Share Pinterest Print Jajka faszerowane wędzonym łososiem to pyszna przekąska nie tylko na Wielkanoc . Farsz to drobniutko pokrojony wędzony łosoś, mielony twaróg, koperek oraz majonez. Prosto i efektownie Składniki: 6 jajek 100 g wędzonego łososia 100 g mielonego twarogu 3 łyżki majonezu 1 pełna łyżka posiekanego koperku sól pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż na pół
Oryginalny smakZmodyfikowałam przepis mojej siostry Ani, pasuje również do talarków salami lub kukurydzianych tortilli. A że właśnie ruszyła liga hiszpańska…w telewizji znów zielono i jest zapotrzebowanie na piłkarskie przekąski
To co kochamuformowaną kieszeń nałożyć sos chrzanowy formułując róże. ? Róże ułożyć na małym półmisku, tak aby ładnie sterczały do góry farszem. Jest to szybka i smaczna a przy tym bardzo efektowna przekąska. Orzeźwiający smak róż pasuje na każdy stół i każde przyjęcie
To co kochamIntryguje smakiem! Ta smaczna przekąska ma grono wielbicieli wśród mojej rodziny i przyjaciół. Robię ją od ok. 15 lat i jeszcze się nikomu nie znudziła. Składniki: Schab ? 1 kg polędwicy wieprzowej ? 2 łyżki majeranku ? 5 ząbków czosnku ? sól ? 3 łyżki galaretki lub dżemu malinowego ? 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego ? 1 łyżeczka gorczycy Sos jabłkowy ? 1 kg jabłek
To co kochamAndrzejki tuż…tuż… A to moja propozycja na małą domówkę. Przekąski robi się błyskawicznie! Efekt jest doskonały, a dobra zabawa gwarantowana! Składniki: ? 1 bakłażan 1. ? 8 pomidorków koktajlowych ? 1 ser pleśniowy typu Camembert okrągły ? 8 ziaren zielonego pieprzu 2. ? 10 plasterków kiełbasy krakowskiej ? 10 oliwek nadziewanych migdałami 3. ? 8 paluchów ptysiowych lub innych ? 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
To co kochamPowoli szykujemy się na powitanie Nowego Roku. A mięsne smakołyki to idealna propozycja treściwych przekąsek dla mięsożerców. Można je przygotować dużo wcześniej, bo smakują na zimno. Pulpeciki z indyka: – 500 g mielonego mięsa z indyka – 1 jajko – 1 bułka kajzerka – sól, pieprz, 1 ząbek czosnku – 1 mała cebula – olej do smażenia – 2 łyżeczki
To co kochamOstatnio w naszej lodówce, dzięki pewnej zaprzyjaźnionej rodzinie, znajduje się sporo serów. Dzisiaj więc przekąska z sera Brie Saint Benoit, który jest bardzo delikatny i łagodny, a dodatek malin sprawia, że smak staje się wyrafinowany. Pychota! Składniki na 4 porcje: ? 2 sery Brie Saint Benoit ? 200 g malin mrożonych ? 3 łyżeczki cukru ? kilka kropli tabasco ? pieprz grubo mielony Wykonanie: ? Odłożyć
To co kochamPołączenie idealne łososia ze szpinakiem. Przekąska typu „piękna i inteligentna”, która powstała w mojej kuchni na Konkurs Kreatywny II. W pierwszej edycji tego konkursu zdobyłam I miejsce, ciekawa więc jestem, czy i tym razem spodoba się jury? A wam się podoba? Składniki na 12 babeczek: ? 700 g filetu z łososia ? 250 g szpinaku mrożonego w liściach
To co kochamBardzo szybka, prosta, zdrowa i zarazem elegancka przekąska. Składniki na 26 sztuk: ? 30 dkg sera białego tłustego ? 30 dkg sera z niebieską pleśnią typu rokpol ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich ? 1/2 szklanki płatków migdałowych ? po kilkanaście winogron ciemnych i jasnych ? czipsy ziemniaczane Wykonanie: ? Ser biały zmiksować z pleśniowym na gładką masę, przyprawić. ? Na łyżeczkę masy
To co kochamNastępna odsłona menu wielkanocnego. Tym razem jajka faszerowane wędzonym łososiem z pikantną masą żółtkową. Przekąska nie tylko na wielkanocny stół. Składniki: ? 6 jajek ? 2 łyżeczki ostrej musztardy ? 2 łyżki majonezu ? 3 plastry wędzonego łososia ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i po chwili obrać ze skorupek. ? Ściąć wierzchołki jajek po skosie, wyjąć żółtka. ? Żółtka
To co kochamPrzepis ten to numer popisowy mamy Sławka. Schab jest bardzo kruchy, lekko słodki dzięki morelom i łatwo się kroi. Idealna przekąska, która wygląda znakomicie i równie wybornie smakuje! Składniki: ? ładny kawałek schabu środkowego ok. 1,5 kg ? 40 dkg moreli suszonych ? 1/4 szklanki oleju ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Schab naciąć wzdłuż w trzech miejscach, na środku i po bokach
To co kocham