weekend wspólnie z innymi blogerkami oprócz chleba piekłyśmy rurki. .Asia zaproponowała swój sprawdzony przepis na rurki ,ale ja już piekłam rurki z takiego samego przepisu [ klik ], więc postanowiłam wypróbować inny, no i znalazłam inny przepis ..zaczęłam zagniatać ciasto z podanych składników i nie chciało trzymać się , więc dodałam jajko i wtedy już poszło lepiej.Takie upieczone i wystudzone rurki można
Moje domowe kucharzenieTaki domowy rarytas z pajdą dobrego chleba, ogórkiem i pomidorem. Kto nie lubi? Pewnie i tacy są, jednak większość chętnie się tym zajada. Kilka takich słoiczków powstało w mojej spiżarni, chociaż już ich ubywa. Smalczyk przygotowany przez mojego męża, ponieważ to on najlepiej potrafi przyrządzić taki specyfik. Wersje składników pewnie każdy ma swoje wypróbowane, ale zapewniam
W kuchennym oknie EwyDodaję je do wszystkiego, więc zawsze robię porcję z pół kilograma migdałów. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do tygodnia. Idealne do ciasta, smarowidło do naleśników czy chleba, wspaniałe do owsianki czy kaszki. Masło migdałowe Składniki: ½ kg migdałów szczypta soli Upraż migdały w piekarniku lub na patelni. Praż od 20 do 30 minut w średniej temperaturze
codojedzeniaChlebek bananowy warto upiec choćby tylko dla samego zapachu! Aromat jaki wypełnia całą kuchnię już podczas pieczenia jest bajeczny, a po otarciu piekarnika jest już tylko lepiej :) Chleb, który widzicie na zdjęciach piekłam z samymi orzechami, bo moi dzisiejsi goście nie przepadają za rodzynkami, wy możecie użyć dowolnych bakalii. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej
Ciastkozercysmalec ze skwarkami, cebulą i jabłkiem nie ma sobie równych. To smaczne smarowidło do kanapek, znakomity dodatek do kanapek lub innych potraw. Zajadany od czasu do czasu z pajdą chleba na pewno nikomu nie zaszkodzi. składniki na 1 litr smalcu 70 dag słoniny 35 dag wędzonego boczku 4 średnie cebule 3 małe jabłka 1 łyżka suszonego majeranku czarny pieprz sól
Smakowite Daniaenergii, ale też wielu składników odżywczych. I co najważniejsze - owsianka jest naprawdę smaczna. Zapraszam. Składniki: 1 średni banan 7 łyżek płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka (płaska) karobu proszku z Chleba Świętojańskiego od firmy Bakra 1/2 szklanki mleka opcjonalnie 1/2 banana do podania Przygotowanie: Do misy blendera wkładamy obranego banana, dodajemy 1 łyżkę karobu oraz 1/2 szklanki mleka, miksujemy.Następnie dodajemy
Słodkie okruszkiniedźwiedzi. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do kamionki ( lub innego naczynia). Tłuszcz gęsi w temperaturze pokojowej, ma konsystencję ciekłą, więc smalec trzymamy w lodówce. Stosujemy jako dodatek do razowego chleba, lub w inny ulubiony sposób
Miód i pieprzMasło orzechowe 100% (Nutvit) crunchy 500g - kupisz tu 0,9KG - So Good! Peanut Butter Crunchy 100% - kupisz tu Do czego używać? Klasyk ponad klasyki - jedzone z chlebem i ewentualnie dżemem <3 Do przełożenia kawałków bananów i oblania gorzką czekoladą - link Dip do owoców Do smarowania naleśników Do owsianki Masło orzechowe a alergia Masło orzechowe produkowane jest
Powiedz dietom nieDziurkowska, autorka bloga, to dość zwariowana osoba - w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ona sama o swoim blogu pisze tak: Dieta to sposób odżywiania, a nie czarny chleb i czarna kawa. Jako kulinarny i dietetyczny amator staram się tego trzymać. Obalam mity i stereotypy, które przez lata przywarły do niektórych produktów. Dlatego moja kuchnia czasem bywa eklektyczna, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennakanapki z domową pastą serowo-kiełkową z dodatkiem oleju lnianego, to wspaniały pomysł dla wszystkich dbających o zdrowie. Spróbujcie. Przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste. Składniki: 4 kromki wielozbożowego chleba (u mnie 7 ziaren) 125 g chudego twarogu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 1 1/2 łyżeczki oleju lnianego SemCo sól do smaku 4 liście sałaty Przygotowanie
Słodkie okruszkimoje jajka odleżały już swoje w lodówce. Ale i tak po zabiegu dziurawienia i 10 sekundowego podgotowywania zachowały formę lepiej, niż mogłabym się spodziewać. Zjedliśmy na grzankach z wiejskiego chleba, posmarowanych hummusem i obłożonych awokado. SKŁADNIKI świeże jajka M lub L łyżka octu lub soku z cytryny woda pinezka/igła/agrafka
Karo in the KitchenBigos najczęściej jada się z chlebem. Znam również podawany razem z puree ziemniaczanym. Nigdy nie lubiłam tej wersji. Bigos jadam rzadko, ale jak już to z żadnymi dodatkami. Jednak od jakiegoś czasu "chodziły za mną" bakłażany i kiedy zostałam obdarowana pomidorami malinowymi, a w lodówce były kiszona i świeża kapusta, wpadłam na pomysł podania bigosu na grillowanych plastrach bakłażana. Może
Czerwień i błękitCzęsto lubię przygotować coś na słodko, bo jak wiadomo człowiek nie żyję samym chlebem. Świetną alternatywą jest proteinowa czekolada, która znalazłam na jednym z youtub'owych filmików. Składniki: 1 mały jogurt naturalny 1 miarka odżywki białkowej 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka siemię lnianego 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka żelatyny + wrząca woda Sposób przygotowania: Bakalie mieszamy razem
Truskawkowa Fiestaśniadanie przed szkołą. Oczywiście najlepsze są takie, w których żółto zachowuje swoją płynną konsystencję i jest to coś, „co tygryski lubią najbardziej”. Najczęściej kończy się na obcieraniu talerza chlebem, aby nie uronić ani kropelki :-) Składniki Jajko Masło Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Na patelni rozpuścić masło. Wbić delikatnie jajko tak aby żółtko się nie rozlało. Smażyć
Mr. Tastelodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu... Zajadać w towarzystwie własnoręcznie upieczonego pieczywa, a choćby takiego Pikantnego chleba dyniowego oraz pogryzać sobie ukiszonymi, Chrupiącymi ogórkami małosolnymi
Grunt to przepis!