Ciasto Kinder Bueno to połączenie biszkoptu przełożonego kremem na bazie wafelków oraz masła orzechowego udekorowanego bitą śmietaną wraz z dodatkiem masła orzechowego i startą, gorzką czekoladą. Jeżeli do ciasta wykorzystacie masło orzechowego bez cukru to radzę do kremu dodać trochę więcej cukru (do smaku). Biszkopt z poniższego przepisu bardzo ładnie wyrośnie, a krem orzechowy jest niesamowicie smaczny 😋 Składniki na tortownicę(...)średnicy 24 cm: ( uwaga: składniki na ciasto (oprócz śmietany!) powinny mieć temperaturę pokojową) biszkopt 5 średniej wielkości jajek 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (75 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli + do nasączeniu biszkoptu 1/2 szklanki mocnej herbaty 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru krem do przełożenia biszkoptu
Ugotowaćpokruszonej chałwy, posiekanych drobno orzeszków ziemnych oraz wiórek kokosowych. A dodatkiem na wierzchu były truskawki. Wyglądało pięknie! Koniecznie zobaczcie sami i oczywiście zapraszam do skorzystania z przepisu :) Składniki: BISZKOPT (piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm): 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)chałwy waniliowej - pokruszonej 1 łyżka mleka POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki posiekanych drobno niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki pokruszonej chałwy PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: 1 szklanka wody (nie ciepłej) sok wyciśnięty z 1 większej połowy cytryny BOKI Z CZEKOLADY: 2 tabliczki czekolady (użyłam mlecznej) Oraz dodatkowo kilka truskawek do dekoracji Przygotowanie: Zaczynamy od biszkoptu. Najlepiej
Gotuj z Mąkąsmak. Wśród tortów komunijnych największą popularnością cieszą się torty w kształcie otwartej księgi i o taki się pokusiłam. Tort wykończyłam masą cukrową, pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony puszystym kremem waniliowym. Dodatkowo gęsta, owocowa frużelina truskawkowa, która świetnie komponuje się z waniliowym kremem. Drukuj Czas przygotowania 5 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 5 hr 40 min Czas(...)przygotowania 5 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 5 hr 40 min Biszkopt 10 jajek 320 g cukru 200 g mąki tortowej 97 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem waniliowy 800 ml śmietany kremówki 800 g mascarpone 220 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii Frużelina truskawkowa 600 g truskawek * 160 g cukru 3,5 łyżeczki żelatyny
Wędrówki po kuchnitort chałowy, gdyż niedawno przygotowywałam ciasto z chałwą i masa była szybka i prosta w wykonaniu i właśnie taką samą masę wykorzystałam do tortu. Dla ułatwienia można przygotować jeden biszkopt jasny lub ciemny z 6 jaj i przekroić go na 3 blaty. Ja tak dla odmiany przygotowałam 2 blaty jasne i jeden ciemny, dlatego mój tort wyszedł dość wysoki(...)sklepie natknęłam się na śliczne zielone czereśnie koktajlowe, które bardzo ożywiły dekorację. Polecam! Tort chałwowy Składniki na tortownicę 24cm: Na jasny biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Na ciemny biszkopt: 3 małe jajka niepełne pół szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej
Smak mojej kuchniSzukałam inspiracji na coś nowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu. Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach 37 x 25 cm. Składniki: biszkopt jasny -6 jajek -4 łyżki mąki pszennej tortowej(...)wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160-180 stopni) na 25-40 minut. Wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest upieczony wbijając jego środek wykałaczkę. Jeżeli po wyciągnięciu jest sucha to biszkopt powinien być upieczony. Ma mieć ładny, złocisty kolor. Po upieczeniu odstawiamy
Kulinarne przemysleniapierwszy raz na specjalna okazję. Przyznam, że wyszło bardzo smaczne,chociaż zdjęcia nie oddają jego uroku. Należy nadmienić ,że ciasto jest mocno alkoholowe. Moja wersja to nie tylko biszkopt makowo- kokosowy, ale również zwykły biały biszkopt i dżem wiśniowy. SKŁADNIKI Biszkopt jasny 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 3 łyżki wody Biszkopt makowo-kokosowy: 6 białek 20 dag cukru 10 dag wiórek koksowych 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 25 dag. masła 6 żółtek 1 budyń waniliowy 1 ½ szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek cukru cukier waniliowy Dodatkowo: duże opakowanie okrągłych biszkoptów słoik dżemu wiśniowego
