przekąski - 41822 przepisów (strona:1282/2789)

Ekspresowa sałatka 216

Dziś polecam Wam szybka sałatkę, którą możecie przygotować na przekąskę lub lekka kolację. Zdrowa i smaczna prawie w całości przygotowana z darów mojej miniaturowej działeczki. Mała ale coś na niej rośnie i mam świeże warzywa pod ręką i w każdej chwili mogę coś zerwać i zrobić kolejną smaczną sałatkę. Sałatka podana w miseczce Julia Gold od Porcelana Bogucice Rozwiń

Ewa w kuchni
Kasza bulgur jak z innej bajki 201

dokładnie. To będzie danie dla Tadka Niejadka. Danie , a może raczej zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi niejednego fish ....smażonego w głębokim oleju...... którego można kupić na mieście. Problem żywienia małych dzieci i nastolatków to temat morze. Tak głęboki jak niedobór witamin, minerałów i wartościowych substancji odżywczych! Dziś poznamy KASZĘ BULGUR! Bulgur, czyli inaczej kasza turecka, to grubo mielona pszenica

Z Kuchni Do Kuchni
Spring rolls z warzywami 181

Spring rolls z warzywami to świetna i bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska na cieplejsze miesiące. Zwłaszcza, że mamy teraz dostęp do wielu warzyw. Podstawą oczywiście jest papier ryżowy, który dostaniecie w każdym markecie. W dobieraniu dodatków ogranicza Was tylko wyobraźnia     Składniki: 10 szt. papieru ryżowego 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 100 g rukoli 1 awokado 2 ogórki

Pasja Smaku
Kokosowo-migdałowe pralinki 179

przestygną, nie jest zbyt pocieszająca. Dlatego w moich kuchennych szafkach zawsze plątają się orzechy i suszone owoce, które utarte w blenderze i uformowane w małe słodkie pulpeciki stanowią atrakcyjną przekąskę –pyszną i zdrową. Tym razem postanowiłam uruchomić domową produkcję pralinek przypominających słynne Rafaello. Słodka kokosowo-migdałowa masa rozpływa się w ustach. Aby dodać jej nieco chrupkości, możesz też dorzucić kilka

Roślinna - blog wegański
Perlage Tasting Club - Cisowianka - kulinarno winna przygoda 149

malizną czuć” ;) Drugim deserem był sorbet z gruszki w sosie truskawkowym. A do niego Araldica Moscato d'Asti 2013. Na zakończenie spotkania otrzymaliśmy dwie petit fours, czyli dwie przekąski cukiernicze. Pierwsza wzbudziła uśmiech na naszych twarzach – rzodkiewki w białej czekoladzie, wiszące na drzewku. Każdy sam musiał zdjąć z drzewka swoja rzodkiewkę.      Ostatnim akcentem była śliwka nałęczowska. Podsumowując

królestwo garów
Surówka z kalarepką 166

Kalarepkę mogłabym jeść kilogramami, najlepiej obraną, surową, pokrojoną na kawałki. :-) To moja ulubiona zdrowa przekąska. Póki co nie naszła mnie jeszcze ochota by sprawdzać czy lubię ją też w wersji pieczonej/gotowanej. Dzisiejsza propozycja to surówka z dodatkiem kalarepki. Charakterystyczny smak kalarepy przełamuje słodycz jabłka. Wersja najbardziej podstawowa, w planach są kolejne wariacie. :-) 1 kalarepka 2 młode marchewki 1 jabłko

Szefowa kuchni
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 249

jeszcze siłę i ochotę, to nie żałujcie sobie. Zwłaszcza, jeżeli zostało Wam coś z obiadu – na przykład gotowane ziemniaki i resztka warzyw w lodówce. W sam raz na przekąskę po spacerze! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cukinia garść fasolki szparagowej 1 cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki gałki

GRUBY WAŁEK
Musaka 245

Było ostatnio na blogu trochę zup, chłodników, przekąsek. Oczywiście wszystkie pyszne, ale jednak przyszedł czas na konkret. Więc dzisiaj jeden z najsmaczniejszych konkretnych posiłków jakie kiedykolwiek jadłem. Klasyczna kuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków, 2 średnich

Wyprawy kulinarne
Przepis na… – oliwki faszerowane i o oliwkach słów kilka 274

starty parmezan świeże zioła i jajko. Masą faszerujemy oliwki , następnie obtaczamy je w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej. Smażymy i solimy do smaku :) Przepis sprawdza się idealnie jako przekąska. Faszerowane oliwki wyśmienicie smakują podane z kieliszkiem wina! PS Jeśli Wam smakuje, zapraszamy do polubienia nas na Facebook’u: https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy

Bon Ton Italia
Letnie smaki Francji. Sałatka z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego 214

biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy soczyste owoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące. Tak właśnie jest

Smaczna Pyza
Gravlax 187

norw. gravlaks, fin. graavilohi, est. graavilõhe, isl. graflax) – tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska, krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie. Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania

Jemy Pijemy
Carpaccio z cukinii 229

Zainspirowałam się daniem mojej znajomej.  Jednak nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła przepisu. Wyszła bardzo smaczna i lekka przekąska.  1 młoda cukinia garść mieszanych sałat 2 łyżki wędzonego twarogu (może też być parmezan) prażony sezam olej arachidowy sos balsamiczny sól morska pieprz Cukinię pokroić w bardzo cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw. Ułożyć jeden obok

Jemy Pijemy
Łosoś w sezamie na roszponce 187

szybka sałatka będzie doskonałą przekąską.  Przygotowanie bajecznie proste. Składniki na dwie porcje duży kawałek świeżego łososia 8 pomidorków cherry 4 garści roszponki 4 cm pora 12 czarnych oliwek 4 łyżeczki sezamu 1-2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki oleju z pistacji sól  pieprz ewentualnie oliwa chilli i sos balsamiczny Łososia umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić

Jemy Pijemy
Guacamole, pyszna przystawka z awokado :) 258

Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie guacamole.  O wspaniałych właściwościach awokado nie będę się rozpisywać :) To bardzo smaczna i lekka przekąska, z nutką pikanterii i limonkowego orzeźwienia. Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor ( np. malinowy ) 1/2 papryczki chilli 1 mała cebulka dymka sok z 1/2 soczystej limonki 1-2 łyżki oliwy ( może być

Jemy Pijemy
Gniazdka wielkanocne 126

kogo: dla szukających inspiracji na Wielkanoc dla chcących zaprosić dzieci do pomocy w kuchni dla chcących zrobić choć częściowo zdrową przekąskę Składniki: 10 da g czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej płatki typu błonnik np. firmy Granex, czy Britta lub inne jajeczka czekoladowe (np. duże M&M-sy lub inne) Płatki zamaczać w roztopionej czekoladzie (lub wsypać do czekolady

Mania Wypiekania