śmietankę i wymieszać. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na maśle. Szczypior posiekać. Zupę podawać z pieczarkami i szczypiorem. Świetnie pasuje do tego pajda świeżego, chrupiącego chleba
Codzienna kuchnia niecodziennaowalny kształt. Układamy na środku wałek z marcepanu o długości ciasta i zlepiamy brzegi, aby schować marcepan w środku. Dociskamy (można odwrócić łączeniem do dołu) i formujemy na kształt chleba. Zostawiamy na godzinę na płaskiej blaszce wyłożonej papierem. Po tym czasie pieczemy ok. 30-40 minut w 180°C (170°C z termoobiegiem). Stollen jest dobre zarówno od razu
Poezja smakuminut.Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta. Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości
Z Kuchni Do Kuchnidigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szynkę z goździkami już robiłam, więc tym razem poeksperymentowałam z golonką. Wyszła mięciutka, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna na obiad lub z musztardą do chleba. Przepis jest bardzo prosty, ale wart niejednokrotnego powtórzenia! Mięso możecie doprawić według własnego smaku. 1 golonka wieprzowa z kością (około 1-1,2 kg) Dodatkowo: 2 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
Di gotujewolnym ogniu ok. 2 godzin. Następnie dodaj krajankę i zmiksowane pomidory i gotuj całość jeszcze z 10-15 minut. Dopraw do smaku pieprzem. Podawaj tak jak lubisz z chlebem, ryżem, ziemniakami lub bez towarzystwa. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSzwecji ale i spotykane w niektórych regionach Polski. Szwedzkie śledzie są wspaniałe. Oczyszczone z ości po mistrzowsku są po prostu idealne do smażenia. Takie śledzie lubię, pyszne do chleba czy do ziemniaków. Smażę śledzie z podwójnej porcji. Część wykorzystuję na obiad, a resztę marynuję w zalewie octowej. Przepis na śledź smażony Składniki: 500 g filetów ze świeżego śledzia 5 łyżek
codojedzeniasię na patelni do butelki przez tak przygotowane sitko i pilnuj, aby żadna drobinka świeżego czosnku nie znalazła się w butelce. Czosnek pozostały na patelni możesz rozsmarować na kromce chleba, dodać do pasty kanapkowej czy makaronu. Zamknij szczelnie butelkę i udekoruj. Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 1 miesiąca. * na podstawie tego przepisu *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź
Chilli Czosnek i Oliwadocenią to dzieci, bo tak można go jeść bez użycia sztućców. Pyszny na ciepło, jest także smaczny na zimno , przez co można dać go dzieciom do szkoły zamiast chleba albo wziąć ze sobą jako przekąskę na rodzinną wycieczkę. W domu możesz oczywiście rozwinąć to danie i podać je np. z boczkiem i grillowanymi czy duszonymi warzywami. Szpinak jako cudowne źródło
PaleoSMAKmisy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty ) lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, ciasto jest dość gorące Po wyrobieniu ciasto , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy w misce lekko
Ogrodnik w podróżymamy za dużo czasu, by np. upiec pasztet, przyrządzić czasochłonną pastę, bądź nie zalaliśmy ciecierzycy wodą dzień wcześniej. W takich chwilach, kiedy mamy ochotę na domowe smarowidło na chleb, a tego czasu brakuje, najlepszym wyjściem jest zrobienie czegoś na szybko. W takiej sytuacji wpadłam na pomysł, by zrobić pastę z wędzonego tofu. Jest szybka w przygotowaniu, prosta i w dodatku
Be Fit Be Strongsłoiku, obieramy czosnek i wrzucamy go do słoika, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Wodę z cukrem lekko studzimy, następnie zalewamy nasze buraki. Na koniec wkładamy skórkę z chleba razowego - słoik przykrywamy gazą - odkładamy w ciepłe ciemne miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie nasze buraki nabiorą nieco kwaskowatego smaku - wówczas możemy przenieść go do lodówki :) Tam może
dlaSmaQinnego wydarzenia kulinarnego, sałatka z fasoli z pesto rosso, z pietruszką i papryczkami. Dla orzeźwienia zamówiłam prosecco frizzante. Zupa z soczewicy z pomidorami i ziemniakami, podana z pajdą chleba wyglądała bardzo apetycznie i podobno była pyszna (posmakowała Włochowi). Sama z pewnością przygotuję podobną, bo bardzo lubię takie połączenia. Z Krakowa wróciłam z kulinarnymi inspiracjami, jak zawsze zresztą
Moja smaczna kuchniaPasty do chleba są chyba najlepsze. Można je przygotowywać na różne sposoby. Wystarczy zmienić jeden składnik i mamy nowy smak i świetne smarowidło do pieczywa. Świeża bułeczka i pasta i mamy śniadanko gotowe. Dzisiaj znalazłam w moich zapasach szafkowych puszkę szprotek w pomidorach i przygotowałam z niej pastę z dodatkiem sera żółtego. Spróbujcie, bo warto. Jeśli macie ochotę
O kuchni z uczuciemOdciskanie twarogu – białego sera: Na durszlaku rozkładam gazę ( lub ściereczkę) i przecedzam twaróg . Twaróg na durszlaku pozostawiam na około 30 minut aby serwatka ściekła – serwatkę można użyć do przygotowania chleba lub zupy . Następnie zgromadzony twaróg na gazie odcisnę pod obciążeniem . Gazę zbieram do siebie ( robię sakiewkę ) i górę związuję nitką , należy dobrze związać aby ser podczas odciskania nie wyszedł . Związaną
Uwaga Babcia Gotuje