W kuchennym oknie Ewyzdolności ani cierpliwości do tortów ale uważam, że ten tort wyszedł super. Jeśli i Wy tak uważacie to będzie mi bardzo miło jak pozostawicie jakiś komentarz :) Składniki: * 2 biszkopty (przepis tutaj) * woda z cukrem do nasączenia biszkoptu * 1 litr śmietany kremówki 36% (ja użyłam angielskiej śmietany, do której nie trzeba dodawać żadnych śmietan-fixów(...)jednak do polskiej śmietany radziłabym dodać "usztywniacze") * niebieski barwnik spożywczy * cukier puder do śmietany (ilość według uznania) * 1 opakowanie masy cukrowej * dodatki do dekoracji Wykonanie: Upiec dwa biszkopty. Wystudzić. Na górze jednego biszkoptu przyłożyć mniejszy talerzyk i wykroić według niego mniejsze koło z biszkoptu. Oba biszkopty rozkroić wzdłuż na pół. Śmietanę ubić na sztywno, podzielić na pół i do jednej
Zrób to smaczniePyszny, nie za słodki, waniliowy. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Dosyć często go robię. Dodanie do kremu jogurtu sprawia, że jest bardziej lekki i wspaniale smakuje z borówkami. Biszkopt piekłam w dwóch tortownicach, aby otrzymać wysokie biszkopty. Lubię wysokie torty, bardziej mi się podobają. Do kremu dodałam borówek, ale możemy dodać dowolne owoce jagodowe. Bardzo polecam… (przepis autorski). Złote(...)podkładki pod tort znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 210g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem: 250g
Mała CukierenkaMatki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który przygotowałam bardzo mi się spodobał, ponieważ jest inny niż klasyczny tort. Składa się z jasnych oraz ciemnych biszkoptów, kremu,l bitej śmietany, powideł. Z tym, że jasne biszkopty są pokrojone w paski, i później zwijane, co powoduje, ze tort wychodzi wysoki. Tort w przekroju pięknie wygląda, i cudownie(...)smakuje. SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 21cm (tort wychodzi wysoki) CIEMNY BISZKOPT -4 jajka -1/2 szklanki mąki -1/3 szklanki cukru -1 łyzka kakao JASNE BISZKOPTY (składniki na 2 sztuki) -6 jajek -6 łyżek cukru -1 szklanka mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -2 żółtka -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuchrupiący słonecznik), że postanowiłam je przygotować również w swojej wersji. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną Babcia Lala, to już kolejna inspiracja od niej. Podaję dwie wersje biszkoptu, pierwszy w wersji pszennej (taki jak otrzymałam od Lali) i drugi w wersji orkiszowej, taki jak ja przygotowałam. Bazowałam na biszkopcie czekoladowym . Piekłam w ciemnej blaszce o wym. 37,5x24(...)Składniki biszkoptu pszennego: - 6 jaj (osobno białka i żółtka) - 1 szklanka cukru (można dać 3/4 szklanki) - 1 szklanka mąki tortowej (można zamienić 2 łyżki na mąkę ziemniaczaną) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Składniki biszkoptu orkiszowego: - 7 jaj (osobno białka i żółtka) - 7 łyżek ksylitolu lub cukru (dałam 160g ksylitolu) - 4 łyżki mąki orkiszowej typ700 (100g
Smaczne ZdroweCzas gotowania 1 hr 20 min Czas całkowity 7 hr 20 min Czas przygotowania 6 hr Czas gotowania 1 hr 20 min Czas całkowity 7 hr 20 min Biszkopt jasny 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Biszkopt ciemny 7 jajek 120 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru(...)mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 1250 g masy czarnej 250 g masy pomarańczowej 250 g masy żółtej klej spożywczy Biszkopt jasny Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały
Wędrówki po kuchnimyślę tu głównie o starszym pokoleniu, nie pamięta biszkoptów San? Kiedyś były delikatne, puszyste....różniły się od tych produkowanych teraz z różnymi polepszaczami.... Pierwsze biszkopty San były produkowane na podstawie przepisów z fabryki Gurgula. Z czasem jakość się psuła i zaczęliśmy sięgać po inne, na przykład włoskie. Teraz „stare” biszkopty powracają. Biszkopty ze 134 letnią tradycją. W 1887 roku Stanisław(...)Gurgul kupił nieczynną fabrykę pierników Ludomira Czyńskiego. Pierwsza nazwa fabryki brzmiała: PAROWA FABRYKA BISZKOPTÓW, PIERNIKÓW I CUKRÓW STANISŁAW GURGUL W JAROSŁAWIU. Pierwszy właściciel jak i kolejni mieli na imię Stanisław. Rody arystokratyczne w ówczesnych czasach zwyczajowo nadawały męskiemu potomkowi takie samo imię, jakie nosił ojciec. Fabryka produkowała bardzo szeroki asortyment wyrobów cukierniczych. Biszkopty należą do jednych z najstarszych i najdelikatniejszych
królestwo garówzawsze pięknie prezentują się na stole. Nie da się ukryć, że „Tajemniczy Ogród” to ciasto dość praco- i czasochłonne, dlatego jego przygotowanie proponuję rozłożyć na 2 dni: jednego upiec biszkopty, a drugiego przygotować masy i przełożyć nimi ciasto. Do przepisu wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Przede wszystkim poncz do nasączenia biszkoptów. W oryginalny przepisie go nie było, a uważam(...)rodzaju ciasta jest on wskazany. Obie masy (jabłkowa i serowa), do których zrobienia używane są galaretki nie nasączą odpowiednio biszkoptów, ponieważ po zastygnięciu nie będą już „oddawać” wystarczającej wilgoci. Zmniejszyłam też ilość wody dodawanej do prażenia jabłek, a homogenizowany serek waniliowy zastąpiłam bananowym (taki miałam akurat pod ręką). Ciasto jest smaczne, bardzo efektowne i wysokie (moje miało
MyCookBook.plTort Bajadera Tort Bajadera, kawałek Na ten pyszny Tort składa się mocno czekoladowy, domowy biszkopt i delikatna, kolorowa, pyszna masa bajaderkowa (z dodatkiem serka mascarpone)- a to wszystko pod kołderką z czekoladowej polewy, opruszonej posypką. Tort Bajadera jest nietypowy- inny od wszystkich, mocno czekoladowy- przy czym wcale nie jest za słodki. Znajdziecie w nim wszystko to, z czego słyną smaczne(...)dzieci! Pozostawiam Was z pysznym przepisem, sporządzonym krok po kroku- z dodatkiem zdjęć, tak- aby jak najbardziej ułatwić Wam odtworzenie pysznego smaku tortu bajadera i Życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej 150 g. masła do wypieków 150 g. ciemnej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru SKŁADNIKI NA MASĘ BAJADERKOWĄ: 250 g. serka mascarpone
Domowe Tortyprzepysznym kremie owocowym, który zrównoważył słodycz masy maślanej użytej do dekoracji. Całość komponuje się idealnie. Przyznam, że jestem dumna z tego tortu :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Biszkopt ciemny: 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju Biszkopt jasny: 5 jajek(...)masła 200 g białek (7 szt. jajek) 400 g cukru szczypta soli pół łyżeczki cream of tartar (winianu potasu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego czerwony barwnik spożywczy w żelu Przygotowanie: Biszkopt ciemny: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i olej. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki wymieszane
Domowa Cookierenka AgiTaki torcik przygotowałam na trzecie urodziny mojej córci - była nim zachwycona!Biszkopt I:6 jajek1 szkl. cukru1 szkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt II:6 jajek1 szkl. cukru1 szkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szkl. suchego makuWarstwa wiśniowa:1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g)Masa:750 g mascarpone750 ml śmietanki 30%3 śmietan(...)fixy12 łyżek cukru pudru2-3 łyżki nutelli1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki żeby zgęstniała. 2. Biszkopt I: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec
Kto ugości moich gości?jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki w towarzystwie jabłek wylądowały w puszystym i pysznym biszkopcie. Ciacho wyszło wilgotne czyli takie jak lubię. A najlepsze jest jeszcze trochę letnie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPuszysty i delikatny biszkopt z zatopionymi, pieczonymi jabłkami. Składniki ( na blaszkę o wymiarach ok. 22 x 30 cm )-5 jajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat -4 średnie, twarde jabłka oraz jedno duże do dekoracji Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie półksiężyce.Można posypać je cynamonem
Maminek kulinarnybiszkoptami rożnie bywa, dość długo wypróbowywałam rożne przepisy. Białka osobno , później żółtka i odwrotnie- żółtka ubić później dodać białka. Czasami się udało, ale nie zawsze. Przepis, który prezentuję dzisiaj jest dość prosty i zawsze się udaje. SKŁADNIKI6 jajek1,5 szklanki maki pszennej0,75 szklani mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru3 łyżki oleju3 łyżki wodyWYKONANIEJajka ubić
