pomocy noża nadać jajkom ładny wygląd – obetnij postrzępione białko na brzegach. Podawaj jajka od razu po przygotowaniu. Jako uzupełnienie śniadania z jajkami w koszulkach czy po benedyktyńsku proponuję chleb ze słonecznikiem, szynkę i pomidory z pieprzem i kolendrą. Składniki 4 jajka ok. 2 litry lody 1 łyżka jasnego octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny jako dodatki: ulubione
Eat me! Fit me!mąż, gdy ją zobaczył to zapytał: co to jest? Odpowiedziałam: Szarlotka "Królewskie góry". Mąż na to: mnie to raczej wygląda na biusty...Hmmm :). No cóż :). Jak to mówią: głodnemu chleb na myśli. Dla kogo: dla szarlotkomaniaków dla lubiących ciasta z owocami dla kochających wilgotne ciasta Składniki na ciasto: 180g serka waniliowego 200g masła (kostka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka
Mania Wypiekaniakawałeczkami mięsa i słoniny. Dziś gulasz jest daniem, które możemy spotkać nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach. Często pojawia się też w naszych domach w towarzystwie kaszy, ziemniaków czy chleba. Danie ma na tyle popularną i prostą formę, że właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy potrawę przynajmniej podobną w przygotowaniu. Mięso pokrojone na mniejsze kawałki przyrządzone we własnym sosie i aromatycznymi
Wędrówki po kuchnidown for recipe in English Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie (4 porcje) Składniki: 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżeczka octu balsamicznego 8 małych kromek chleba 1 łyżka oleju dżem figowy (lub inny ulubiony, nie za słodki) 1 ser brie sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej, cebulę i ocet balsamiczny
karmelowyłyżeczki przypraw, np. czarny pieprz i papryka 1 jajko olej do smażenia Usmaż boczek. Ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz. Pokrój chleb na na cienkie kromki. Kromki można opiec w opiekaczu lub na patelni. Posmaruj musztardą i wyłóż sałatą. Na dwóch kromkach ułóż pokrojone w plastry
codojedzeniawywaru. Ugotować do miękkości, czyli około 20 minut. Cebule wyciągnąć i wyrzucić. Resztę warzyw wraz z wywarem przetrzeć blenderem lub mikserem. Doprawić pieprzem i majerankiem. Podawać z ryżem lub chlebem. Zupę można "zabielić" dodając śmietanę - śmietanę zahartować, czyli do kubeczka ze śmietaną wlać 2-3 chochle zupy, wymieszać i dopiero wtedy wlać do garnka z zupą. marcelina
Czerwony Gupikbuzi. Pytania i odpowiedzi: Czy orzechy włoskie można zastąpić czymś innym? Tak! Bardzo fajnie będzie również pasował słonecznik, dynia lub orzeszki pini. Ewentualnie możesz posypać sałatkę grzankami z chleba. Czy burak musi być pieczony? Nie. Możesz użyć również gotowanego na parze. Jestem przekonany, że sałatka będzie pyszna. Czym zastąpić syrop klonowy? Możesz użyć w jego miejsce miodu, syropu z agawy
Blendmanmiejsce. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z foremki i studzimy. Kroimy dopiero całkowicie wystudzony chleb
słodkie i nie tylko historie kulinarnepieprz do smaku 100 g jarmużu, szpinaku lub boćwiny, oczyszczonych i pokrojonych na małe kawałki do podania: 2 jajka na twardo, listki selera naciowego lub natka pietruszki, świeży chleb Przygotowanie zupy z fasolą i harissą: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pora, selera naciowego i marchewkę. Smaż przez ok. 8-10 minut aż zmiękną
Chilli Czosnek i Oliwasię podgotowały. Wlewam na patelnię jajeczną masę i wciąż smażę*. Posypuję serem i jeszcze doprawiam. Na sam koniec zdejmuję z ognia i ozdabiam rukolą. Zjadam z tostami z chleba razowego i warzywami. :) * i czasem nieświadomie rymuję NAPOJE I PRZEKĄSKI Między posiłkami staram się pić min. 1,5 litra wody dziennie. Ponadto jestem (troszeczkę) uzależniona od kawy i zielonej herbaty
Kuchnia Elliedodatkami. Ja stawiam na sprawdzone smaki, mojego ukochanego ogórka kwaszonego po prostu nie mogło w nich zabraknąć A cały sekret tkwi w pysznym sosie . Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) Chleb Biały Pita BIO 4 sztuki od Biogo 3 duże liście sałaty rzymskiej 3 łyżki kukurydzy około 130 g filetu wędzonego z kurczaka 2 ogórki kwaszone Sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu
Słodkie okruszkiWeźcie też pod uwagę sposób podania śniadania... wiecie przecież, że najpierw jedzą oczy, a dopiero później usta ;) Przygotowaną pastę możecie więc śmiało zamknąć w słoiczku i wraz z chlebem lub innymi dodatkami podać na pięknej palonej deseczce. O niej słów kilka tuż pod przepisem ;) Składniki: 5 jajek 100g białego sera (półtłustego) 1 puszka tuńczyka (150g) 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka
Kuchnia w czekoladzieLubię czasami zjeść śniadanie na słodko, ale zaraz po tym jak zjem chleb z Nutellą dopadają mnie wyrzuty sumienia. Nie oszukujmy się... To głównie cukier biały i olej palmowy, który według ostatnich doniesień nie tylko jest niezdrowy, ale również zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Dlatego też przygotowałam zdrową wersję kremu czekoladowego na kanapki. Robi się go dziecinnie łatwo, a jest
Passions hobbies lifepojęcia twierdzą, że dieta bezglutenowa to nie problem. Uważają, że zastąpienie produktów, czyli wymienienie w szafkach mąk, makaronów i innych rzeczy do spożycia to łatwizna, dodatkowo wystarczy kupować bezglutenowy chleb i poszukać rzeźnika, który nie dodaje glutenu do kiełbas. W tym miejscu jednak chcemy zauważyć, że nie jest to takie proste. Dieta bezglutenowa jest specyficzna i nie polega tylko
Kuchcik gotujestole, przygotowałam pastę z makreli z jajkiem i dużą ilością zieleniny zaserwowane na pełnowartościowych placuszkach pełnoziarnistych. Pasta jest bardzo aromatyczna, delikatna i łatwo smaruje się nią placuszki lub chleb. Smakuje wykwintnie, a oprócz tego ma same zalety. Placuszki zaś podczas smażenia nie przywierają do patelni i szybko się robią. Danie jako całość prezentuje się elegancko, a zarazem skromnie
Kuchnia Paulettes