przepis na biszkopt idealny! Jest to jeden z najlepszych biszkoptów, które jadłam. Receptura jest banalna, na każde dodane jajko dodajemy odpowiednią ilość mąki i cukru. Uwaga biszkopt jest bez proszku do pieczenia. Rośnie tylko dzięki dobremu ubiciu białek. Wiele razy patrzyłam na ten autorski przepis Pani J. Bobbe, który krąży po blogach. Jakoś tak nie mogłam się do niego(...)przekonać, no bo jak to biszkopt- bez proszku do pieczenia?! i jeszcze potem mam go rzucić o podłogę? To chyba jakieś żarty.;) Ale stało się, spróbowałam i zakochałam się w tym przepisie! Biszkopt idealny już za pierwszym razem wyszedł dosłownie IDEALNY. Wysoki, a co najważniejsze równy co bardzo ułatwiło mi później pracę. Nie bójcie się, że Wam opadnie. Sukces polega
Rusty ForkCiasto kukułka – Zapraszam na moją wersję tego pysznego ciasta z jasnym i ciemnym biszkoptem, nasączonego czekoladowym ponczem z alkoholem. Nie za słodkie, ładnie pachnie i apetycznie się prezentuje. Alkohol dodaje „pazurka”, dlatego ciasto nie jest mdłe, bardzo mi smakuje. Jeśli nie chcemy piec jasnego biszkoptu, możemy zastąpić go gotowymi biszkoptami. Ciasto będzie świetne na rodzinne imprezy, polecam… (inspirację znalazłam(...)stronie „przyślij przepis”, ale przepis zmodyfikowany i zrobiony po mojemu). Ciasto kukułka Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (około 140g; użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mała CukierenkaBiszkopt czekoladowy na mące orkiszowej bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Zawsze przygotowuję biszkopty jasne według zasady: na każde jajko łyżka ksylitolu (lub cukru) i łyżka mąki kiedyś pszennej-tortowej, teraz orkiszowej. Ponieważ mąka orkiszowa inaczej zagęszcza ciasto niż pszenna, staram się jej dawać trochę więcej, by uzyskać zbliżoną konsystencję ciasta. Przy biszkopcie ciemnym zasada ta troszkę się zmienia(...)Nigdy nie dodaję do moich biszkoptów proszku do pieczenia a zawsze pięknie wyrastają. Białka należy mocno ubić, dopiero wówczas dodajemy ksylitol (lub cukier) i później pojedynczo żółtka. Na końcu dodajemy mąkę (lub mąkę z kakao przy biszkopcie czekoladowym) i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Przepis podaję na dwa biszkopty: jeden niższy, z którego po przekrojeniu uzyskamy dwa blaty
Smaczne Zdrowetwórcze, fascynujące i podszyte tą cudowną i ekscytującą niepewnością - Co z tego wyjdzie? Czy będzie dobre? Czy będzie smakowało gościom? Czy tym razem udało się odnaleźć złoty środek? Idealny biszkopt był kiedyś celem jednego z moich poszukiwań. Wypróbowałam wiele przepisów, ale żaden nie spełnił oczekiwań. Biszkopty były albo za suche albo opadały albo zamieniały się w gumowate placki. Do niczego(...)pewnego dnia zostałam poczęstowana porcją najpyszniejszego biszkoptu na świecie! Puszystego, słodkiego, wilgotnego, obłożonego owocami i rozpływającego się w ustach. Bingo! Po paru dniach w moim zeszycie pojawiła się kolejna kartka - z przepisem na biszkopt idealny. Wykorzystuję go do letnich ciast z owocami, piekę z niego torty i małe biszkoptowe ciasteczka do herbaty. A od zeszłego tygodnia niemal codziennie
KUCHARNIAzostawiamy, aż wystygnie i zacznie delikatnie się ścinać. Mieszamy to co jakiś czas, ale dość często- ponieważ mleko kokosowe lubi się dzielić na wodę i śmietankę;).W tortownicy układamy biszkopt, nasączamy go delikatnie pozostałym sokiem z ananasów, wylewamy troszkę przygotowanej panna cotty i wstawiamy najlepiej do zamrażalnika na dosłownie 3 minuty. Reszta stoi w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy i na środek