W kuchennym oknie EwyMamy ostatnio nadprodukcję jabłek:). Była już szarlotka...długo myślałyśmy cóż by tu popełnić z nich. I objawił się nam biszkopt z jabłkami. Możecie użyć dowolnej ilości jabłek. Wszystko zależy od Was jak lubicie. Praktycznie to ciasto, które udaje się zawsze:) Doskonałe do kawy, na niespodziewaną wizytę gości...i przede wszystkim pyszne;)))) Zapraszamy do wypróbowania.... Składniki; 5 jabłek
Anioły w kuchniDobry plan to podstawa udanych wakacji. Ja narazie planuję co posprzątać, co wymalować, co upiec;))) A mąż gdzie tu jechać;) Podczas takich rozmyślań powstał ten biszkopt. Idealny przysmak na letni podwieczorek...A Wy jakie macie plany wakacyjne??Składniki; 5 nektarynek, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, 2 szklanki mąki, 1 i 1/3 szklanki cukru
Anioły w kuchniKolejny zawieruszony przepis..na biszkopt dwukolorowy...muszę poszperać i znaleźć jeszcze zdjęcia z dalszego "działania " z tym ciastem..było przekładane jakąś masą .. 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać
Moje domowe kucharzeniepozostałym mleku rozpuszczamy budyń, dodajemy do wrzącego mleka gotujemy kilka minut i studzimy. Masło kręcimy z cukrem na jasny krem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty i jedną część układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy syropem pozostałym od brzoskwini, wykładamy połowę kremu, a na górę układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Powtarzamy
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziekilka wypróbowanych przepisów na biszkopt..a oto kolejny..tym razem podpatrzony w Domowych Wypiekach. 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem
Moje domowe kucharzeniewcale nie jest trudny i skomplikowany... Tylko lista składników jest dość długa.) Tort czekoladowo-karmelowy z masłem orzechowym, fistaszkami i rurkami waflowymi (tortownica o średnicy 24 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: (Biszkopt, który proponuję do tego tortu, gościł na moim blogu już nie raz i nie dwa. Jest pyszny, wilgotny, wielokrotnie przetestowany i smakuje naprawdę wszystkim.) 8 jajek(...)używam tych pustych w środku) orzeszki ziemne ok. 50 g gorzkiej czekolady dość szeroka wstążka o długości ok. 1,2-1,5 m Do tego tortu upiekłam dwa oddzielne biszkopty, każdy z 4 jaj. Później oba przekroiłam na dwa blaty. Mnie wychodzi to znacznie lepiej, niż krojenie jednego, wysokiego biszkoptu na 4 krążki. Jednak jeśli wiecie, że Wam to wyjdzie
Ratunku obiadPost Jabłecznik na biszkopcie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeminut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut.Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce.Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą
Ze smakiem i z pasjąVictoria sponge to kolejne ciasto, które zostało nazwane na cześć sławnej postaci historycznej - królowej Wiktorii. Biszkopt był ulubionym dodatkiem do popołudniowej herbatki. Królowa lubiła go z dżemem malinowym i bitą śmietaną.Przepis na Victorię zaczerpnęłam z książki "How to be a domestic goddess" Nigelli Lawson. Ciasto jest bardzo łatwe i jestem w lekkim szoku, że mi ładnie wyrosło
Przepisy Aleksandrynadzieję, że będzie Wam ten biszkopt smakować. Jest może ciut bardziej sypki od upieczonego na mące pszennej, ale naprawdę dobry. Mieszkanka, której użyłam składa się z: mąki ryżowej, tapioki, skrobi ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej i mąki gryczanej. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy AleksandryCoraz częściej odstawiam produkty glutenowe ze swojej diety. Wczoraj przyszedł czas na upieczenie ciasta bezglutenowego. Biszkopt wyszedł troszkę bardziej sypki niż ten upieczony na mące pszennej, ale w smaku jest jak najbardziej OK. Nie zawiedziecie się :). Osoby, którym nie przeszkadza w diecie gluten, mogą użyć mąki pszennej i tradycyjnego proszku do pieczenia. Prawdopodobnie wiele osób nie wie, że przez kilka
