przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:474/867)

Jaglany koktajl z babką płesznik 171

Przy okazji kwietniowej piekarni (jutro publikacja chleba z mąki z pszenicy durum) znalazłam w szafce nasiona babki płesznik. W ubiegłym roku zajadałam się koktajlami z nią lub wymiennie z chia. I dziś przyszła mi ochota na koktajl na bazie kaszy jaglanej, o której też dawno tu nie było. Składniki (na ok. litr napoju): "Mleko" jaglane 200 ml kaszy jaglanej wrzątek

Weekendy w domu i ogrodzie
Papryka w oliwie i ziołach 104

wierzchu układamy krążki papryczki. Wszystko zalewamy oliwą lub olejem, tak aby przykryć całość. Przechowujemy w lodówce. Im dłużej, tym lepszy będzie mieć smak. Można ją jeść na kromce chleba z masłem, dodawać do wędlin, sałatek

Kulinarne przemyslenia
Baranek z domowego masła 177

nowością. Śmietanka ma 42% tłuszczu, a więc chuda nie jest. Do masła i do ubijania kremów nadaje się wyśmienicie, a w składzie nie ma żadnych bonusów w postaci mączki chleba świętojańskiego.  TUTAJ znaleźć można więcej informacji na temat wyrobu domowego masła, a TU znajdziecie informację, gdzie 42% śmietankę można kupić. Składniki: 2 śmietanki 42% z Piątnicy (400 ml) oraz

bistro mama
Wegańskie pierogi z soczewicą, Pod Norenami 161

drugi raz w życiu, jak robiłam pierogi J . Pracy trochę było, ale warto, a to nadzienie: rewelacyjne (można też je wykorzystać jako pastę do chleba ). Udały się, dzięki poradom mojej teściowej oraz  Lilii i Ali . Składniki na nadzienie: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 cebule kilka łyżek oleju majeranek, mielony kminek, kumin sól, czarny pieprz Ugotuj soczewicę. Drobno pokrój cebulę

Qlinarnie i Qlinarnie
PASTA ZE SŁONECZNIKA I CUKINII DO CHLEBA, KRAKERSÓW, SUROWYCH WARZYW, ITP. (SUROWA, RAW) 189

Człowiek staje się bardzo kreatywny, gdy brak w domu podstawowego składnika past do chleba - awokado. Właśnie z powodu dłużej nieobecności tegoż owocu powstają w naszej kuchni przeróżne rodzaje smarowideł i dipów. Wszystkie - tak jak awokado - w formie surowej i pełnej zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. Bazą dzisiejszej pasty są pestki słonecznika i cukinia. Nie sądziłam, że to połączenie będzie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 185

banana Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki, które my zjedliśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako zdekomponowane sałatki, z chlebem pokrojonym na kawałki, jako jeden ze składników w miseczce. Tekst ukazał się po raz pierwszy w Biokurierze Artykuł Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy

Ugotowane pozamiatane
Pasztet z indyka (z żurawiną) 166

miał być pasztet z żurawiną. Kremowy, rozpływający się w ustach... Już widziałam plaster tego pasztetu na kromce domowego chleba. Przygotowałam wszystkie składniki, mięso dusiło się na małym ogniu. Ja w międzyczasie porobiłam jeszcze kilka innych spraw, później zmieliłam mięso, wymieszałam, doprawiłam, przełożyłam do foremki i wstawiłam do piekarnika. Już zacierałam ręce i wychodziłam z kuchni, aż nagle na stole zauważyłam

Obiad gotowy
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI I PIETRUSZKĄ 122

wyczuwalne kawałki pieczarek). Następnie dodać majonez do farszu i ewentualnie sól i pieprz, wszystko wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać białka jajek.  P/S Pozostały farsz idealnie smakuje na chlebie

Zrób to smacznie
,,Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami’’ 716

stopniowo zalewamy wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układamy i zalewamy następną. Przed podaniem zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Keksówka / Forma do pieczenia chleba i pasztetu metalowa Półkolista blacha do pieczenia z fakturowanymi ściankami z oferty polskiej firmy SNB to klasyczna propozycja do wypieku domowych ciast. Uniwersalna forma do pieczenia wykonana została z blachy

Podróż w kulinaria
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 116

typu maggy lub 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku sól 2 łyżki oliwy 100ml śmietany dodatkowo: jajka ugotowane na twardo ser biały (przygotowany np. z tego przepisu >>> ) chleb ( przygotowany np. z tego przepisu >>> )  pieczone ziemniaki małe, grillowane kiełbaski PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy siekamy, w garnku na zupę rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, podsmażamy około

Moja Książka Kucharska
SMALEC DOMOWY 188

Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na smalec domowy. Jest łatwy, choć niezbyt szybki w przygotowaniu, ale za to o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Świetny nie tylko do chleba - idealny jako omasta do pierogów, ziemniaków, pyz, kartaczy itp.  Polecam przepis na mój ulubiony domowy smalec. SKŁADNIKI: 1kg świeżej (ważne) słoniny 1kg wędzonego boczku 2-3 średnie cebule

Moja Książka Kucharska
OGORKI KONSERWOWE Z CHILI 104

przepisu od mojej sąsiadki i muszę przyznać, że są naprawdę wyborne. Są ostre w smaku. Ogórki te świetnie nadają się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką  domowego chleba i domowym smalcem :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na litrowy słoik 630 g niewielkich ogórków 400g wody 30-35g soli 50-60g 5% octu 1 ostra papryczka chilli

Moja Książka Kucharska
MARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA 130

Marynowana w sporej ilości tymianku, rozmarynu i oregano. Obficie posypana świeżą, aromatyczną zieleniną. Idealna na przyjęcie na świeżym powietrzu w gronie rodziny i znajomych. Świetnie smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem i sałatką z mieszanych warzyw. Polecam! Czas przygotowania : około 35 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI: 4 średnie, wypatroszone makrele (po ok. 300g) kilka ziarenek białego pieprzu 1 łyżka suszonego tymianku

Moja Książka Kucharska
SOK Z CZARNYCH JAGOD 117

wyparzonych butelek, zamykamy szczelnie. Smacznego :) Pamiętajmy, aby : - przetwarzać tylko owoce zupełnie zdrowe, dojrzałe, nie uszkodzone oraz świeże; -utrzymywać w czystości wszystkie naczynia i urządzenia - najmniejszy nawet okruch bułki lub chleba może spowodować, że sok lub inne przetwory zaczną fermentować i pleśnieć; - owoce zasypywane cukrem na noc, należy odstawić w chłodne miejsce, gdyż w cieple mogą zacząć fermentować; -gotowe soki przechowywać

Moja Książka Kucharska
OGORKI W KECZUPIE 193

ostygną , następnie słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Smacznego:) * pamiętajmy, aby przy przygotowywaniu przetworów i zapraw (szczególnie soków) zachowywać szczególną czystość - niestety najmniejszy nawet okruch chleba lub bułki, może sprawić, iż nasze przetwory zaczną pleśnieć i ulec popsuciu

Moja Książka Kucharska