wina do kolacji. Niby jedna kolacja, a jednak nie zupełnie... Obaj szefowie przedstawili swoje menu, które miał o ze sobą współgrać. Amuse bouche dwie różne w formie i smaku przekąski na pobudzenie apetytu: - tete d'achard / czarny czosnek / ocet z szałwii (Pedro) - wędzony węgorz / szalotka / burak/ mus rybny (Martin)- węgorz wygrał, świetna kompozycja smakowa Do nich Esporão Reserva white
królestwo garównazwie amarantuski. Tak mi zasmakowały, że postanowiłam przygotować podobne w domu. I tak powstały ciasteczka z ekspandowanego amarantusa, sezamu, żurawiny i miodu. Są świetną przekąską kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Są zdrowe, chrupiące i bardzo smaczne. Upieczone bez dodatku mąki, proszku do pieczenia i cukru. Polecam PS: „ Amarantus
Marta GotujeChłodnik truskawkowy to przekąska idealna na letnie i upalne dni. Poniższy chłodnik jest lekko gęsty, słodki i mocno truskawkowy. Świetnie smakuje podany z jogurtem naturalnym i świeżą miętą. Jeżeli macie ochotę na inne owocowe chłodniki to zajrzyjcie tutaj . Składniki na 2 porcje: 1/2 kg truskawek (waga z szypułkami) 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu, np. rzepakowego sok z cytryny
UgotowaćŚledzie to bardzo dobra przekąska w każdej postaci, dziś przygotowuję śledzika ze śliwką suszoną. SKŁADNIKI: 5 śledzi marynowanych 20 dag. śliwek suszonych bez pestek 6 średnich cebul 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki koncentratu 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, gałązka siekanego lubczyku 0,5 szkl. oliwy WYKONANIE: Cebulę kroimy w piórka, ogórki, śliwki w słupki, dodajemy koncentrat
Kuchnia Beatyjeszcze większą chęcią będziemy je pałaszować. A dzisiaj do obiadu proponuję strączki groszku smażone na maśle z bułką tartą. Wspaniały dodatek do dania głównego, ale również jako samodzielna przekąska, bądź też prosta kolacja. Proste, błyskawiczne w przygotowaniu i tak pyszne, że nie poprzestaniecie na jednej porcji:) Ważne, by strączki nie były przerośnięte. Moja odmiana groszku dodatkowo jest pozbawiona włóknistej wyściółki
na moim stole...Uwielbiam połączenie świeżych sezonowych owoców z chrupiącą sałatą. Bardzo zdrowa, szybka i smaczna przekąska na upalne dni. Potrzebujemy tylko: mix sałat ( jedno opakowanie) maliny ocet balsamiczny (pomarańczowy) Sałatę łączymy z malinami i polewamy octem balsamicznym bezpośrednio na talerzu przed samym podaniem
noteskulinarnyfigawyjąć z oleju. Do tegoż oleju , wlać resztę octu, wsypać cukier, pieprz do smaku i polać tym sosem ogórki. Na końcu obłożyć cebulką i podawać do obiadu lub jako przekąskę
Tradycyjna Kuchniajest zależność z czym ją podawać, W tej wersji czuć jej cudowną chrupkość ale bez goryczy, mimo, że jest surowa W tej wersji super sprawdzi się jako przystawka lub przekąska na przejęcie! :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaLubicie domowe cheeseburgery ? Ja niestety przepadam od czasu do czasu, jednak jak wiadomo nie należą one do dietetycznych przekąsek. Tym samym, postanowiłam je troszkę "odchudzić" i przygotowałam coś na co można się skusić będąc na diecie. Polecam podawać na ciepło tuż po przygotowaniu. U mnie zagościły na obiad. Drobiowe cheeseburgery na sałacie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistopni C. Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać startym żółtym serem wymieszanym z tymiankiem. Muffiny ziołowe idealnie pasują do barszczu czerwonego, do piwa lub jako przekąska
Ciastka - domowe słodkościkaszy pszennej z groszkiem cukrowym. Zapraszam na pyszną, lekką i pełną witamin sałatkę przygotowaną na bazie kaszy pszennej z dodatkiem rzodkiewek i pomidorków. Doskonała na lekki letni lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Idealnie sprawdzi się jako danie na wynos. Sałatka z kaszy z groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 150 g kaszy pszennej
Kulinarne przygody Gatityzrobić z nadmiarem śliwek? proste- smaczne ciacho. Tym razem zamiast ciasta zrobiłam smaczne i zdrowe drożdżówki. Na letni wyjazd jako przekąska w trasie będą idealne. Polecam Składniki na 10 drożdżówek: 50 g drożdży 500 g mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanka mleka szklanka ksylitolu 1/2 szklanki oleju szczypta soli 2 jajka 0,5 kg śliwek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodziepiekłam je chyba z sześć lat temu i teraz nie wyobrażam sobie bez nich Wigilii i innych imprez w gronie rodziny, czy znajomych. Przygotowuję je do barszczyku, lub jako przekąska na drugie śniadanie. Farsz może być różny, ale na Wigilię obowiązkowo z kapustą i grzybami. Zazwyczaj za jednym zamachem przygotowuję farsz z 3-4 porcji i jednego dnia lepię pierogi
Rozpustne gotowanierozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż się pięknie zarumienią, wyławiamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Jest to bardzo uniwersalne danie, można je podać na ciepło na obiad lub jako zimną przekąskę, czy imprezową zakąskę
Rozpustne gotowanieZnowu mnie wzięło na bułeczki drożdżowe. Uwielbiam je! Mogę je jeść na śniadanie, kolację, podwieczorek i jako niezobowiązującą przekąskę między posiłkami. Taka już jestem :-) Tym razem jednak zrobiłam dużo, dużo ciasta drożdżowego i postanowiłam się troszeczkę "pobawić", tworząc różne rodzaje tych pysznych, słodziutkich, puszystych bułeczek. Większość spakowałam w woreczki i zamroziłam, później wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka
Rozpustne gotowanie