Malinowe PocałunkiJabłecznik z bitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję.Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz(...)delikatną słodyczą bitej śmietany.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Jabłecznik z bitą śmietanąSkładniki:biszkopt 4 duże jajka100g (8 łyżek) mąki pszennej75g (6 łyżek) cukrumasa jabłkowa1kg soczystych jabłek (jeśli są mniej soczyste, to dodatkowo 150ml soku jabłkowego)2 łyżki cukru2 łyżeczki cynamonu4 łyżeczki żelatynywarstwa śmietankowa 150ml śmietanki 30%1 łyżka cukru pudru0,5 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wody
Smakołyki Berenikijest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki; cytryna natomiast dodaje aromatycznej świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy – na zdrowie Składniki na tortownicę 22-24 cm: 5 jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru 250 g startej na małych oczkach marchewki 100 g mączki migdałowej
Mia Cucina Sofietabyło prostsze niż myślałam. Biszkopt z wzorkami, wygląda ładnie. Nie musimy zdobić kremami, następnym razem upiekę roladę w podobnym stylu :) Składniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Wykonanie
Blondynka GotujePost Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Sernik czekoladowy na biszkoptach pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCiasto Kinder Bueno to połączenie biszkoptu przełożonego kremem na bazie wafelków oraz masła orzechowego udekorowanego bitą śmietaną wraz z dodatkiem masła orzechowego i startą, gorzką czekoladą. Jeżeli do ciasta wykorzystacie masło orzechowego bez cukru to radzę do kremu dodać trochę więcej cukru (do smaku). Biszkopt z poniższego przepisu bardzo ładnie wyrośnie, a krem orzechowy jest niesamowicie smaczny 😋 Składniki na tortownicę(...)średnicy 24 cm: ( uwaga: składniki na ciasto (oprócz śmietany!) powinny mieć temperaturę pokojową) biszkopt 5 średniej wielkości jajek 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (75 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli + do nasączeniu biszkoptu 1/2 szklanki mocnej herbaty 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru krem do przełożenia biszkoptu
Ugotowaćpokruszonej chałwy, posiekanych drobno orzeszków ziemnych oraz wiórek kokosowych. A dodatkiem na wierzchu były truskawki. Wyglądało pięknie! Koniecznie zobaczcie sami i oczywiście zapraszam do skorzystania z przepisu :) Składniki: BISZKOPT (piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm): 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)chałwy waniliowej - pokruszonej 1 łyżka mleka POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki posiekanych drobno niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki pokruszonej chałwy PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: 1 szklanka wody (nie ciepłej) sok wyciśnięty z 1 większej połowy cytryny BOKI Z CZEKOLADY: 2 tabliczki czekolady (użyłam mlecznej) Oraz dodatkowo kilka truskawek do dekoracji Przygotowanie: Zaczynamy od biszkoptu. Najlepiej
Gotuj z Mąkąsmak. Wśród tortów komunijnych największą popularnością cieszą się torty w kształcie otwartej księgi i o taki się pokusiłam. Tort wykończyłam masą cukrową, pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony puszystym kremem waniliowym. Dodatkowo gęsta, owocowa frużelina truskawkowa, która świetnie komponuje się z waniliowym kremem. Drukuj Czas przygotowania 5 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 5 hr 40 min Czas(...)przygotowania 5 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 5 hr 40 min Biszkopt 10 jajek 320 g cukru 200 g mąki tortowej 97 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem waniliowy 800 ml śmietany kremówki 800 g mascarpone 220 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii Frużelina truskawkowa 600 g truskawek * 160 g cukru 3,5 łyżeczki żelatyny
