litr bulionu warzywnego 200 gram śmietany 10 dag topionego sera 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki 3 łyżki oleju Składniki na tościki: 4 kromki chleba 10 dag żółtego sera 1 łyżeczka masła Wykonanie tościków: Pieczywo posmarować masłem , obłożyć plastrami żółtego sera, zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8 minut i po lekkim przestudzeniu
Tradycyjna Kuchniapracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Ja osobiście nie robiłam już ponad 2 lata - mieszkamy w jednym domu, więc szybko by się przejadły :) Smakują zarówno do gotowanych ziemniaków jak i do chleba :) i są bardzo sycące! Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę. Do tej pory nie odciskałam soku, ale zdecydowanie lepiej się formują
Kolorowy Przepisownikgotuj zupę przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj mięso kurczaka i posiekaną pietruszkę. Napełnij miseczki gorącą zupą. Podaj zupę z creme fraiche i chlebem. The post Zupa z kurczakiem i batatami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniawykorzystanie kaszy gryczanej niepalonej jest bardzo wiele, ponieważ z racji swojej śluzowatości, daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Jest fantastyczna do jednoskładnikowych naleśników, pit, placków a nawet chleba. Natomiast bardziej popularna i łatwiej dostępna jest kasza palona, o bardziej wyraźnym, charakterystycznym smaku, za którą nie wszyscy... Warzywny, wegański pasztet z kaszy gryczanej z daktylami i żurawiną is a post
Nie Bo Piekłoczas leci. Dopiero piekłam chleb z pomidorami i tymiankiem w cyklu Wypiekanie na śniadanie na FB a już piekę coś innego. W tym tygodniu pieczemy Karlsbadzkie rogaliki drożdżowe z dodatkiem amoniaku. Miałam z nim problem ale jak się okazało zdobyłam go w jednym sklepiku. Przepis na rogaliki znajdziecie tutaj Z obawy przed amoniakiem zrobiłam z połowy porcji. Oczywiście jadłam jeszcze
Ewa w kuchniwyciskarkę do czosnku i rozcieramy nożem na papkę. 4. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. 5. Nasza pasta jest gotowa . Możemy ja podawać na chlebie bub w wersji przekąskowej - na krakersach. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachczemu nabiera równomiernego koloru, jest soczyste. Na końcu wystarczy pokroić stek na plastry i ułożyć na talerzu. Ja podałam stek z papryką z bazylią z octem i kromką pełnoziarnistego chleba własnoręcznie upieczonego. *aby uzyskać bardziej wysmażone mięso należy przedłużyć czas smażenia, im mniej mięso ugina się pod naciskiem tym jest bardziej wysmażone. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Ps. Stek smażyłam na patelni
Blondynka Gotujepyszna! :) Przydatne TIPY - zagęszczanie sosu Sos wyjdzie w konsystencji dość rzadki, choć rozgotowana cebula i tak go nieco zagęści. Jeśli ktoś lubi gęstsze sosy, można dodać trochę pokruszonego chleba razowego - 1/2 do 1 kromki - sos nie tylko zgęstnieje, ale też nabierze też szczególnego smaku. Ja akurat nie zagęszczam, bo jak dla mnie konsystencja jest "akuratnia
Grunt to przepis!kilogramy mąki. Jak dla mnie babka drożdżowa jest zbyt pospolita, żeby podać ją na świątecznym stole ale za to często piekę ją na co dzień. Zjadamy ją jako zamiennik chleba, na kolację lub śniadanie. Przeważnie znika jeszcze ciepła, posmarowana grubo masłem. Oczywiście jako ciasto do kawy też jest niczego sobie ale nam bardziej smakuje jako pieczywo. Babka z tego przepisu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPysznie i zdrowo, chleb akurat wyjęłam z pieca więc będą kanapki. Wędzona makrela jest idealna na pasty, kilka dodatków w kilka minut i gotowe!. Składniki: - 1 wędzona makrela - 2 jaja ugotowane na twardo, najlepiej wiejskie - małe opakowanie jogurtu naturalnego, 180-200 ml - szczypiorek - sól - pieprz 1. Jaja gotujemy na twardo, studzimy. Rybę obieramy ze skóry i wyjmujemy wszystkie ości. Makrelę
Apetyczna babeczkakosteczkę, dodajemy obrane mięso śledzi. Przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym,majonezem, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.Wszystkie składniki rozgniatamy łyżką drewnianą łącząc w jednolitą masę. Tak zrobioną pastę podajemy z chrupiącym chlebem podsmażonym na patelni z niewielką ilością oleju. Smacznego
kgwjanczewodzięki dodanemu do roladek serowi, jeżeli jednak się tak nie dzieje możemy go lekko zagęścić maka. 12. Podajemy z ziemniakami ryżem, chlebem , jak kto lubi. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachmięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :) Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb. Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się na pewno! SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 dorady - po ok. 350 g każda (wypatroszone) 1 cytryna
Moje Kuchenne Rewelacjesiłą rzeczy ten zaczyna pryskać, i może nas poparzyć. Aby tego uniknąć - przed smażeniem posypmy patelnię szczyptą soli. Sposób jest sprawdzony - polecam. Możemy także wrzucić do tłuszczu kawałek chleba. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarne