przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:554/867)

Walentynkowe tiramisu. Z jeżynami 155

Zakochanych. Wiadomo, w taki dzień nie chce się nikomu stać przy garach; a jednak zaproszenie ukochanej/ukochanego na własnoręcznie przygotowaną kolację (jeśli ma być połączona ze śniadaniem, wypadałoby upiec też chleb, albo przynajmniej bułeczki; ale to już temat dla bardziej zaawansowanych: i kulinarnie, i związkowo) przyprawia wiele osób o przyjemny dreszczyk w dole brzucha. Nie na darmo nasze babcie mawiały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
6 pomysłów na nietypowe kanapki. 200

najważniejszych rzeczy w zdrowym odżywianiu, czyli o różnorodności. To właśnie dzięki niej zachowujemy równowagę wszystkich składników odżywczych, a jedzenie jest dla nas przyjemnością. Dlatego jeśli jesteśmy fanami śniadań typu chleb + dodatki, warto czasem przełamać rutynę i spróbować bardziej nietypowych połączeń. To też dobry sposób na przemycenie warzyw, chociażby do jadłospisu małego niejadka. Podane w takiej formie znacznie lepiej zachęcają niż

Powiedz dietom nie
Gulasz wegetariański a la curry, z jarmużem,imbirem i pieczoną dynią w 15 minut 119

kurkumy olej kokosowy virgin do smażenia   SKWORCU szczypta gałki muszkatołowej sok z pół cytryny sól morska bądź himalajska do smaku piramidki POPCROP  do przegryzania z gulaszem, zamiast chleba opcjonalnie 2 daktyle jeśli pomidory z puszki będą zbyt kwaśne Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, myjemy, kroimy dynię w kostkę. Układamy na blasze i skrapiamy oliwa z oliwek oraz

Z Kuchni Do Kuchni
Recenzja #.21 - pasty kanapkowe Primavika 166

czasu na przygotowanie domowej pasty na kanapki, dla początkujących w kuchni wegan/wegetarian lub po prostu dla osób, które chcą urozmaicić i uzdrowić swoje kanapki. Pasty smakują bardzo dobrze na chlebie, waflach ryżowych, w tortilli czy naleśniku, a nawet jako dip do pokrojonych surowych warzyw - są wiec bardzo uniwersalne :) Ich cena wacha się w granicach 5-7zł, a możecie kupić

breakfast of dreams
Potrawka z drobiowych serc. 147

Następnie potrawkę doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i wlać do potrawki. Posypać posiekaną natką. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszami albo z kromeczką chleba. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pączki warszawskie (znakomite!) 156

mąką ściereczkę lub papier do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu gdy mniej więcej podwoją objętość. W garnku rozgrzać olej do 175C (okruch chleba powinien się zezłocić w ok. 30 sekund). Smażyć pączki po kilka sztuk na raz. Gdy się zrumienią obrócić na drugą stronę. Podczas smażenia utrzymywać temperaturę oleju w przedziale

Pełny talerz
Faszerowane bataty 148

Odłóż około 1/3 masy i wymieszaj z resztą mleka i masz już sos (w razie potrzeby dopraw, jeżeli okaże się np. za rzadki mój sposób, do dodanie skibki chleba bez skórki i ponownie dokładne zbelndowanie). Do reszty masy dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj łyżką. Wypełnij bataty farszem i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temp

greenscarf
Raw foods - 100% zdrowia :) 132

KRAKERSY  chlebek pita warzywny bez dodatku soli * chlebek o smaku pomidorowo-selerowym *  krakersy meksykańskie  Chlebki jak i również krakersy to świetna propozycja na przekąskę lub substytut chleba. Można je zajadać prosto z torebki lub jako kanapkę. Są bardzo smaczne. Chrupkie i kruche. Składy są genialne! Wręcz idealne! Zerknijcie koniecznie i sami się przekonajcie. Smakują bardzo naturalnie, dodatek

Zdrowie na języku :P
Wędzona słonina, czyli sało 217

wytrawnie. Tak, tak, oczywiście słonina, to baaaardzo tłusty kawałek wieprzowiny, ale niezwykle smakowity. Raz na jakiś czas można zaszaleć i ukroić sobie parę plasterków w duecie z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem. O małym kieliszeczku czegoś mocnego na trwanieie nie wspomnę :-). Wędzona słonina, czyli sało Czas przygotowania: 10 minut + co najmniej 14 dni marynowania + 4 godziny wędzenia Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z białej fasoli z majerankiem 203

jest jedną z moich ulubionych. Ostatnio nauczyłam nawet mojego Męża jak ją przygotowywać, więc mam dodatkowego pomocnika. Pasta świetnie nadaję się na śniadanie lub przekąskę. Można podawać ją z chlebem, ale również na krakersach czy np. lawaszem. Tym razem wybrałam fasolę, którą najpierw trzeba ugotować, ale jeśli nie macie czasu świetnie sprawdzi się też taka z puszki. Pamiętajcie o odpowiedniej

Pasja Smaku
AROMATYCZNA ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z WARZYW 181

też wg mnie, mimo kaloryczności, taka domowa rolada boczkowa jest super alternatywą do sklepowych "wynalazków".  Soczysta, aromatyczna, z nutą czosnku i cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki

Walijskie Pichcenie
Fasolka po bretońsku 228

dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki. Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy. Najczęściej fasolkę podaję z kawałkiem chleba. Moczenie fasoli przez noc i dodanie ziół do potrawy, spowoduję, że danie będzie lżej strawne. Zapewne w wielu domach fasolka gości na stole. Każdy ma na nią swój sposób

Basia w kuchni
PĄCZKI Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI – najlepsze! 144

m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków. 3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna. 4 . Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ). 5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko. 6. Pączki nie mogą

Ostra na Słodko
Domowa włoska pizza z pieca na cienkim cieście 116

ciasto podzielić na 8 równych porcji formując w kulki. Oczywiście jeśli wolisz mniejszą ilość pizz, to zmniejsz proporcje. Całość zsuń na blachę lub specjalny kamień do pieczenia pizzy i chleba ( ja używam kamienia, gdyż ciasto nie jest wtedy mokre od spodu) i piecz przez ok.4-6 minut (czas pieczenia zależy od grubości uformowanego ciasta i temperatury piekarnika). Upieczona pizza idealnie smakuje

Calzonella.com
ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII 104

krem, dodając śmietanę. Całość doprawić jeszcze do smaku pieprzem, solą i chilli. Przed podaniem posypać prażonymi nasionami słonecznika, lub/oraz z podsmażonym boczkiem i cebulką dymką. Można serwować ze świeżym chlebem razowym, lub przygotować na patelni, bądź w piekarniku grzanki nasmarowane uprzednio czosnkiem. Smacznego

Calzonella.com