Wędrówki po kuchnitort chałowy, gdyż niedawno przygotowywałam ciasto z chałwą i masa była szybka i prosta w wykonaniu i właśnie taką samą masę wykorzystałam do tortu. Dla ułatwienia można przygotować jeden biszkopt jasny lub ciemny z 6 jaj i przekroić go na 3 blaty. Ja tak dla odmiany przygotowałam 2 blaty jasne i jeden ciemny, dlatego mój tort wyszedł dość wysoki(...)sklepie natknęłam się na śliczne zielone czereśnie koktajlowe, które bardzo ożywiły dekorację. Polecam! Tort chałwowy Składniki na tortownicę 24cm: Na jasny biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Na ciemny biszkopt: 3 małe jajka niepełne pół szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej
Smak mojej kuchniSzukałam inspiracji na coś nowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu. Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach 37 x 25 cm. Składniki: biszkopt jasny -6 jajek -4 łyżki mąki pszennej tortowej(...)wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160-180 stopni) na 25-40 minut. Wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest upieczony wbijając jego środek wykałaczkę. Jeżeli po wyciągnięciu jest sucha to biszkopt powinien być upieczony. Ma mieć ładny, złocisty kolor. Po upieczeniu odstawiamy
Kulinarne przemysleniapierwszy raz na specjalna okazję. Przyznam, że wyszło bardzo smaczne,chociaż zdjęcia nie oddają jego uroku. Należy nadmienić ,że ciasto jest mocno alkoholowe. Moja wersja to nie tylko biszkopt makowo- kokosowy, ale również zwykły biały biszkopt i dżem wiśniowy. SKŁADNIKI Biszkopt jasny 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 3 łyżki wody Biszkopt makowo-kokosowy: 6 białek 20 dag cukru 10 dag wiórek koksowych 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 25 dag. masła 6 żółtek 1 budyń waniliowy 1 ½ szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek cukru cukier waniliowy Dodatkowo: duże opakowanie okrągłych biszkoptów słoik dżemu wiśniowego
W kuchennym oknie Ewyzdolności ani cierpliwości do tortów ale uważam, że ten tort wyszedł super. Jeśli i Wy tak uważacie to będzie mi bardzo miło jak pozostawicie jakiś komentarz :) Składniki: * 2 biszkopty (przepis tutaj) * woda z cukrem do nasączenia biszkoptu * 1 litr śmietany kremówki 36% (ja użyłam angielskiej śmietany, do której nie trzeba dodawać żadnych śmietan-fixów(...)jednak do polskiej śmietany radziłabym dodać "usztywniacze") * niebieski barwnik spożywczy * cukier puder do śmietany (ilość według uznania) * 1 opakowanie masy cukrowej * dodatki do dekoracji Wykonanie: Upiec dwa biszkopty. Wystudzić. Na górze jednego biszkoptu przyłożyć mniejszy talerzyk i wykroić według niego mniejsze koło z biszkoptu. Oba biszkopty rozkroić wzdłuż na pół. Śmietanę ubić na sztywno, podzielić na pół i do jednej
Zrób to smaczniePyszny, nie za słodki, waniliowy. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Dosyć często go robię. Dodanie do kremu jogurtu sprawia, że jest bardziej lekki i wspaniale smakuje z borówkami. Biszkopt piekłam w dwóch tortownicach, aby otrzymać wysokie biszkopty. Lubię wysokie torty, bardziej mi się podobają. Do kremu dodałam borówek, ale możemy dodać dowolne owoce jagodowe. Bardzo polecam… (przepis autorski). Złote(...)podkładki pod tort znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 210g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem: 250g
Mała CukierenkaMatki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który przygotowałam bardzo mi się spodobał, ponieważ jest inny niż klasyczny tort. Składa się z jasnych oraz ciemnych biszkoptów, kremu,l bitej śmietany, powideł. Z tym, że jasne biszkopty są pokrojone w paski, i później zwijane, co powoduje, ze tort wychodzi wysoki. Tort w przekroju pięknie wygląda, i cudownie(...)smakuje. SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 21cm (tort wychodzi wysoki) CIEMNY BISZKOPT -4 jajka -1/2 szklanki mąki -1/3 szklanki cukru -1 łyzka kakao JASNE BISZKOPTY (składniki na 2 sztuki) -6 jajek -6 łyżek cukru -1 szklanka mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -2 żółtka -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuchrupiący słonecznik), że postanowiłam je przygotować również w swojej wersji. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną Babcia Lala, to już kolejna inspiracja od niej. Podaję dwie wersje biszkoptu, pierwszy w wersji pszennej (taki jak otrzymałam od Lali) i drugi w wersji orkiszowej, taki jak ja przygotowałam. Bazowałam na biszkopcie czekoladowym . Piekłam w ciemnej blaszce o wym. 37,5x24(...)Składniki biszkoptu pszennego: - 6 jaj (osobno białka i żółtka) - 1 szklanka cukru (można dać 3/4 szklanki) - 1 szklanka mąki tortowej (można zamienić 2 łyżki na mąkę ziemniaczaną) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Składniki biszkoptu orkiszowego: - 7 jaj (osobno białka i żółtka) - 7 łyżek ksylitolu lub cukru (dałam 160g ksylitolu) - 4 łyżki mąki orkiszowej typ700 (100g
Smaczne ZdroweCzas gotowania 1 hr 20 min Czas całkowity 7 hr 20 min Czas przygotowania 6 hr Czas gotowania 1 hr 20 min Czas całkowity 7 hr 20 min Biszkopt jasny 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Biszkopt ciemny 7 jajek 120 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru(...)mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 1250 g masy czarnej 250 g masy pomarańczowej 250 g masy żółtej klej spożywczy Biszkopt jasny Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały
Wędrówki po kuchnimyślę tu głównie o starszym pokoleniu, nie pamięta biszkoptów San? Kiedyś były delikatne, puszyste....różniły się od tych produkowanych teraz z różnymi polepszaczami.... Pierwsze biszkopty San były produkowane na podstawie przepisów z fabryki Gurgula. Z czasem jakość się psuła i zaczęliśmy sięgać po inne, na przykład włoskie. Teraz „stare” biszkopty powracają. Biszkopty ze 134 letnią tradycją. W 1887 roku Stanisław(...)Gurgul kupił nieczynną fabrykę pierników Ludomira Czyńskiego. Pierwsza nazwa fabryki brzmiała: PAROWA FABRYKA BISZKOPTÓW, PIERNIKÓW I CUKRÓW STANISŁAW GURGUL W JAROSŁAWIU. Pierwszy właściciel jak i kolejni mieli na imię Stanisław. Rody arystokratyczne w ówczesnych czasach zwyczajowo nadawały męskiemu potomkowi takie samo imię, jakie nosił ojciec. Fabryka produkowała bardzo szeroki asortyment wyrobów cukierniczych. Biszkopty należą do jednych z najstarszych i najdelikatniejszych
królestwo garówzawsze pięknie prezentują się na stole. Nie da się ukryć, że „Tajemniczy Ogród” to ciasto dość praco- i czasochłonne, dlatego jego przygotowanie proponuję rozłożyć na 2 dni: jednego upiec biszkopty, a drugiego przygotować masy i przełożyć nimi ciasto. Do przepisu wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Przede wszystkim poncz do nasączenia biszkoptów. W oryginalny przepisie go nie było, a uważam(...)rodzaju ciasta jest on wskazany. Obie masy (jabłkowa i serowa), do których zrobienia używane są galaretki nie nasączą odpowiednio biszkoptów, ponieważ po zastygnięciu nie będą już „oddawać” wystarczającej wilgoci. Zmniejszyłam też ilość wody dodawanej do prażenia jabłek, a homogenizowany serek waniliowy zastąpiłam bananowym (taki miałam akurat pod ręką). Ciasto jest smaczne, bardzo efektowne i wysokie (moje miało
MyCookBook.plTort Bajadera Tort Bajadera, kawałek Na ten pyszny Tort składa się mocno czekoladowy, domowy biszkopt i delikatna, kolorowa, pyszna masa bajaderkowa (z dodatkiem serka mascarpone)- a to wszystko pod kołderką z czekoladowej polewy, opruszonej posypką. Tort Bajadera jest nietypowy- inny od wszystkich, mocno czekoladowy- przy czym wcale nie jest za słodki. Znajdziecie w nim wszystko to, z czego słyną smaczne(...)dzieci! Pozostawiam Was z pysznym przepisem, sporządzonym krok po kroku- z dodatkiem zdjęć, tak- aby jak najbardziej ułatwić Wam odtworzenie pysznego smaku tortu bajadera i Życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej 150 g. masła do wypieków 150 g. ciemnej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru SKŁADNIKI NA MASĘ BAJADERKOWĄ: 250 g. serka mascarpone
