przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:472/867)

Kremowy Pasztet z Przysmażonych Wątróbek Drobiowych pod Skorupką z Klarowanego Masła Szałwiowego 222

zastygnięciu tworzy na wierzchu taką aromatyczną skorupkę, która chroni pasztet przed wysychaniem. Zamiast brandy podlałam wątróbki różowym winem i fajnie to wyszło. A kanapka z pasztetem na kromce domowego chleba z garnka żeliwnego to naprawdę niebo w ustach. Dla nas rewelacja, a Ty musisz koniecznie tego spróbować! Pasztet może stać w lodówce nawet troszeczkę dłużej niż tydzień. Składniki

Blondynka Gotuje
Gdy wódeczka się rozlała, czyli jak domowo poradzić sobie z kacem + przepis 149

brzuszek i inaczej reaguje na pokarm. Sugeruję jednak odciążenie wątroby i trzustki i odpuszczenie sobie ciężkostrawnych potraw (np. wszelkiej smażeniny, grzybów, tłustych mięs). Dobrze zacząć od zwykłej kromeczki chleba. Dobrze będzie wstać mimo wszystko i wziąć prysznic. Oczyszczona skóra lepiej oddycha. Idźcie na spacer. Wiem, że może być ciężko, ale mając pod pachą butlę „napoju reanimacyjnego”, szybko dojdziecie do siebie

Kate's Kitchen
Pasztet z soczewicy z żurawiną 175

pasztet, pochodzący z książki "Jadłonomia". Opcja nie tylko dla wegan, polecam wypróbowanie nawet tylko mięsożernym. Pasztecik jest z nutą słodyczy niesioną przez żurawinę. Całkiem fajny na kanapkę (choć bez chleba też jest pyszny). Smacznego! :) Składniki: 2 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 200 g suchej) 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 4 łyżki suszonej żurawiny 2 cebule

psgotujemy
Sos paprykowy z mięsem mielonym 288

drogie warzywa. A papryka jest zimą bardzo droga. Gęste sosy paprykowe z mięsem mielonym są idealnym dodatkiem do makaronów, czy wszelakich klusek, kopytek. Sos paprykowy smakuje też z chlebem. Tym razem ten pyszny sos paprykowy z mięsem został przygotowany do klusek serowo-ziemniaczanych . Polecam też zupę paprykową z wołowiną . Jak przygotować pyszny domowy sos paprykowy z mięsem mielonym do klusek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chaczapuri adżarskie 2496

światowa jestem, gdyż dopiero niedawno pierwszy raz spotkałam się z takim nazewnictwem. Dziś jednak jestem bogatsza… zwłaszcza jeśli chodzi o doznania smakowe:) Dla Gruzinów chaczapuri znaczy tyle co chleb z serem;) Dla mnie to po prostu drożdżowe łódeczki z miksem fety i mozarelli oraz zapieczonym jajkiem. Całościowo mega pyszne danie. Zwłaszcza z ciasta jestem dumna, bo chyba nigdy

Smaki Na Talerzu
Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć 220

kolację i wszystko bardzo nam smakowało. Zamawiamy jajecznicę z leczo i serem oraz sadzone jajka z lokalną kiełbasą. I znowu jest pysznie i porcje ogromne. Do tego świeży chrupiący chleb i doskonała kawa. W markecie ABC, który znajduje się tuż przy rynku, obkupujemy się w lokalne wina, czyli Tokaj w różnych kolorach i odmianach. Ceny oscylują w granicach

Kulinarne przygody Gatity
Tosty z boczniakami 143

boczniaków masło plastry żółtego sera (ulubionego) plastry szynki konserwowej mała cebula     Przygotowanie Boczniaki opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Na patelni rozgrzałem masło, podsmażyłem je, ostudziłem.   Chleb tostowy pełnoziarnisty posmarowałem cieniutką warstwą masła, na nich rozłożyłem plastry żółtego sera i szynki gotowanej, na niej ułożyłem podduszone boczniaki, cebulę wcześniej pokrojoną w cieniutkie plasterki i zeszkloną. Na wierzch dodałem

R'n'G Kitchen
SZYBKI CHLEBEK Z OLIWKAMI 126

Pyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można

Kuchnia MagdaLeny
Śniadanie – tosty z łososiem i jajka w kokilkach 187

jajko i posypujemy startym żółtym serem i odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 10 minut. Tosty z łososiem – przepis W międzyczasie kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym , posypujemy posiekanym koperkiem. Na jedną kromkę układamy łososia i przykrywamy drugą kromką pieczywa. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka. Maczamy w nim tosty, a następnie podsmażamy na odrobinie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z farszem dyniowo – parmezanowym 142

dodając nieco pieprzu cayenne , gałkę i czosnek . Wstawiamy do lodówki na godzinę ,żeby farsz troszkę stężał – łatwiej będzie się nakładał . Składniki na pierogi wrzucamy do maszyny do wyrabiania chleba -mój patent leniucha lub mozolnie zagniatamy na stolnicy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jeśli wybierzecie metodę tradycyjną -uwaga na dłonie , można się poparzyć przy dodawaniu wrzątku

Ogrodnik w podróży
Żeberka wieprzowe w sosie piwno-grzybowo-śliwkowym w żeliwnym kotle duszone – przepis 119

miarę potrzeby podlewałam piwem. Całość przygotowywałam mniej więcej 1,5 godziny, jednak czas należy dopasować do „miękkości” mięsa. Powinno być kruchutkie i samo odchodzić od kości. Całość zaserwowałam z chlebem żytnim na zakwasie podpieczonym na ogniu. W celu uzyskania „dymnego” aromatu, danie co jakiś czas mieszałam opaloną w ogniu drewnianą łyżką. Coś wspaniałego

Kate's Kitchen
Krem ziemniaczany z boczkiem 229

postacią gęstego kremu z dodatkiem chrupiących kawałków boczku. Jest to jedna z zup, które wyglądają dość niewinnie, ale są bardzo sycące. Można dodatkowo dołożyć jeszcze po kromce świeżego chleba, ale nie jest to konieczne. Moją wersję obsypałam posiekanym koperkiem, możecie jednak użyć natki pietruszki lub szczypiorku.  Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków 8 średnich plastrów parzonego wędzonego boczku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 352

innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty. I w pewnym momencie przyszło zwątpienie: do przygotowania

królestwo garów
Pudding lniany z czekoladą 170

włosy, poprawiają wygląd skóry, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Takie małe, a tyle dobra mają w sobie!  Najczęściej dodaję je do ciasta, gdy piekę chleb, dosypuje do granoli. Często miksuję z koktajlami owocowymi i warzywnymi. Natomiast prawdziwym hitem stał się u nas pudding lniany. W zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej

Obiad gotowy