Przepisy Aleksandryprzygotowane na kotlety mielone? I nic co praktycznie mogłoby jązastąpić ani płatków owsianych, otrębów, mielonych orzechów, płatków kukurydzianych.. a jednak okazało się ze się da, zastąpiłam bułkę pokruszonymi biszkoptami, które sprawdziły się idealnie. W połączeniu z pieczarkami kotlety wyszły pyszne a sos był "kropką nad i". Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmgnieniu oka. A Pan od Jana Niezbędnego, który przyglądał się nam, jak pieczemyi skosztował jeszcze ciepłego ciasteczka, po czym poprosił o publikację przepisu. Spełniam więc prośbę,publikuję obiecany przepis. BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. /przepis Piotra Chyrleckiego;/ 200g białka 260g cukru pudru 80g mączki migdałowej (zmielone migdały ze skórką) 120g mąki pszennej 150g jeżyn mrożonych lub świeżych Białko ubijamy z cukrem
W kuchni Karmel-itkiPost Biszkopt rzucany (idealny) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCiasto Oczy Carycy – Dzisiaj zapraszam na pyszne, fantastycznie wyglądające ciasto z dwukolorowym biszkoptem, kremem, biszkoptami w kawie i galaretką. Jest trochę czasochłonne, ale warto je przygotować, ponieważ jest bardzo smaczne i apetycznie wygląda. Takie idealne, bogate ciasto na imprezę, przyjęcie rodzinne. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie samki się przegryzą. Przepis przygotowałam na życzenie jednej z czytelniczek Małej Cukierenki(...)Inspirację znalazłam na stronie przyślijprzepis.pl, ale przepis zmodyfikowałam. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Więcej pysznych przepisów na przekładańce znajdziecie tutaj: „Biszkopt z Kremem”(klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Oczy Carycy Składniki: Ciasto jasne: 6 białek 220g cukru 80ml oleju 1 łyżka
Mała CukierenkaKlasyk niedzielnych deserów, obowiązkowa pozycja na wszystkich moich dziecięcych przyjęciach urodzinowych, najprostsze ciasto świata a przy tym takie dobre! Chodzi oczywiście o biszkopt z galaretką :) Dziś proponuję Wam go w odświętnej odsłonie: pieczony w okrągłej blaszce i obłożony biszkoptami prezentuje się naprawdę elegancko, a przy tym dalej nie wymaga dużo pracy. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam foremkę o średnicy(...)Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy (można zrobić też ciasto z samym budyniem zamiast kremu) +truskawki do przełożenia i dekoracji (można wykorzystać dowolne świeże owoce lub owoce z puszki, np. brzoskwinie czy mandarynki), 3 saszetki galaretki, podłużne biszkopty do dekoracji, sok z cytryny na poncz Biszkopt pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu
CiastkozercyTort dla fanatyków kokosa i pralinek Rafaello... :) Pyszny, kremowy, mocno kokosowy tort na puszystym, delikatnym biszkopcie z aksamitnym, wyśmienitym kremem kokosowym z kremówki, kokosowej śmietanki, mascarpone i białej czekolady. Do tego płatki migdałów i pralinki Rafaello do dekoracji i totalna rozpusta gotowa :)) Przepis na tort zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki . Zamiast biszkoptu genueńskiego, który być może sprawiłby niektórym(...)trudności, upiekłam tradycyjny biszkopt rzucany. W kremie zmniejszyłam ilość śmietanki kokosowej, zwiększyłam ilość wiórków kokosowych oraz, co najważniejsze, dodałam cukier puder, gdyż krem był praktycznie bez słodyczy. Ja sama nie gustuję w mocno słodzonych tortach i zawsze staram się, aby słodki smak był odpowiednio wyważony, ale tu najnormalniej w świecie brakowało mi słodyczy. Także polecam Wam popróbować krem
Słodko-Słony Świat IlonyBiszkopt kawowy Pyszny, domowy, rzucany biszkopt o oryginalnym smaku. Będzie pyszną podstawą wielu tortów nie tylko tych kawowych. Jeżeli zastanawiacie się jakim kremem najlepiej go przełożyć- szczególnie Wam polecam krem cappuccino . Również smakuje wyjatkowo pysznie w połączeniu z kremem adwokatowym , kremem z likierem , kremem tiramisu lub po prostu kremem śmietankowym . Jeżeli już zdecydujecie się na konkretny krem- nie zapomnijcie przed(...)przełożeniem- nasączyć biszkopt. Tu najlepiej sprawdzi się kawa z ewentualnym dodatkiem rumu ! Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek szklanka mąki pszennej 80 g. budyniu waniliowego ( w proszku) 100 ml. mocnej parzonej kawy szklanka cukru brązowego łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Zaparzamy 3 łyżeczki kawy sypanej w pół szklance wody. Gdy kawa ostygnie odlewamy 100 ml.,które wykorzystamy do naszego biszkoptu
