przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:569/867)

Dorada po grecku 125

Ryby są Super" sugeruje tytuł książki Lidla Kuchnialidla.pl  Racja.  Kiedy byłam mała łowiłam z tatą ryby. Zbieraliśmy rosówki, a kiedy ich brakowało  wujek robił pokarm z chleba. Naszą zdobyczą były liny i karpie.  Raz udało nam się zdobyć dwa węgorze. Długie. Tata je potem uwędził. Nigdy, do dziś nie jadłam lepszych. Tylko to poranne wstawanie

AZgotuj!
Śniadanie- zdrowo, lekko, kolorowo! 171

czas. Jeśli mamy wystarczająco dużo czasu rano powinniśmy starannie dobierać produkty. Zaczynamy oczywiście od wyboru odpowiedniego pieczywa. Wiele osób nie wyobraża sobie, ze można jeść coś innego niż biały chleb czy białe bułki. Owszem dla kogoś, kto przez większość swojego życia był nauczony tylko na tych produktach może być nie lada wyzwaniem przekonanie się do zmiany w tym obszarze. Jednak

Tagebuch po polsku
Zupa Meksykańska 171

bulion, dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem. Podawać z pieczywem: bagietką, domowymi bułeczkami serowymi, lub po prostu z chlebem

Gotuj z Rumcajsem
Zupa krem z dyni 173

Podgrzewamy raz jeszcze, ale nie dopuszczamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek kwaśnej śmietany (2-3 w zupełności wystarczą, chyba że ktoś lubi więcej). Podawać z chlebem, przybrane uprażonymi pestkami dyni

Gotuj z Rumcajsem
Pasta z łososia , delikatna , lekka 120

porcja na 1 osobę  90 g łososia surowego 20g jogurt 2%  sok z cytryny 5g (1 łyżeczka ) 1 łyżka posiekanego kopru pieprz czarny (szczypta) kapary 10g chleb żytni pełnoziarnisty 1 kromka  Łososia upiec w foli aluminiowej 170 st. 25min Jogurt , cytrynę , koper, pieprz - zmieszać . Łososia pognieść widelcem dodać wymieszany jogurt.Miksować na konsystencje pasty. Posypać kaparami. Smacznego

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Zupa z porów i cebuli z dodatkiem smażonych ziemniaków. Recycling obiadowy. Zupa tania, smaczna, rozgrzewająca i energetyczna. 133

wszystkie smaki poprzeplatały się wzajemnie. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem na gładko. Starannie doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.   Na patelni podsmażamy grzanki z czerstwego żytniego chleba. Zupę przelewamy do miseczek, obficie posypujemy zieloną natką pietruszki i plasterkami świeżej papryczki chilli. Zajadamy gorącą z chrupiącymi grzankami. Smacznego

Naturalna Kuchnia
Pierniki Katarzynki 1797

muszą poleżeć, aby zmiękły (kilka tygodni). Ale mam poradę dla niecierpliwych: pierniczki będą miękkie już po kilku dniach, jeśli do puszki z piernikami włożymy kawałki jabłka i kromkę świeżego chleba.  O powstaniu katarzynek krąży kilka legend, nie będę ich przytaczała, możecie o nich poczytać tutaj i tutaj . Składniki (na 2 blachy, ok. 28 szt.): 400 g mąki 3 łyżeczki

Domowa Cookierenka Agi
Jajecznica z łososiem / Scrambled eggs with salmon 172

groszku 20 g wędzonego łososia, lub więcej jeżeli lubisz 3 pieczarki pokrojone w plasterki 2 łyżki śmietanki 36 % sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła do smażenia chrupiący chleb do podania Przygotowanie: Na średniej patelni rozgrzej na średnim masło, wrzuć groszek wraz z pieczarkami i podsmaż przez 2 minuty. Dodaj jajka wraz z pomidorem, łososiem i śmietanką, po czym

karmelowy
Wegepasztet jaglany z cukinią, porem, fasolką adzuki i suszonym pomidorem 136

pasztet zagości na stale w Waszej lodówce, zróbcie go szybciutko, nawet na Święta, a nie pożałujecie ! Jest wspaniały, pyszny i bardzo aromatyczny. Jako genialna przekąska na dużego głoda! Bez chleba! Składniki na małą keksówkę, około 6 porcji dwie trzecie ugotowanej fasolki Adzuki  SKWORCU pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 duża cukinia 7 suszonych pomidorów

Z Kuchni Do Kuchni
LODY ŚLIWKOWE Z CYNAMONEM 139

śliwkami – to takie na wskroś jesienne. A pasuje idealnie do owoców pod kruszonką, jogurtowego koktajlu czy gorących naleśników. Skorzystałem ze słoiczka powideł zrobionych eksperymentalnie w maszynie do pieczenia chleba (przepis znajdziecie poniżej),... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Fasolka po bretońsku 111

garnka pół pęczka posiekanej natki pietruszki, pozostawiając drugie pół pęczka do dekoracji dania. Fasolkę wyłożyłem do miseczek, posypałem grubo zmielonym czarnym pieprzem oraz udekorowałem natką pietruszki. Podałem z żytnim chlebem

Wyprawy kulinarne
focaccia z suszonymi pomidorami i czarną oliwką 132

być dodatkiem do potraw, lecz sam staje się samodzielnym posiłkiem. Tym razem chlebek upiekłem na zaczynie sporządzonym kilka godzin wcześniej, czyli w sposób podobny do wypieku  naszych chlebów na zakwasie. Dzięki temu pieczywo staje się bardziej sprężyste i jeszcze smaczniejsze. składniki na zaczyn 15 g drożdży szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru składniki ciasta

Miód i pieprz
Oleje z tłoczni Olejowy Raj 130

jest na zimno. W temperaturze do 26 C ma postać stałą, jest biały jak smalec. W wyższej temperaturze staje się płynny. Może być stosowany jako zamiennik dla masła do chleba. Ponadto na jego bazie można sporządzać cista, torty czy desery.  OLEJ RZEPAKOWY Choć rzepak kwitnie na żółto, to ma czarne nasiona. Z nich tłoczy się jeden z najzdrowszych olei

Bike By Life
Zapiekanka makaronowa z pomidorami 284

Zapiekanka wyszła spontanicznie, ale bardzo smacznie. Zimno i mróz, a w związku z tym na szybkie ogrzanie co jest najlepsze? Praca w kuchni i  odpalenie piekarnika. Upiekłam chleb, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo moje słodkie łasuchy zjedli pół bochenka. Jest to jednak powód do radości, bo to oznacza, że smakowało. Nagrzany piekarnik trzeba wykorzystać i na obiad powstała

O kuchni z uczuciem
Wakacje w Albanii - Ksamil, Saranda i Butrint 237

cały dzień. Przy plaży znajduje się kilka restauracji kuszących świeżymi owocami morza oraz przystępnymi cenami. Albańczycy są bardzo gościnni. Do zamówionego posiłku zazwyczaj w cenie otrzymujemy ciepły chleb z masłem czosnkowym lub oliwą. Około 14 km od Ksamil znajduję się większa miejscowość Saranda, do której dotrzemy komunikacją międzymiastową za 100 leków od osoby. Saranda jest to typowa miejscowość turystyczna, pełna

Kolejny blog o gotowaniu