przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:572/867)

11 pysznych dodatków do pieczywa 123

lepszego niż świeże pieczywo z dobrej jakości oliwą z oliwek. Włosi zamaczają kawałki chleba w oliwie i zajadają, bez innych, zbędnych dodatków, buonissimo! W Polsce przyzwyczajeni jesteśmy do prostych kanapek, z masłem, żółtym serem czy wędliną, bo tak jest najprościej, najszybciej, ale czy najtaniej? Po czasie pragniemy nowych smaków.  Pora zerwać z rutyną. Od kilku lat nie używam masła

Moja smaczna kuchnia
Małże według Bulhão Pato 133

zdjąć z ognia, dodać nać pietruszki, sok z połowy cytryny i pieprz (do smaku). Całość przełożyć na półmisek, udekorować listkami pietruszki i cząstkami cytryny. Podawać ze świeżym lub podpieczonym chlebem

Di gotuje
Pasta jajeczna z twarożkiem i ogórkiem kiszonym 158

które idealnie nadają się do grzanek śniadaniowych. Składniki: kostka sera białego (półtłustego) 4 duże jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 duże ogórki kiszone roszponka pół cebuli czerstwa bułka lub chleb (najlepiej mające około 2 dni) masło przyprawy: sól, świeży czarny pieprz, biały pieprz, bazylia, oregano Wykonanie: Jajka ugotować na twardo (można to zrobić w wieczór poprzedzający poranną ucztę), obrać

Ania i Marcin gotują
Golonka z indyka 256

piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 2godziny. Pół godziny przed końcem ściągnąć przykrycie. W trakcie pieczenia obracałam, żeby równo się przyrumieniły. Można podać z ziemniakami albo zjeść z chlebem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa Tagged: golonka , marynata , miód , sos sojowy

https:KKuchniaMniam
Gryczano-jogurtowe placki z pigwą i jabłkiem 116

teraz zatrudnijcie kogoś do posprzątania kuchenki. Wy się napracowaliście przygotowaniem śniadania, więc ktoś inny powinien w podzięce posprzątać ;) ------ Podobne: Pijane owoce z pęczakiem Placki z kwiatami robinii akacjowej Chleb pszenno-gryczany na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Kwaśnica z wędzoną kiełbasą 186

Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut.  Wkładamy kapustę (razem z wodą, którą puściła). Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy majeranek. Podajemy z chlebem jak zupa jest jeszcze ciepła. Źródło: przepis rodzinny Ilość porcji: 6 koszt wykonania:  ok. 20 zł czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny 88

już tylko kwestią czasu. Poszliśmy tam na piechotę (to tylko kilkaset metrów), ale musieliśmy później pojechać tam samochodem – zakupów nie dało się przynieść. Po wypiciu herbaty, oraz degustacji wspaniałego chleba, pieczonego przez gospodynię, do którego co oczywiste w tym miejscu, próbowaliśmy miodu z pasieki oddalonej od werandy o góra sto metrów, ruszyliśmy na jej zwiedzanie. Ostatnio pasieka powiększyła się

królestwo garów
JAJKO W KOSZULCE, NA TOSTACH ZE SZPINAKIEM I SOSEM HOLENDERSKIM 155

tosty: 3 kromki chleba tostowego garść szpinaku 1/2 ząbku czosnku 3 jajkaża masła  1 łyżka octu 1 łyżeczka masła sól  pieprz sos holenderski:  2 żółtka 50 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny  sól biały pieprz  Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Stopniowo dodajemy rozpuszczone

KuchcikoweLove
Chlebek bananowy 105

Chlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Bardzo lubię je piec. Po pierwsze jest świetnym sposobem na wykorzystanie przejrzałych bananów, których nie mamy ochoty zjeść „na surowo”, a po drugie robi się je błyskawicznie i nie trzeba używać do niego miksera. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Doskonale smakuje ze szklanką mleka. Chlebek można wzbogacić dodając do niego orzechy

MyCookBook.pl
Tarta z nadzieniem dyniowym 104

Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zaczynamy zagniatać (lub wyrabiać w malakserze/robocie kuchennym) do momentu aż ciasto będzie przypominać okruchy chleba. Dodajemy wodę oraz ocet. Znów wyrabiamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, może lekko lepić się przy dotyku do rąk. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę

MyCookBook.pl
Domowe bułki do hamburgerów 128

najlepiej smakuje mi w burgerach. Dlatego też kiedy naszła nas ochota na burgery, postanowiliśmy przygotować je samodzielnie, od podstaw - zaczynając od bułek. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Focaccia 133

zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek. Ona własnie dodaje smaku i delikatnej chrupkości skórce. Dodatki sami sobie dopasujcie. Ja uwielbiam rozmaryn i czosnek, ale małe pomidorki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chlebek pszenny na zakwasie 109

ciasta. Odstawiamy na 2,5 godziny do wyrośnięcia. W między czasie dwa razy wyciągamy ciasto na blat oprószony delikatnie mąką i składamy ciasto w kopertę, co spowoduje, że chleb podczas pieczenia będzie wyrastał w górę, a nie rozleje się na boki. Po tym czasie na blacie obsypanym mąką, trzeci raz składamy ciasto w kopertę. Formujemy bochenek i przekładamy (łączeniem

Gotowanie moimi oczami
Chleb mleczny na zakwasie 146

Składniki na chleb zakwas żytni, 1 szkl mąka pszenna, 3 i 1/4 szkl mleko, 2/3 szkl woda mineralna n/g, 1/4 szkl masło roztopione, 2 łyżki drożdże suche, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżka Składniki na posypkę śmietanka słodka, 2 łyżki jajko, 1 szt siemie lniane, 1 łyżeczka sezam, 1 łyżeczka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy

Gotowanie moimi oczami
Pan Rustico czyli hiszpański chleb rustykalny 109

Przekładamy na mocno obsypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250-260st razem z blachą (kamieniem), na której będziemy piec chleb.  Jak chlebek wyrośnie nacinamy go ostrym nożem. Przekładamy na gorącą blachę (kamień). Pieczemy 15 minut w temperaturze 260st, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210st i pieczemy jeszcze przez

Gotowanie moimi oczami