Domowe Tortykoniecznie dojrzałych i słodkich śliwek, żeby smak był intensywny, moje były lekko kwaskowe i krem jest bardziej delikatny. Do upieczenia biszkoptu wykorzystałam niezawodny przepis na biszkopt rzucany, jednak tym razem nie rzucałam nim o podłogę :D Pozostawiłam go po upieczeniu(...)formie do ostudzenia i również był idealnie równy i plaski :) Taki mały eksperyment :D Biszkoptu tego nie muszę zachwalać, jest tak pyszny i puszysty :) Poza sezonem śliwkowym możecie oczywiście użyć mrożonych śliwek. Tort długo zachowuje swoją świeżość
Słodko-Słony Świat IlonyOd kiedy staram się nie kupować gotowych ciast , ciasteczek itp.kombinuję, testuję, starając się zadowolić dość wybredne gusta mojej Rodzinki. Ponieważ moja najmłodsza Córcia
Smaczne ZdroweCiasto jogurtowo-truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki(...)gdyż rzadszy jogurt może wymagać dodania większej ilości galaretki.Najsłodszym elementem ciasta jest galaretka z musu truskawkowego, choć jej słodkość zależy od smaku truskawek oraz ilości dodanego cukru. Biszkopt kakaowy nie wymaga nasączenia, gdyż masa jogurtowa przed zastygnięciem jest rzadka i gdy ją wylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć.Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto jogurtowo
Smakołyki BerenikiTen deser chudził za mną od dawna, kusił, kusił, nie dawał spokoju, w końcu dałam za wygrana i zrobiłam go. I co? Wyszedł pysznie słodki, dla
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki
Blondynka GotujeWilgotne, nie za słodkie, z posmakiem alkoholu, jednak nie za mocnym. Pyszne. I chyba pyszniejsze z każdym kolejnym dniem;) Sprawdzi się z całą pewnością na różnych uroczystościach rodzinnych. Polecam. Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Biszkopt jasny: 3 jajka 1/2 szkl. cukru(...)wanilinowego 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 1/2 szkl. wódki Masa śmietanowa: 800 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 2 op. śmietan-fixu Białka na biszkopt kakaowy ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec, łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksując po każdym dodaniu do połączenia. Na końcu wlewamy olej, miksujemy
Smaki Na Talerzumarką Bakalland . Tort jest bardzo smaczny, aromatyczny, wilgotny, dla łasuchów, którzy uwielbiają czekoladę. Wygląda wspaniale, apetycznie. Tort nie jest trudny w przygotowaniu, proszę dokładnie przeczytać przepis i obejrzeć film. Biszkopt nasączyłam alkoholem, jeśli chcemy go pominąć, możemy go zastąpić lekko posłodzoną wodą z sokiem z cytryny. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem Składniki: Biszkopt: 100g orzechów laskowych Bakalland 50g orzechów włoskich Bakalland 5 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 700ml mleka 2 budynie czekoladowe bez cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru
Mała CukierenkaZdecydowanie poleciłabym go na upały i imprezy w ogrodzie :) Więcej na temat cukru i tego jak go używać poczytasz na stronie www.uczymyjakslodzic.pl Składniki na tortownicę o śr 26cm Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu Diamant 6 łyżek mąki krupczatki 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem owocowy: 900g mrożonej mieszanki owoców leśnych 2 galaretki owoce(...)łyżki cukru pudru Polski cukier 2 łyżki soku z limonki Do dekoracji: 6 kostek deserowej czekolady 50ml słodkiej 30% śmietanki Perełki Malinki Kwiaty róży Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Biszkopt- Białka ze szczyptą soli ubijamy na prędkości 8 przez 2 minuty i 40 sekund. Dodajemy żółtka i cukier. Zmniejszamy prędkość na 5 i ubijamy przez kolejne 2 minuty
Kuchnia w czekoladzietrzeba było zacząć. Już wiem mniej więcej w czym tkwi tajemnica i z pewnością będę powiększać umiejętności w dziedzinie tortów. Troszkę rozpieszczę tym moich bliskich. Z przepisu na biszkopt skorzystałam ponownie z bloga Moje wypieki. Składniki: Biszkopt: ( tortownica o śr.23cm ) - wszystkie składniki w temp. pokojowej 5 jajek, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - ja użyłam normalny(...)gorącej wody i przelać je do głębokich talerzy. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki do stężenia. Po stężeniu pokroić je w kostkę i wymieszać kolorami. Biszkopt: Obydwie mąki przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i na koniec pojedynczo żółtka - cały czas miksować