Domowe Tortyprzepysznym kremie owocowym, który zrównoważył słodycz masy maślanej użytej do dekoracji. Całość komponuje się idealnie. Przyznam, że jestem dumna z tego tortu :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Biszkopt ciemny: 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju Biszkopt jasny: 5 jajek(...)masła 200 g białek (7 szt. jajek) 400 g cukru szczypta soli pół łyżeczki cream of tartar (winianu potasu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego czerwony barwnik spożywczy w żelu Przygotowanie: Biszkopt ciemny: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i olej. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki wymieszane
Domowa Cookierenka AgiTaki torcik przygotowałam na trzecie urodziny mojej córci - była nim zachwycona!Biszkopt I:6 jajek1 szkl. cukru1 szkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt II:6 jajek1 szkl. cukru1 szkl. mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szkl. suchego makuWarstwa wiśniowa:1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g)Masa:750 g mascarpone750 ml śmietanki 30%3 śmietan(...)fixy12 łyżek cukru pudru2-3 łyżki nutelli1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki żeby zgęstniała. 2. Biszkopt I: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec
Kto ugości moich gości?jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki w towarzystwie jabłek wylądowały w puszystym i pysznym biszkopcie. Ciacho wyszło wilgotne czyli takie jak lubię. A najlepsze jest jeszcze trochę letnie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPuszysty i delikatny biszkopt z zatopionymi, pieczonymi jabłkami. Składniki ( na blaszkę o wymiarach ok. 22 x 30 cm )-5 jajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat -4 średnie, twarde jabłka oraz jedno duże do dekoracji Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie półksiężyce.Można posypać je cynamonem
Maminek kulinarnybiszkoptami rożnie bywa, dość długo wypróbowywałam rożne przepisy. Białka osobno , później żółtka i odwrotnie- żółtka ubić później dodać białka. Czasami się udało, ale nie zawsze. Przepis, który prezentuję dzisiaj jest dość prosty i zawsze się udaje. SKŁADNIKI6 jajek1,5 szklanki maki pszennej0,75 szklani mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru3 łyżki oleju3 łyżki wodyWYKONANIEJajka ubić
W kuchennym oknie EwyMamy ostatnio nadprodukcję jabłek:). Była już szarlotka...długo myślałyśmy cóż by tu popełnić z nich. I objawił się nam biszkopt z jabłkami. Możecie użyć dowolnej ilości jabłek. Wszystko zależy od Was jak lubicie. Praktycznie to ciasto, które udaje się zawsze:) Doskonałe do kawy, na niespodziewaną wizytę gości...i przede wszystkim pyszne;)))) Zapraszamy do wypróbowania.... Składniki; 5 jabłek
Anioły w kuchniDobry plan to podstawa udanych wakacji. Ja narazie planuję co posprzątać, co wymalować, co upiec;))) A mąż gdzie tu jechać;) Podczas takich rozmyślań powstał ten biszkopt. Idealny przysmak na letni podwieczorek...A Wy jakie macie plany wakacyjne??Składniki; 5 nektarynek, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, 2 szklanki mąki, 1 i 1/3 szklanki cukru
Anioły w kuchniKolejny zawieruszony przepis..na biszkopt dwukolorowy...muszę poszperać i znaleźć jeszcze zdjęcia z dalszego "działania " z tym ciastem..było przekładane jakąś masą .. 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać
Moje domowe kucharzeniepozostałym mleku rozpuszczamy budyń, dodajemy do wrzącego mleka gotujemy kilka minut i studzimy. Masło kręcimy z cukrem na jasny krem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty i jedną część układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy syropem pozostałym od brzoskwini, wykładamy połowę kremu, a na górę układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Powtarzamy
