przekąski - 41322 przepisów (strona:1330/2755)

"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 200

tego pyszne "chrupki" z ciecierzycy, czyli ziarenka włoskiego grochu doprawione kuminem i ostrą papryką i upieczone w piekarniku. Najlepiej zróbcie ich od razu więcej, są świetne jako zdrowa przekąska, np. zamiast orzeszków. "Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem przepis własny Składniki (na 4 porcje): 1 nieduży kalafior 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pestki z 1 granatu

Chilli Czosnek i Oliwa
Hodowla kiełków - krok po kroku 158

kolejne dni, aż nasiona zaczną kiełkować.  Jak można je jeść? Kiełki można jeść ze wszystkim i do wszystkiego. Ja osobiście używam ich do kanapek, sałatek i innych zdrowych przekąsek. Powodzenia

Truskawkowa Fiesta
Koktajl bananowo czekoladowy 119

małe porcje) 1 szkl mleka 1 banan 1-2 łyżeczki nutelli (u mnie 1 bo wolałam mniej słodką wersję) listki mięty do dekoracji Przepis dodaję do akcji zdrowe przekąski

Kto ugości moich gości?
Batoniki musli 317

Pyszna i zdrowa przekąska. Świetnie sprawdzi się jako deser do kawy, jak również dodatek do śniadania zabieranego do pracy. Ja zrobiłam batoniki w keksówce, ale można zwiększyć ilość składników i zrobić w dużej formie. SKŁADNIKI 2 jajka 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżki miodu 80 g płatków owsianych 2 kopiaste łyżki otrębów pszennych 2 kopiaste

Passions hobbies life
Ciasteczka na patyczku 135

które mam dla Was dzisiaj nie są zbytnio słodkie a to dzięki dodatku polewy z gorzkiego kakao. Idealne nie tylko na urodziny najmłodszych ale także jako fajna i szybka przekąska kiedy mam ochotę na coś słodkiego na ząb.  Polecam;)  Składniki: 3 jajka 100 g masła 3 łyżki cukru  4 łyżki mleka 60 g wiórków kokosowych

Krakowskie smaki Ani
Pieczone bataty/ziemniaki 615

Pyszne pieczone ziemniaczki i słodkie bataty do doskonały dodatek do mięska do obiadu. Wyśmienicie smakują również jako przekąska z dodatkiem ulubionego dipu. Można doprawić ulubionymi przyprawami, ja użyłam tymianku i mieszanki do sałatek z młynka. składniki: 1,5-2 kg batatów i/lub ziemniaków tymianek przyprawa do sałatek, u mnie młynek Prymat olej do skropienia Bataty/ziemniaki obrać ze skórki. Następnie obrane

Monia miesza i gotuje
Grzanki z pesto, mozzarellą i pomidorem 224

leciałam do piekarnika szykować kolejną. Ponadto sporym atutem jest szybkość i łatwość w przygotowaniu – praktycznie całą robotę odwala za nas piekarnik. Szczerze polecam, nie tylko na śniadania, ale też przekąski i kolacje. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: ok.10 kanapeczek Składnik: Pesto z tego przepisu Duża bagietka Kulka mozzarelli Pomidor Masło Szczypiorek Bagietkę

Kolizje Smaków
Pasta z sera feta i czerwonej papryki - na kanapki 172

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby pasta stężala. Podajemy jako smarowidło na kanapki. Pasta świetnie sprawdza się również jako dip do krakersów, paluchów chlebowych i wszelkiego rodzaju słonych przekąsek. Smacznego

W kuchni Katie
Kurpiowskie podpłomyki wegetariańskie 164

oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Zawiera też sporą ilość białka  oraz błonnik. I voila! Kurpiowska , wegetariańska , prosta jak drut przekąska gotowa.  Chrupiąca, pełna aromatu i wspomnień. Teraz już wiem, co zrobię z kuleczką ciasta pierogowego, które mi zostanie następnym razem! Prościej być nie może! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczywo czosnkowe 102

Pieczywo czosnkowe stało się bardzo popularnym dodatkiem do sałatek, lecz także jako samodzielna przekąska. SKŁADNIKI: 1 bagietka 1/5 kostki masła 2 ząbki czosnku pół szczypty soli opcjonalnie: posiekana pietruszka KROK 1 Bagietkę kroimy w kromki po skosie, co zwiększa powierzchnię takiej "pajdy" :) KROK 2 Masło roztapiamy i dodajemy do niego obrany czosnek, wyciśnięty przez praskę. Delikatnie solimy i mieszamy. Opcjonalnie

smacznieinatemat
Naleśniki ze szpinakiem 177

Naleśniki kojarzą nam się najczęściej z dzieciństwa jako słodka przekąska. Dzisiaj przedstawię trochę inną odsłonę naleśnika, bowiem naleśnik ze szpinakiem z sosem beszamelowym. Sos beszamelowy to popularny dodatek do zapiekanek czy właśnie naleśników podawanych na słono. Prosty w przygotowaniu, a potrafi urozmaicić banalną potrawę. SKŁADNIKI: 200 g mąki 200 ml mleka 2,5% 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko szczypta

smacznieinatemat
Krem z kukurydzy 115

Pikantny krem z kukurydzy to alternatywa na szybki obiad lub rozgrzewającą przekąskę w chłodne wieczory. SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego puszka kukurydzy 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir KROK 1 Zagotowujemy bulion Marchewkę oraz

smacznieinatemat
Makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów i cukinii 174

często i często będą pojawiały się na blogu. Wystarczy kilka składników, które mamy pod ręką, paczka makaronu i możemy szybko wyczarować pyszne danie na obiad lub kolację czy przekąskę do pracy/szkoły. Dziś zapraszam Was na szybki w wykonaniu i bardzo smaczny makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów i cukinii.  Składniki na 2 duże

Zawsze głodna!
"Pogrzebany" mus czekoladowy na Halloween 97

Już niedługo Halloween! W tym roku wypada w piątek, co daje nam możliwość zorganizowania fajnych spotkań ze znajomymi z przebraniami i strasznymi przekąskami. Na moim blogu również Halloween. Początkowo chciałam przedstawić Wam przepis na "tradycyjne" już paluchy czarownicy. Zdecydowałam się jednak na coś bardziej oryginalnego i bardziej czekoladowego...tak powstał delikatny, bardzo czekoladowy w smaku mus. W formie nagrobków ;) Składniki

Zawsze głodna!
Sałatka z granatem i serem pleśniowym z sosem miodowo-imbirowym 578

również jako dodatek do śniadaniowej owsianki czy granoli. Dziś zaproponuję Wam sałatkę, która powstała dosyć przypadkowo, ze składników, które miałam akurat pod ręką, ponieważ chciałam zrobić szybką i lekką przekąskę do wieczornego oglądania filmu. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, smaki i konsystencja składników fajnie się tu dopełniają. Jeśli lubicie ciekawe połączenia smaków słodkich i słonych, składników miękkich z chrupiącymi, a przy

Zawsze głodna!