W kuchni u Monikiniedociągnięcia i braki, no ale… :) Chociaż masa cukrowa jest jadalna, to pozostaje dla mnie tylko dekoracją, którą odkłada się na bok. Najważniejszy jest środek tortu, a w nim biszkopt, truskawki i masa śmietankowa. Bardzo lekki, owocowy tort, który zrobiłam na 5 urodziny mojego syna :) BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 łyżka żelatyny 1 szklanka wody MASA ŚMIETANKOWA: 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody DODATKI: biszkopty okrągłe masa plastyczna żółta masa plastyczna czarna MASA MAŚLANA: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia
https:KKuchniaMniamzrekompensować Wam wahania pogodowe i osłodzić niedziele przedpołudnie zapraszam na pyszny tort. To doskonały deser do kawy. Tort ten z powodzeniem możemy przygotować na każdą okolicznościową imprezę. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Biszkopt ciemny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka(...)kieliszek spirytusu, Masa orzechowa: 100g orzechów włoskich, 1/2 szklanki cukru, 100 ml mleka, 100g masła, Dodatkowo: 150g orzechów ziemnych niesolonych, czekoladowe kuleczki i cukrowe róże do dekoracji. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy
Tradycyjna kuchnia KasiMalinowo-borówkowa rozkosz to biszkopt z galaretką i owocami oblany białą czekoladą. Wypiek, który podarowałabym swojemu mężusiowi, ponieważ uwielbia lekkie i owocowe biszkopty. Poniższe ciasto to przepis niezawodny na spędzenie romantycznego, a zarazem słodkiego wieczoru dla dwojga. Nie od dziś wiadomo, że maliny to afrodyzjaki :) Malinowo-borówkowa rozkosz to wypiek, który pogodzi skłóconych ze sobą małżonków. Wszystkie smaki poniższego(...)kuleczkami zbożowymi. Jestem pewna, że w tym wydaniu jeszcze bardziej przypadnie mężusiowi do żołądka...a raczej serca :) Przepis dodaję do akcji kulinarnej "Piecz... ot tak... prosto z serca!" . Składniki: biszkopt na formę 20 x 40 cm: 4 duże jajka 4 łyżki drobnego cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
UgotowaćTorcik ten zrobiłam Mamie na urodziny, doskonale się sprawdzi również podczas innych rodzinnych uroczystości, takich jak imieniny, chrzest czy komunia święta. SKŁADNIKI Tortownica o średnicy 22 cm Biszkopt jasny: 3 jajka, 2/3 szkl. mąki, 2/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 3 jajka, 2/3 szkl. mąki, 2/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy(...)łyżki wódki Krem śmietankowy: 330 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy, czerwony barwnik w sprayu Dodatkowo: perełki cukrowe , wiórki truskawkowe do dekoracji herbata do nasączenia biszkoptów, dżem truskawkowy z kawałkami truskawek WYKONANIE Biszkopt jasny: Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
słodki bratekBiszkopt! Upieczenie biszkoptu zawsze kojarzyło mi się z czymś niewykonalnym. Bałam się, że nie wyrośnie albo opadnie po wyjęciu z piekarnika i zmarnuję olbrzymią ilość jajek. Dzięki Bogu postanowiłam jednak zaryzykować! Odkryłam, że biszkopt to nic trudnego, wystarczy mieć dobry przepis, trochę zapału i oczywiście jajka ;) Przepis, który mi służy do pieczenia biszkoptu nigdy mnie nie zawiódł i zawsze się(...)sprawdza. Ciasto jest puszyste, lekkie i znienacka nie zmniejsza swojej objętości. Jednym słowem -> ideał :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki octu spirytusowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a żółtka mieszamy
Kuchnia Pani WiosnyI znowu szarlotka :) nie ostatnia! :D czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? ;) na tą przepis miałam od dawna, ale był tak długo nieużywany, że można
Kolorowy PrzepisownikJestem fanką jabłek, bardzo lubię je pod różną postacią czy to w cieście, w surówce czy w sałatce, na surowo i pieczone. Po prostu jabłka dla
Delicious TitbitsDziś pokaże wam jak piekę najlepszego jak dla mnie biszkopta przepis jest na dużą prostokątną formę, ale jeśli chcemy żeby był wyższy należy wlać ciasto do
Tanio szybko zdrowoSkładniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej (130g) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (40g) 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Żółtka jaj
