań z ich udziałem. To jedno z nich. Kurki doskonale smakują podsmażane na maśle z cebulką, a to idealnie komponuje się z chlebem podgrzanym na oliwie. Proste śniadanie i po prostu pyszne

Milion Smaków