przekąski - 40822 przepisów (strona:483/2722)

Koreczki z buraka i sera 105

sobie myślałam i myślałam, jaką przystawkę przygotować na Walentynki. Bardzo lubię minimalistyczne połączenie buraka i sera. Często robię sałatki z burakiem i serem, bo to szybka i smaczna przekąska: – Sałatka z buraka à la caprese – SAŁATKA Z BURAKA, POMIDORA I SERA MOZZARELLA – Sałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego – Carpaccio z buraka Nie chciałam ich podać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 79

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to kolejna propozycja na przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej. Ślimaczki bardzo często goszczą u mnie, kiedy zapraszam znajomych – to jakby jazda obowiązkowa. Znikają w mig! Ta wersja ślimaczków z ciasta francuskiego ze szpinakiem zadowoli wegetarian oraz fanów połączenia szpinak-feta-suszone pomidory. Zachęcam Was także do sprawdzenia przepisu na Ślimaczki

Kuchnia Bazylii
Roladki jajeczne/omletowe z sałatką 84

Roladki jajeczne z sałatką to pyszne ruloniki omletowe , które są świetną propozycją na śniadanie, kolację, lekki obiad czy pyszną przekąskę. Można je również zabrać do szkoły lub pracy, a ładnie podane zachwycą gości na domowej imprezie. Ich wypełnienie zależy od waszej kreatywności, ale ostatnio w moim domu króluje gotowa sałatka z ciecierzycą i łososiem wędzonym , która jest naprawdę bardzo smaczna

Di gotuje
Ćwikła (buraczki z chrzanem) 123

kończyła się moim płaczem Teraz po latach, do zrobienia takiej ćwikły czasem używam gotowego chrzanu w słoiczkach – wychodzi równie smaczna. Jest świetnym dodatkiem do kanapek, dań obiadowych oraz przekąsek. W naszym domu zawsze była podawana w czasie Świąt Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych oraz na rodzinnych imprezach. Robiąc domową ćwikłę, dodawaj chrzan do buraczków stopniowo – mieszaj i smakuj dostosowując ostrość

Kulinarny S.O.S.
Ćwikła (buraczki z chrzanem) 123

kończyła się moim płaczem Teraz po latach, do zrobienia takiej ćwikły czasem używam gotowego chrzanu w słoiczkach – wychodzi równie smaczna. Jest świetnym dodatkiem do kanapek, dań obiadowych oraz przekąsek. W naszym domu zawsze była podawana w czasie Świąt Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych oraz na rodzinnych imprezach. Robiąc domową ćwikłę, dodawaj chrzan do buraczków stopniowo – mieszaj i smakuj dostosowując ostrość

Kulinarne S.O.S.
Włoskie ciastka torcetti z kryształkami cukru 85

Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszne włoskie ciastka drożdżowe torcetti. Ciastka te są idealną przekąską do kawy, ciepłego mleka lub kakao, a nawet do wina. Można je obtoczyć w cukrze białym lub trzcinowym, można też posypać wiórkami kokosowymi lub drobno siekanymi migdałami. Polecam Składniki na około 25-30 ciasteczek: – 250g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 120ml ciepłej

Smaki Armine
Rolada z pieczarkami i szynką 114

Rolada z pieczarkami i szynką to pyszny pomysł na przekąskę w sam raz do kubka gorącego czerwonego barszczyku. Propozycja nie tylko na święta a na każdą możliwą okazję. W przygotowaniu tej rolady nie ma nic skomplikowanego, robi się ją dość szybko. Użyłam tu szynki konserwowej, bo wydawała mi się odpowiednio wilgotna do tego rodzaju wypieku. Polecam nawet użyć właśnie takiej

Pieprzyć z Fantazją
Grillowane awokado z fetą i pomidorami 73

Jednym z takich przepisów jest właśnie grillowane awokado z fetą i pomidorami. Szybkie i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze – bardzo sycące. Idealne na śniadanie, ale również jako przekąska, czy dodatek do obiadu. Spróbujcie! Składniki na 2-4 porcje: – 2 awokado – 1 mały pomidor – 50g sera Feta – 1/4 czerwonej cebuli – 1 łyżeczka oliwy

Be Fit Be Strong
Jabłkowe chipsy 52

Chipsy z jabłek Smaczna i zdrowa przekąska! Do suszenia naszych chipsów wykorzystałyśmy suszarkę elektryczną do grzybów, warzyw, owoców. Najlepsze jabłka, to te z przydomowych jabłonek, które nie zostały potraktowane opryskiem, takie z robaczkami Składniki suszarka elektryczna do warzyw, owoców, grzybów jabłka – ilość dowolna cynamon – dla tych co lubią Wykonanie Jabłka myjemy, owoc dzielimy na 4 części, wykrawamy gniazda

Tajemnice Smaku
Śledzie w oleju z orzechami i śliwkami 58

LIMONKA Już po świętach, wszyscy przejedzeni… a lada dzień Sylwester Wiele osób wita nowy rok w domu z rodziną, z przyjaciółmi. Ten przepis jest jednym z pomysłów na przekąskę na sylwestrowy bufet. Śledzie możemy przygotować kilka dni wcześniej, będą smaczniejsze, a my będziemy miały więcej czasu dla siebie Składniki 6 sztuk płatów śledziowych solonych 10 sztuk śliwki kalifornijskiej

Tajemnice Smaku
Oscypek… scypek z karmelizowanym ananasem 81

Oscypek, scypek, serek góralski… z karmelizowanym ananasem Oscypek z żurawiną to już tradycyjna przekąska na Podhalu. My odważyłyśmy się o delikatne przełamanie tego stereotypowego połączenia. Kolorystyka dania może nie jest tak kontrastowa, ale smak na pewno zaskakuje.   Składniki 200g świeżego ananasa 50g cukier trzcinowy 1 łyżka soku z limonki otarta skórka z 1 limonki listki mięty 2 plastry

Tajemnice Smaku
Czarne burgery z serem halloumi 71

smażonym serem halloumi. Z tego samego ciasta możemy przygotować również mniejsze bułeczki. Dorabiamy do tego czerwoną pikantną pastę np. z suszonych pomidorów z chili  i mamy przekąskę na wieczór z duchami. Składniki NADZIENIE 8 plastrów sera halloumi (1cm grubości) pomidory ogórki kiszone czerwona cebula sałata keczup majonez musztarda BUŁKI 8 sztuk 400g mąki 3/4 łyżeczki soli 1 jajko

Tajemnice Smaku
Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką… 73

bakłażan to owoc? Za dużo pytań… zanim znajdziemy odpowiedzi, możemy w kilka chwil przyrządzić roladki z bakłażana. Roladki z grillowanego bakłażana to pomysł na bardzo szybką w przygotowaniu przekąskę. Bakłażana możemy również obsmażyć na zwykłej patelni. Ilość majonezu w przepisie zależy od soczystości tuńczyka i konsystencji, jaką uzyskamy po rozgnieceniu ciecierzycy. Składniki 1 bakłażan 1 puszka tuńczyka w sosie

Tajemnice Smaku
Melon z czerwonym pieprzem, tymiankiem w winie z miodem 76

jesteśmy np. w słonecznej Italii, wybierzmy owoc z wyglądu najzdrowszy i połóżmy go na parapecie na kilka dni, powinie dojrzeć. Melona przygotowanego według tego przepisu możemy spożyć jako przekąskę lub deser. Wyśmienicie smakuje się z lodami śmietankowymi lub waniliowymi. Może również stanowić dodatek do sałatki, idealnie komponuje się z rukolą. Składniki – 2 porcje 1/2 dojrzałego melona około

Tajemnice Smaku
Carpaccio z melona z marynowaną mozzarellą 59

przepis jest doskonałym przykładem prostej, orzeźwiającej przekąski. Marynowane kulki mozzarelli możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Należy pamiętać, aby po wyjęciu z lodówki pozostawić mozzarellę na pół godziny w temperaturze pokojowej, ponieważ oliwa z oliwek, która jest składnikiem marynaty w niskiej temperaturze krzepnie. Kiedy mamy zamarynowane mini mozarelle, danie według tej formuły możemy przygotować z pomidorami, plastrami ogórka

Tajemnice Smaku