A Ty Smakuj MnieDzisiaj przepis na bardzo proste, wręcz banalne ciasto . Ostatnio weny do gotowania i pieczenia próżno u mnie szukać. Pewnie nawet niektórzy pomyśleli, że blogowanie mi się
Smaczna PyzaBiszkopt i krem najlepiej jest robić dzień wcześniej. Na drugi dzień biszkopt dopiero smarujemy dżemem i gotowym i zimnym już kremem. BISZKOPT:Składniki: 4 jajka¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej3 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejPozostałe składniki:krem o smaku kakao w 5 minut200 ml zimnego mleka do kremu100(...)masła lub margaryny do kremudżem u mnie własnej roboty malinowo - porzeczkowytabliczka gorzkiej czekolady - do polewy50 ml mleka do polewy z czekoladydowolne owoce u mnie porzeczkiopis biszkoptu:Białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,potem
Bon Appetit MałgorzatyDziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym stole!Delikatny makowo-kokosowy spód …. lekka , kremowa masa … chrupiące delicje
Ostra na Słodkoprzesłodzony, delikatny, rozpływający się w ustach ... po prostu IDEALNY ! Chyba nie muszę dodawać jak szybko zniknął z patery ;) Zachęcam do wypróbowania, bo na prawdę warto ;) Składniki na biszkopt jasny :5 jajek1 i 1/2 szkl cukru1 i 1/2 szkl mąki pszennej1/2 szkl mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na ciemny biszkopt :3 jajka3/4 szkl cukru3/4 mąki pszennej1/3 mąki ziemniaczanej2(...)dżem brzoskwiniowy (użyłam łowicza)dżem porzeczkowy 2 galaretki brzoskwinioweduża puszka brzoskwiń500 ml śmietanki 30%1 śnieżka w proszku1 śmietan-fixok.3-4 łyżek cukru pudru Przygotowanie:Jasny biszkopt : Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, białawą masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem
charlotte gotujePomimo, że pogoda dzisiaj u nas kiepska, na blogu pojawi sie ciasto, które jest kwintesencją lata;) Pyszny sposób na maliny...piekne i aromatyczne...Zapraszamy...Składniki
Anioły w kuchniopak galaretka wiśniowa -2 opak bita śmietana -1 opak mleko -200 ml suchy mak -0,5 szkl kakao -1 łyżka tłuszcz do formy gorzka czekolada starta -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I Z trzech białek ubić pianę na sztywno,w trakcie ubijania dodać cukier,dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać(...)Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy,włożyć do piekarnika i piec w 175 stop,przez ok.15 minut. BISZKOPT II Drugi biszkopt przygotować w taki sam sposób co biszkopt I tylko dodać suchy mak,wymieszać i przelać do brytfanny,upiec. BISZKOPT III Trzeci biszkopt przygotować również tak samo jak pozostałe biszkopty,tylko do trzeciego dodać łyżkę kakao,,wymieszać
Kuchnia DanusiSkładniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 - 4 średnie jabłka
Proste PotrawyTruskawki się skończyły, a razem z nimi kontrowersje na ich temat. Teraz na tapecie super kwaśne porzeczki i słodkie maliny. Dużo tego kupiłam. Na pewno
Matka ŻywicielkaKoniec wakacji oznacza początek sezonu na śliwki. Zanim zabiorę się za powidła polecam wszystkim biszkopcik ze śliwkami. Ciasto jest bez mleka, bez proszku do pieczenia ani
prawdziwe jedzenieBardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Idealna baza do tortów a także świetna przekąska dla najmłodszych. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana
w kuchni i w ogrodzieZostało mi kilka białek...zastanawiałam się co z nimi zrobić...i zrobiłam ...cygańskie ścieżki ale ciut inaczej....które w sumie nie wyszły tak jak trzeba..Do
Moje domowe kucharzenieProste i w sumie szybkie do zrobienia ciasto.. 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szkl
Moje domowe kucharzenieProwadzenie strony powoduje, że przypominam sobie o daniach, których nie przygotowywałam przez kilka-kilkanaście lat. Jednym z nich jest ciasto z masą jabłkową i owsianą posypką
Przepisy AleksandryKilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz
Smaczna PyzaSkładniki:2 białka1 cale jajko3 łyżki mąki3 łyżki drobno zmielonych orzechów laskowych, np. tarte orzechy BackMit6 płaskich łyżek cukruowoce - u mnie borówkiJajka ubić z cukrem, aż
kolorowotorcikowoSkładniki : * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 szklanki maki tortowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie :Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po
Magiczne Życie Marty