przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:573/867)

Pan Rustico czyli hiszpański chleb rustykalny 101

Przekładamy na mocno obsypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250-260st razem z blachą (kamieniem), na której będziemy piec chleb.  Jak chlebek wyrośnie nacinamy go ostrym nożem. Przekładamy na gorącą blachę (kamień). Pieczemy 15 minut w temperaturze 260st, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210st i pieczemy jeszcze przez

Gotowanie moimi oczami
Chleb pszenny zwykły 99

kopertę. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek i umieszczamy na desce mocno obsypanej mąką, aby się nie przykleił. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jeśli pieczemy chleb na kamieniu to już w tym momencie załączamy piekarnik z kamieniem na maksymalną temperaturę.  Wyrośnięty bochenek przekładamy na rozgrzany kamień lub blaszkę do pieczenia. Nacinamy kilka razy ostrym nożem

Gotowanie moimi oczami
pasztet z selera 110

Najbardziej smakuje mi z razowym chlebem i masełkiem :) Składniki: 1 kg obranego selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 kostki grzybowe kno r r 1 kostka masła 1 szklanka wody 6 jaj 1 szklanka bułki tartej Sposób wykonania: Seler starkować na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki grzybowe, masło, szklankę

Darcia w kuchni
domowy smalec z kiełbasą 129

Najlepszy z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem. Do przygotowania domowego smalcu potrzebowałam 0,5 kg słoniny 1 lask ę kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Słoninę i kiełbaskę zmieliłam przez maszynkę ( na dużych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę ( można ją także zmielić ). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. W garnuszku, na wolnym

Darcia w kuchni
Chleb ze słonecznikiem 119

wypieku tego chlebka użyłam kilograma mąki pszennej razowej do wypieku domowego chleba, 1 łyżki cukru, 1 łyżki soli, 1/2 kostki drożdży i 3 szklanek letniej wody i 1 szklanki słonecznika. Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól,wsypałam słonecznik, wlałam wodę i rozczyn, zagniotłam. Ciasto dobrze wyrobiłam, odstawiłam

Darcia w kuchni
smażona bagietka- sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa 128

Wystarczy zamoczyć kromki w jajku z przyprawami i usmażyć na złoto. Na takie gorące grzanki nakładam żółty ser, który się topi oraz szynkę i warzywa. Używam do tego bułek, chleba czy bagietek- nadaje się każdy rodzaj. Takie kanapki ze stołu znikają błyskawicznie, ale ponieważ ograniczamy smażone rzeczy to jadamy je od święta. Niby zwykłe kanapki ale na takiej ciepłej grzance

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Karkówka w kapuście kiszonej 144

wykładamy kolejno: kapustę, plastry karkówki, kapustę, karkówkę i na wierzch znów kapustę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach C. Podajemy z ziemniakami lub chlebem z masłem. Danie przygotowane przez Hannę  Smacznego

kgwjanczewo
Pieczywo chrupkie kukurydziano - jaglane . 163

Znudził Wam się tradycyjny chleb , lub nie macie czasu na przygotowanie zwykłych kanapek , oto pyszne Pieczywo chrupkie kukurydziano jaglane firmy Tovago , sprawdzi się w każdej sytuacji . Wyśmienicie smakuje z różnymi pastami , serkami , ostatnio nawet jadłam z piersią z kaczki . Bardzo polecam bo jest nie dość że smaczne to i zdrowe . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego : http://www.tovago.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Płaski chlebek pełnoziarnisty z kabanosami 133

szerokości, dzięki temu będzie można chlebek kroić w cienkie, równe paski. Wierzch ciasta, spryskujemy bądź smarujemy olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia. Chleb wkładamy do zimnego piekarnika, podkręcamy do 180°C i pieczemy ok. 30 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 213

Wypróbowałam kilka przepisów na chleb żytni na zakwasie ale zawsze coś było nie tak . A to bardzo kwaśny albo za słabo wyrósł a to był bardzo gliniasty. W końcu chyba znalazłam ten najpleszy. Chyba najlepszy bo cały czas piekę wiec może znajdę lepszy. Chlebek jest pyszny a przede wszystkim nie jest bardzo kwaśny. Uwielbiam słonecznik więc nie mogło go zabraknąć

Monia miesza i gotuje
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 209

lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest

Karo in the Kitchen
.1136. polenta z piekarnika 155

najszybciej będę działać coś w kierunku kanału na youtube :) Jeśli nie w tym to na początku następnego tygodnia postaram się już mieć jakiś filmik :) Zaraz biorę się za pieczenia chleba i ciasta - jeszcze nie wiem jakiego :D A w między czasie zawitam na ask.fm , bo dawno mnie tam nie było wiec jeśli macie jakieś pytania to zadawajcie, chętnie odpowiem - KLIK

breakfast of dreams
Ośmiornica pieczona w folii 267

się dokładnie przyprawami. Podsmażać krótko by nabrały ładnego koloru. Zdjąć z ognia i przełożyć na półmisek. Posypać siekana natka i dymką ze szczypiorkiem i delektować się maczając bułke lub chleb w aromatycznym oliwie z sosem własnym

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chlebek z mąką kukurydzianą 99

digotuje.blogspot.com   Przepis pochodzi z moich starych zapisków.   Do chlebka można dodać ulubione składniki czy bakalie. Można go również upiec w wersji na słodko. Mój pierwszy chleb zawierał 1/2 szklankę cukru (przez pomyłkę) i wyszedł rewelacyjny, wcale nie słodki. 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżeczki roztopionego masła 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 3,5 łyżeczki

Di gotuje
Proziaki - podkarpackie bułeczki na sodzie 162

ręką, a także ekspresowym wykonaniu. Nie dziwię się, że od ponad 150 lat cieszą się niesłabnącą popularnością, bo w tym czasie poratowały niejedną gospodynię, gdy w domu zabrakło chleba. Polecam Wam bardzo! Najlepiej smakują ciepłe, posmarowane masłem czosnkowym lub ziołowym. Mniam! :) Składniki (na 10 proziaków o śr. ok. 10 cm): 250 ml kwaśnego mleka lub kefiru 2 małe jajka

Domowa Cookierenka Agi