Kuchnia ŁukaszaSkładniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziekilka wypróbowanych przepisów na biszkopt..a oto kolejny..tym razem podpatrzony w Domowych Wypiekach. 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem
Moje domowe kucharzeniewcale nie jest trudny i skomplikowany... Tylko lista składników jest dość długa.) Tort czekoladowo-karmelowy z masłem orzechowym, fistaszkami i rurkami waflowymi (tortownica o średnicy 24 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: (Biszkopt, który proponuję do tego tortu, gościł na moim blogu już nie raz i nie dwa. Jest pyszny, wilgotny, wielokrotnie przetestowany i smakuje naprawdę wszystkim.) 8 jajek(...)używam tych pustych w środku) orzeszki ziemne ok. 50 g gorzkiej czekolady dość szeroka wstążka o długości ok. 1,2-1,5 m Do tego tortu upiekłam dwa oddzielne biszkopty, każdy z 4 jaj. Później oba przekroiłam na dwa blaty. Mnie wychodzi to znacznie lepiej, niż krojenie jednego, wysokiego biszkoptu na 4 krążki. Jednak jeśli wiecie, że Wam to wyjdzie
Ratunku obiadPost Jabłecznik na biszkopcie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeminut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut.Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce.Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą
Ze smakiem i z pasjąVictoria sponge to kolejne ciasto, które zostało nazwane na cześć sławnej postaci historycznej - królowej Wiktorii. Biszkopt był ulubionym dodatkiem do popołudniowej herbatki. Królowa lubiła go z dżemem malinowym i bitą śmietaną.Przepis na Victorię zaczerpnęłam z książki "How to be a domestic goddess" Nigelli Lawson. Ciasto jest bardzo łatwe i jestem w lekkim szoku, że mi ładnie wyrosło
Przepisy Aleksandrynadzieję, że będzie Wam ten biszkopt smakować. Jest może ciut bardziej sypki od upieczonego na mące pszennej, ale naprawdę dobry. Mieszkanka, której użyłam składa się z: mąki ryżowej, tapioki, skrobi ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej i mąki gryczanej. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy AleksandryCoraz częściej odstawiam produkty glutenowe ze swojej diety. Wczoraj przyszedł czas na upieczenie ciasta bezglutenowego. Biszkopt wyszedł troszkę bardziej sypki niż ten upieczony na mące pszennej, ale w smaku jest jak najbardziej OK. Nie zawiedziecie się :). Osoby, którym nie przeszkadza w diecie gluten, mogą użyć mąki pszennej i tradycyjnego proszku do pieczenia. Prawdopodobnie wiele osób nie wie, że przez kilka
Przepisy AleksandryBiszkopt na majonezie z masą makową Bardzo lubię ciasta przygotowane z dodatkiem majonezu - zawsze są puszyste i mięciutkie, bardzo delikatne. Choć majonez w cieście w pierwszej chwili może zaskakiwać, to wierzcie mi, że po upieczeniu absolutnie go nie czuć :) Zwróćcie uwagę, że nie dodajemy już do ciasta żadnego innego tłuszczu - masła, margaryny czy oleju. Tę rolę spełnia majonez :)Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówprzygotowane na kotlety mielone? I nic co praktycznie mogłoby jązastąpić ani płatków owsianych, otrębów, mielonych orzechów, płatków kukurydzianych.. a jednak okazało się ze się da, zastąpiłam bułkę pokruszonymi biszkoptami, które sprawdziły się idealnie. W połączeniu z pieczarkami kotlety wyszły pyszne a sos był "kropką nad i". Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmgnieniu oka. A Pan od Jana Niezbędnego, który przyglądał się nam, jak pieczemyi skosztował jeszcze ciepłego ciasteczka, po czym poprosił o publikację przepisu. Spełniam więc prośbę,publikuję obiecany przepis. BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. /przepis Piotra Chyrleckiego;/ 200g białka 260g cukru pudru 80g mączki migdałowej (zmielone migdały ze skórką) 120g mąki pszennej 150g jeżyn mrożonych lub świeżych Białko ubijamy z cukrem
W kuchni Karmel-itki