stałe wejdzie do mojego menu, gdyż jest smaczna, zdrowa i bardzo sycąca. Przygotowałam z niej pastę a'la hummus. Zasadniczo hummus występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale podstawowymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini - czyli pasta sezamowa, oliwa i przyprawy a wszystko razem dokładnie wymieszane. U mnie wariacja
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinastępnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczną przekąskę. Ponieważ moja Gadzina nie lubi oliwy, więc posypuje tą mieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym. Dukkah może być także wykorzystywana jako panierka do delikatnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalabneh to dziś zaserwujemy smakowite labnehowe kuleczki w aromatycznych przyprawach nazywane labneh bil zayit lub tabat labneh Kulki z sera jogurtowego mogą stanowić uzupełnienie sałatek albo pełnić rolę przekąski. Rodzaj użytych przypraw i ziół zależy tylko od preferencji smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich pieprz, oregano, miętę, tymianek, czosnek lub gotowe mieszanki przyprawowe np. zaatar . ( tutaj przepis ), ale równie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDinesh upierając się, że do każdej potrawy przyrządzanej wg receptury z określonego regionu powinnam dodawać przyprawy właśnie z tego regionu. I tak - jeśli przygotowuję pakora (rodzaj popularnych w Indiach przekąsek) wg przepisu z Kerali, to wszystkie użyte składniki także powinny pochodzić właśnie z tego stanu. To się dopiero nazywa "lokalny patriotyzm kulinarny" :D Wróćmy jednak do głównego tematu tego posta
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalekka, pełna energii przekąska dla chodzących szybko, dla biegających, dla dzieci, ludzi lubiących coś słodkiego,a niewiedzących o co im konkretnie c hodzi... składniki wafle ryżowe naturalne super cieniutkie GOOD FOOD migdałowe mleko u mnie od Alpro kakao Migdałowy Przylądek od ZIARENKOWO nutella Posmaruj wafle nutellą. Międzyczasie podgrzej mleko i wsyp kakao. Wymieszaj. Posyp wafle prażonymi ziarnami
Z Kuchni Do Kuchnisię do życia! By „magicznymi” sposobami przyciągnąć nam to słoneczko coraz bliżej mam dla Was prawdziwe wiosenne ciasteczka! Niesamowicie kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym posmaku! Idealne na przekąskę w szkole, pracy czy też do podjadania przed tv z kubkiem ulubionego kakao. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25-30 sztuk) CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * masło – 200 g * cukier
Ostra na Słodkoroste wiosenne danie w intensywnych kolorach. Słodycz malin, maślana wątróbka i żywo zielony jarmuż. W zależności od wielkości porcji i dodatków może być przekąską, daniem obiadowym lub kolacją. Do przygotowania w 15 minut. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2-4 Składniki: 500 g wątróbki drobiowej, 1 duża cebula, 3 liście jarmużu, mąka do obtoczenia wątróbki, sól i pieprz do smaku
SzczyptaSmaQKolejna wersja znanego wszystkim bloku czekoladowego, tym razem biały… uwielbiam! Idealna słodziutka przekąska. 250 g margaryny 7 łyżek cukru 7 łyżek mleka 2 szklanki mleka w proszku (pełnego) 2 paczki herbatników 100 g ananasa kandyzowanego W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier i mleko. Gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy mleko w proszku i mieszamy do uzyskania jednolitej
VioletoweKucharzenieMuffiny z serem cheddar i bekonem nadają się na śniadanie lub jako przekąska na imprezę. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na 12 sztuk pieczonych w tradycyjnej foremce do muffinów. 1 jajko 185 g mąki pszennej 130 ml mleka 70 ml oliwy z oliwek 80 g sera cheddar lub innego twardego 60 g bekonu 1 łyżeczka proszku
Trzeci talerzBędzie zielono, soczyście i zdrowo czyli proponuję pyszny koktajl na śniadanie albo przekąskę. Ostatnio często coś miksuję i wypijam szybko bo to dobry sposób na fajny posiłek a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. W domu zawsze są jakieś owoce, warzywa i coś zielonego więc wystarczy wrzucić kilka składników i zmiksować. Zrób sobie także koktajl szpinakowo-jabłkowy ze słonecznikiem ROZWIŃ
Smaczna Pyzaminuty z obu stron na średnim ogniu. Z marynaty robimy sos . Wystarczy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującej się marynaty, stale mieszając aż zgęstnieje. Przekąskę można podawać z grzankami . Aby je przygotować, należy pokrojoną bagietkę posmarować masłem bądź margaryną z obu stron, posypać przyprawą do masła i przypiec w piekarniku aż staną się chrupiące. Smacznego
Za drzwiami kuchnikolejny przepis na potrawę typu "nawinie" (co się nawinie, to w potrawie). To szybki sposób na przekąskę do pracy, gdy mamy dość kanapek lub zabrakło w domu pieczywa. Podstawą jest seler konserwowy, który można kupić w słoiku w niemal każdym sklepie. Składniki : seler konserwowy ze słoika 2 łyżki kaparów pół pęczka natki pietruszki 5 plastrów szynki puszka czarnej fasoli
Weekendy w domu i ogrodzieTORT WĄTRÓBKOWY Pyszna zimna przekąska, niezmiernie popularna na Ukrainie. Bardzo często gości na stolach w czasie specjalnych uroczystości (święta, urodziny itp.). Uznawana jest za restauracyjne jedzenie. Jeśli ktoś z Was lubi wątróbkę, mam nadzieje, ze posmakuje ona Wam w tej ukraińskiej odsłonie. Bardzo ja polecam. Składniki: 1/2 kg wątróbki 2 średnie cebule 3-4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka
Kulinarnie z Polką na KresachProsta, smaczna przekąska idealna na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 80 g wędzonego łososia 1,5 łyżki gęstego majonezu /plus do dekoracji sól , pieprz, papryka ostra /do smaku liście świeżej sałatki, kapary i czerwony pieprz/do dekoracji Wykonanie: -Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. P rzekroić na pól, wyjąć żółtka. -Żółtka utrzeć z majonezem na gładką
Zakamarki mojej kuchniJedna z moich ulubionych propozycji podania sera camemberta na ciepło. Szybka i smaczna przekąska dla wielbicieli serów pleśniowych. Idealnie komponuje się z żurawiną lub tak jak ja z czosnkiem i rozmarynem. Polecam. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu. 'camembert z szynką parmeńską' Składniki: - 1 krążek sera camembert - 2 plastry szynki parmeńskiej - 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) - świeży rozmaryn Ser camembert naciąć
CookYourself