wodzie Gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę Boczek oraz ser pleśniowy pokroić w kostkę KROK 2: Na suchej patelni podprażyć migdały, odłożyć Na tej samej patelni, bez użycia tłuszczu podsmażyć boczek KROK 3: Do rondelka wlać mleko oraz wsypać ser, podgrzewać na BARDZO małym ogniu, doprawić gałką muszkatołową oraz pieprzem Jeżeli sos stanie się zbyt rzadki
smacznieinatematpoznania smaków Arabskich. Na 4 porcje potrzebne nam będą: 400 g mielonego mięsa jagnięcego 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól i pieprz garść pistacji bez skorupek 2 łyżki sosu słodkiego chili 4 tortille liście młodej sałaty rzodkiewka hummus jogurt naturalny liście kolendry skórka z cytryny Kruszymy pistacje w moździerzu. Mięso łączymy z przyprawami i formujemy
Kulinarna rozmowaktoś widział weekend bez słodyczy? Przecież takich pyszności nie można sobie odmówić.. :) :) A mocno orzechowe muffinki, to taki mały prezent dla mojego Męża. Przepis w wersji eksperymentalnej, ale jaki efekt... Muffinki znikają z talerza w takim tempie.. :) A amatorów orzechowych słodkości dookoła nie brakuje... Orzechowe muffinki Składniki: pół kostki masła szklanka mleka 1 jajko
Lawendowe NieboSkładniki: łopatka bez kości 70 dag, boczek surowy 30 dag, sól peklowa 2 łyżeczki płaskie, sól ziołowa 1/2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, żelatyna 3 łyżeczki, woda 250 ml, czosnek suszony płatki Royal Brand 1 opakowanie/60 gram łopatkę i świeży boczek pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować
W Mojej Kuchni Lubięowsa i wielu innych wysokowartościowych zbóż. Poleciłbym takie o to pesto Polskie z wybornym makaronem. Składniki na ok. 200ml pesto Czas przygotowania: Kilka minut Składniki: Garść świeżej pietruszki bez łodyg 30-35g sera wędzonego rolada ustrzycka Łyżka suszonej żurawiny Łyżeczka miodu wielokwiatowego Łyżeczka mielonych orzechów laskowych 3 ząbki Polskiego czosnku Pół małej cebuli łyżeczka soli himalajskiej Przygotowanie
Kuchnia PROzdrowotnadodać do ciasta pokrojonego w kostkę ananasa oraz ulubione orzechy i rodzynki. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą blachy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez ok 45-50 min do suchego patyczka. Po upieczeniu dajemy ciastu "odpocząć" w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. W tym czasie mozemy przygotować polewę, którą nakładamy na zupełnie
Zawsze głodna!listki bazylii. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. Muszle nadziewamy farszem i układamy je obok siebie na sosie. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180st piekarnika (góra i dół, bez termoobiegu) na ok 20 minut. Tuż przed podaniem możemy posypać parmezanem. Przepis wygląda na skomplikowany i pracochłonny, ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Wystarczy dobra organizacja pracy. Polecam najpierw
Zawsze głodna!wychodzi cały gar farszu, który można zawijać w tortillę lub też zaserwować np. z ryżem. Dodam, że jest tak smaczny i treściwy, że można go jeść jako samodzielne danie bez dodatków. Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa
Zawsze głodna!dzień nie jadam śniadań. Tak, wiem, że to najważniejszy posiłek dnia i że to niezdrowo zaczynać dzień bez śniadania. Ale co poradzić na to, że każdego dnia wygrywa moja miłość do łóżka? Przestawiam budzik po 4-5 razy, aby móc pospać chociaż 2 minuty dłużej i zawsze wychodzi tak, że wybiegam do pracy w ostatniej chwili, prawie spóźniona
Zawsze głodna!czasie mięso powinno być już w miarę miękkie. Sprawdzamy, czy rzeczywiście zaczyna się takie robić. Próbujemy sosu, doprawiamy go solą, pieprzem oraz posiekanymi gałązkami rozmarynu. Odkrywamy i gotujemy bez przykrycia jeszcze przez 30-45 minut. Po tym czasie mieso powinno być już miękkie, a sos gęsty. Podajemy z kluskami parowymi, kopytkami lub kaszą
Zawsze głodna!chciałabym Wam pokazać podobne w przygotowaniu placuszki wielozbożowe. Są naprawdę pyszne, pulchniutkie i sycące, a co najważniejsze-zdrowe. Moim ulubionym dodatkiem do nich jest ekologiczny dżem malinowy Symbio bez dodatku cukru, w którym się wręcz zakochałam. Ma idealny, nie za słodki i niezbyt kwaśny smak, wyraźnie wyczuwalne pesteczki malin i świetny skład (przecier jablkowy, maliny, pektyna). Świetnym dodatkiem
Zawsze głodna!Guacamole: - 1 duże dojrzałe awokado - 2 ząbki czosnku - sok wyciśnięty z połowy limonki - pół małej cebuli - 2 łyżki świeżej kolendry - pół ostrej papryki ( może być bez jeżeli nie lubimy ostrego jedzenia) - sól i pieprz do smaku Ciasto na leniwe: - 450 g tłustego twarogu - 1 jajko - 200 g mąki pszennej (plus ok garści do posypania powierzchni roboczej) - łyżeczka soli Wykonanie: Wszystkie
Kuchenne syntezyprzygotowania: Płat łososia umyć i podzielić w poprzek na dwa kawałki. Nasmarować solą, skropić cytryną i posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, wyłożyć rybę i bez przykrycia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Pod koniec czasu pieczenia przygotować sos. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i na średnim ogniu mieszać przez
W SMAKpapryczki chilii (użyłem 'Bird's Eye') 2 cebule ze szczypiorem 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sezamowego 2 łyżki słodkiego sosu chilli Sposób przygotowania: Ryż ugotować bez dodatku soli według sposobu opisanego powyżej. Kapustę podzielić na liście i pokroić na kawałki (ogonek kroimy w poprzek). Cebulę wraz ze szczypiorem posiekać. Papaję obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić
W SMAKEuropie pilaw przyrządzany jest na wiele sposobów, a jedynym ograniczeniem jest w zasadzie fantazja kucharza. Mój pilaw przygotowałem z warzywami, papają i kurczakiem, ale w wersji bez mięsa byłby równie dobry. Składniki (dla 2-3 osób): 250 g ryżu basmati 1 podwójna pierś kurczaka 1 por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1/2 papai 2 ząbki czosnku 1 łyżka
W SMAK