przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:478/867)

FIT kanapkowa pasta z fasoli 158

kolacji! SKŁADNIKI (na 6 grubo posmarowanych kanapek - 1 kanapka 108 kcal) 1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu) 4 łyżki soku z cytryny 1 pęczek koperku 6 kromek chleba graham sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Fasolę odsączamy z zalewy i miksujemy z sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem (zostawiamy łyżkę do posypania kanapek). Doprawiamy solą i pieprzem. Kromki grubo smarujemy pastą

Moje Kuchenne Rewelacje
Podglądamy grille Polaków 177

grilluje i stanowi jeden z chętniej kupowanych przysmaków. Wśród warzyw, na polskim grillu najczęściej zobaczymy cukinię , paprykę i cebulę . Pieczywo i dodatki Najpopularniejsze dodatki do posiłku z grilla to chleb lub bułka, również delikatnie podgrzane nad ogniem oraz ketchup i musztarda. Nieodłącznym elementem biesiadnego spotkania przy grillu jest piwo , którego spożywanie deklaruje ponad 3/4 badanych Polaków. Post Podglądamy grille Polaków

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb swojski na zakwasie 127

Młynomag 10 dkg mąki pszennej 1,5 szklanki wody 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg świezych drożdży 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki otrębów 3 łyżki … Czytaj dalej Chleb swojski na zakwasie

czarrna od kuchni
Daktylowe brownie z orzechami - bez cukru i glutenu 139

sobą cały worek wartości odżywczych, minerałów, błonnika i witamin, a nawet przeciwutleniaczy i salicylanów, które działają jak aspiryna. Być może dlatego mieszkańcy krajów arabskich nazywają te podłużne owoce chlebem życia. A oprócz daktylowo- karmelowego posmaku, brownie jest też bardzo czekoladowe, wypełnione chrupiącymi orzechami i w dodatku bez glutenu! Właściwie można się nim delektować bez większych wyrzutów sumienia, szczególnie wtedy, kiedy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pałki kurczaka z jabłkami i "Podarunek" 162

Lubię, gdy niedzielny obiad jest aromatyczny i nie wymaga ode mnie zbyt dużo pracy. Dlatego często decyduję się na dobrze doprawione mięso, które mogę piec razem z chlebem na następny tydzień. Danie "robi się" jakby samo i przy okazji jednego włączenia piekarnika mam obiad i pieczywo. Składniki (na 2-3 porcje): 4 pałki kurczaka łyżka oliwy 2 spore szczypty soli

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta fasolowa z quinoa 106

Pasty na chleb są super – szybkie w przygotowaniu, smaczne. Można je dowolnie łączyć, doprawiać i możecie być pewni, że nigdy 2 razy takiej samej nie przygotujecie. Ja uwielbiam takie pasty na śniadanie stosować zamiast – serka, masła i 1000 rzeczy, które mogła bym zjeść. Niestety nie przygotowuję ich zbyt często a szkoda, bo to świetne zastępstwo – możemy

Szybko Tanio Smacznie
Portugalska pasta z sardynek 165

food trucki, tak w Portugalii stoją przenośne grille a zapach świeżo szykowanych ryb i węgla drzewnego sunie między wąskimi uliczkami. Grillowane, osypane morską solą sardynki podaje się z pajdą chleba, słodkimi ziemniakami, grillowaną papryką… Wśród tapas – przekąsek do piwa, wina i sangrii – królują błyszczące sardynki wyłowione z pięknie zaprojektowanych, utrzymanych w stylistyce retro puszek – w całości, albo w formie

Karo in the Kitchen
NAJLEPSZE "Pretzel Rolls" 130

oczywiście trochę zmodyfikowałam : D Zapraszam do czytania i pieczenia :) SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki brązowego cukru (lub granulowany) 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki chleba 1 łyżka drożdży DODATKOWO: 6 szklanek wody 3 łyżki sody oczyszczonej 1 jajka 1 łyżka gruboziarnistej soli PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU : 1)Wymieszaj brązowy cukier, sól i drożdże w misce

Marcepanowa kuchnia
JAGLANY DRIP CAKE Z BAKALIAMI – BEZLUTENOWY , BEZLAKTOZOWY, BEZ CUKRU – przepyszny! 123

nerkowce – 70 g * orzechy włoskie – 30 g * chia – 1 łyżka * sezam – 1 łyżka * kakao i kokos do obtoczenia POLEWA: * karob ( mączka z chleba świętojańskiego ) – 1 łyżka * olej orzechowy – 25 g * cukier brzozowy / ksylitol – 20 g * woda – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 15 minut, odcedzamy. Orzechy oraz

Ostra na Słodko
Udka z warzywami 115

godz.. przed kolejnym 20 min., ścianki smarujemy oliwą albo smalcem,z   czasem, gdy glina będzie już porządnie „wypalona”, możemy z tego zrezygnować (ale nie w przypadku pieczenia chleba i ciast!).   garnek zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, garnek już przygotowany, nasmarowany, więc na dno naczynia wkładamy część warzyw, układamy mięso i obkładamy resztą warzyw,  zamykamy garnek, wkładamy

Kuchnia Beaty
Crème brûlée 167

czasów studenckich gdy mieszkałam w Polsce, pracowałam w jednej z lepszych restauracji w Poznaniu. Na początku wiadomo, zmywak, a później zajmowałam się pomaganiem w cukierni, czyli pieczenie ciast, chleba, deserów. Stamtąd też mam ten przepis na Crème brûlée, którym chciałam się dzisiaj podzielić. Nie jest to wcale takie skomplikowane jakby mogło  się wydawać ;) Składniki na około

Delusional Trine
Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior 137

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni izraelskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić

Ugotowane pozamiatane
'Pieczeń' ze szpinaku z wędzonym łososiem i konfiturą z czarnych porzeczek 150

wszelakie pieczenie lubią towarzystwo owoców więc dodatek konfitury z czarnej porzeczki jest tu tą 'kropką nad i', ponieważ niesamowicie 'podkręca' smak pieczeni swoim słodko-wytrawnym akcentem! Kromka chleba, porcja pieczeni + łyżeczka konfitury i... nikt się nie oprze takiej pysznej pokusie! 😋 P.S. myślę, że taka pieczeń wspaniale wkomponuje się zarówno do codziennego jak i wielkanocnego menu! 😊 Pieczeń (foremka 20x7cm): * szpinak mrożony

Kraina Miodem Płynąca
Najprostsza marynata do drobiu 145

oraz przyprawy. Solidnie wstrząsamy zakręconym słojem aż składniki się połączą. Zostawiamy na noc w lodówce. Tak przygotowane mięso możemy smażyć albo grillować. Świetnie nada się do sałatek czy na chleb. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Drożdżowe bułeczki 159

Domowe pieczywo jest najlepszym mi ze znanych pieczyw. Najbardziej lubię klasyczny chleb na zakwasie wypiekany w piecach. Smak ten pamiętam z dzieciństwa i często towarzyszył mi wyjazd na wieś do babci.  Sama staram się by w moim domu nie zabrakło klasycznych wypieków i domowe bułeczki przygotowuję z wielką przyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki