Doskonale wypieczone, zrumienione paluchy nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej pachnącej bazylii, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to ciekawa propozycja łatwej w przygotowaniu, delikatnej przystawki lub imprezowej przekąski. Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 300ml ciepłej wody 1 łyżeczki cukru 1 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Pesto: 40g świeżej bazylii 60g orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku
Szalona Kuchnia EwelinyTatar z ogórkiem kiszonym cebulką dobrze przyprawiony zawinięty w tortillę. Świetna propozycja jako przekąska na imprezę ale równie dobrze można przygotować na pyszna kolację. 12 sztuk 2 szt. placków tortilli 250 gramów mięsa wołowego na tatar 1 średnia cebula 2 duże ogórki kiszone kilka grzybków w occie 1 łyżka musztardy sól pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki
Andzia PichciKolejna przekąska z tortilli tym razem z tuńczykiem. Takie wrapy to świetny pomysł na imprezę czy na kolację. 12 sztuk. 2 szt. placków z tortilli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 kopiaste łyżki serka typu almette naturalny kilka liści sałaty lodowej 2 garście kukurydzy z puszki 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula czerwona Oliwki do dekoracji. Tuńczyka
Andzia Pichciochotę na fastfoodowe jedzenie – oczywiście przygotowane w naszej kuchni. Nuggetsy są proste i szybkie w przygotowaniu, doskonale smakują podawane z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, ale także jako samodzielna przekąska serwowana z dipem. Nawet licząc kalorie nie tylko raz w roku można sobie pozwolić na chrupiące domowe nuggetsy . Składniki na nuggetsy 1 pierś z kurczaka 1 szklanka mąki
niecodziennikparyKalafior w cieście koperkowym to przepis, który pochodzi od jednej z Koleżanek z czasów studenckich. Wiadomo – to czas prostego, szybkiego i taniego gotowania, i taka też jest ta przekąska. Pamiętam, że jedząc kalafior w cieście, zachwycałam się połączeniem smaków, na które wpływał świeży koperek połączony z ciastem naleśnikowym. Udostępnij Kalafior w cieście koperkowym – składniki 1 kalafior 1 pęczek
niecodziennikparyrazem zdecydowaliśmy się na zrobienie tartaletek z tymi składnikami na cieście francuskim. To lekkie, kolorowe danie jest proste w wykonaniu, więc jest ciekawą propozycją na ciepłą kolację lub wyśmienitą przekąskę. Część potrzebnych składników jest gotowymi produktami, co znacznie skraca czas spędzony w kuchni na przygotowaniach. Nam się to podoba. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) 150 g łososia wędzonego
niecodziennikparybakłażan z selerem naciowym, pokrojoną połówkę jabłka, zblendować. Na koniec dodać ziarna słonecznika, doprawić do smaku pieprzem cayenne. Pastę z bakłażana i selera naciowego podawać z grzankami lub słonymi przekąskami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta z bakłażana i selera naciowego pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparysylwestrowy wieczór jedną naszych z przekąsek był klasyczny hummus , który po raz pierwszy zrobiliśmy z pastą tahini. Dosyć często przygotowujemy hummus z wieloma dodatkami, dlatego możemy podzielić się kilkoma wskazówkami na zrobienie domowej pasty z ciecierzycy. Warto zaopatrzyć się w pastę tahini, dzięki której hummus ma niepowtarzalny smak i aksamitną konsystencję. Do tej pory sami mieliliśmy podprażone ziarenka sezamu
niecodziennikparyBaba ghanoush przygotowana samodzielnie w domu to efekt naszej wyprawy do Łodzi i przepysznej kolacji zjedzonej w libańskiej restauracji. Jeśli lubicie pasty do kanapek, słonych przekąsek lub surowych warzyw, baba ghanoush z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zrobienie tej pasty z bakłażanów jest łatwe i szybkie. Najwięcej czasu zajmuje opiekanie bakłażanów, tak aby ich skórka zrobiła się czarna. Ponieważ
niecodziennikparyBardzo fajna przekąska, która z pewnością zaskoczy domowników oraz gości. Szybka, łatwa, efektowna – świetnie spisze się na śniadanie, kolację lub na imprezie. W przygotowaniu nie ma żadnej trudności, a efekt końcowy jest zachwycający Pomysły na sałatki: ** Sałatka Caprese ** Sałatka z paluszkami krabowymi ** Sałatka brokułowa z papryką ** Sałatka z brokułami i szynką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 średniej
Kulinarne S.O.S.Bardzo fajna przekąska, która z pewnością zaskoczy domowników oraz gości. Szybka, łatwa, efektowna – świetnie spisze się na śniadanie, kolację lub na imprezie. W przygotowaniu nie ma żadnej trudności, a efekt końcowy jest zachwycający Pomysły na sałatki: ** Sałatka Caprese ** Sałatka z paluszkami krabowymi ** Sałatka brokułowa z papryką ** Sałatka z brokułami i szynką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 średniej
Kulinarny S.O.S.Paluszki z serka topionego to idealna przekąska, która doskonale sprawdzi się na imprezie do piwa, wina lub po prostu podczas podjadania w ciągu dnia. Pasują również do kremowych zup i dekoracji różnych sałatek. Paluszki są kruche, mocno serowe, a ich chrupanie naprawdę bardzo wciąga. Koniecznie sami spróbujcie. Ps. Polecam Wam również przepisy na ciasteczka z serka topionego: - kruche - klik - serowo
Di gotujeprzygotować Takie tosty smakują wyśmienicie i potrafią nasycić na długi czas. Do tego są bardzo uniwersalne – podacie je na śniadanie, na kolację… sprawdzą się nawet w roli przekąski – przetestowałam na niezapowiedzianych gościach i wszyscy byli zadowoleni:) Zdecydowanie polecam! Na 4-5 tostów: 8-10 kromek chleba tostowego 4-5 jajek 1 duża garść rukoli 4-5 plasterków
Smaki Na Talerzugryzy”. Niedługo postaram się Wam też podać przepis na domowe bułeczki do takich hamburgerów (tu skorzystałam w gotowych). A jeśli szukacie innych przepisów/pomysłów na przekąski i dania na przyjęcie, to zajrzyjcie tutaj ( klik ). Składniki: Na kotlety: podwójna pierś z kurczaka (około 450 g) 1 mniejsza cebula 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej
Słodkie okruszkimojej kuchni często gości ciasto francuskie. Można je wykorzystać w przygotowaniu słodkich ciasteczek, szybkich, wytrawnych przekąsek czy jako spód do tarty. Moja dzisiejsza propozycja to serowe paluchy z dodatkiem ziół i czosnku. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają ze stołu. Składniki: 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego, 120 g twardego żółtego sera (ja użyłam parmezanu), 1 jajko
Moja kraina smaków