przekąski - 41822 przepisów (strona:1223/2789)

Domowy kisiel z czerwoną porzeczką i wiśniami 155

gości w moim domu kisiel. O budyniu pisałam TUTAJ oraz TUTAJ . Kisiel jest równie prosty w wykonaniu, a może nawet prostszy, a stanowi zdrową propozycję na podwieczorek czy smaczną przekąskę w ciągu dnia. A dlaczego zdrową? Bo dosyć sporo w nim witaminy C. Gęsty, domowy sok z czerwonej porzeczki i domowe wiśnie ze słoika. Pychotka! :-) No to robimy! :-) SKŁADNIKI

Wielopokoleniowo
Bruschetta z dodatkiem papryczki pepperoni 162

Świeże pomidory i bazylia, chrupiący chlebek, oliwa z oliwek, a do tego papryczka pepperoni. Takie połączenie uwielbiam najbardziej. Pyszna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację z najbliższymi. Warto zawsze mieć pod ręką w kuchni podstawowe produkty bo wtedy nawet niespodziewana wizyta gości może przerodzić się w pyszną ucztę.    3 pomidory 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku

noteskulinarnyfiga
Churros. 122

Dziś propozycja na tłusty czwartek który w Polsce obchodzony jest wyjątkowo słodko! ;-) Dzisiejsza przekąska pochodzi z Hiszpanii chociaż znana jest w wielu krajach. Jest to tłusty wypiek w formie długiego prętu który po przegryzieniu ma  kształt gwiazdki. Ten przepis nieco różni się od tego tradycyjnego ale  jest równie smaczny. Churros bo tak nazywa się ten wypiek

Radość kipiąca uśmiechem.
Białkowe placuszki 153

Doskonały sposób na wykorzystanie białek pozostałych po karnawałowych wypiekach. Pyszne, mięciutkie, lekkie placuszki dobre na śniadanie, a także jako słodka przekąska. Przepis znalazłam  tutaj  i jestem bardzo zadowolona, na pewno zrobię te placuszki jeszcze nie raz. Składniki: 4 białka jaj 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 płaskie  łyżki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku

talerz przyjemności
Hummus thats all 186

Hummus – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem  pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze  ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony  czosnek ,  tahini  (pasta  sezamowa ),  oliwa

Lajtkraft food intolerance
Mini pizza z salami, chilli, BBQ i żółtym serem 119

jeszcze ciasto francuskie zamiast klasycznego na pizze, słodkawy sos BBQ zamiast sosu pomidorowego, żółty ser zamiast mozzarelli. Do tego salami i ostre chilli. Mimo tego doskonale się sprawdza jako przekąska - zwłaszcza na imprezach. Dla niektórych może być nieco za ostre - ale wtedy to idealny pretekst, żeby sięgnąć po kolejnego drinka

Milion Smaków
Wegetariański pasztet pomidorowy – dwie wersje 242

pasztety jadłam tylko od święta i zazwyczaj te przygotowane przez kogoś. Od kiedy wypróbowałam pierwszy pasztet wegetariański piekę jakiś praktycznie co miesiąc. Uwielbiam zajadać je z musztardą jako szybką przekąskę lub podane z dobrym pieczywem. Dziś mam dla Was dwie wersje. Pierwsza bardzo kremowa, idealna do rozsmarowywania. Pasztet przygotowany z czerwonej soczewicy i ugotowanych warzyw. Drugi natomiast z kaszy jaglanej

Mienta blog
Rogaliki serowe z ricotty 165

proste, lekkie i szybkie do przygotowania rogaliki zdominowały tegoroczny karnawał. Stanowią idealną przekąskę: smaczne dzięki delikatnemu serkowi ricotta, a do tego bez cukru. Osłodą jest tu nadzienie: najlepiej sprawdzą się naturalnie słodkie, domowe powidła śliwkowe

Milion Smaków
Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem 204

Wszelkiego rodzaju przekąski z wędzonym łososiem cieszą się zawsze dużym powodzeniem wśród gości, dlatego często je przygotowuję. :-) Standardem jest ciasto francuskie, roladki z tortilli, ale z ptysiami w wytrawnej formie mało kto się spotkał - goście będą zaskoczeni i na pewno zadowoleni z ich smaku. Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Nadzienie

Szefowa kuchni
Śledzie w miodzie 748

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – to bardzo dobre połączenie smaków :) Odkąd znalazłam je na blogu Danka pichci , to zakochałam się w nich bez pamięci

Kulinarne Przeboje
Wytrawne eklery z sałatką 169

wytrawnym farszem a wręcz przeciwnie - mile się zaskoczą. Eklery w wersji wytrawnej nie są typową propozycją, zapewniam, że przyciągną wzrok gości, zaciekawią i znikną z talerzy jako pierwsze z przekąsek, zostawiając po sobie miłe, smakowe wspomnienie. ;-) Jak dla mnie prawdziwa pychotka, zamierzam powtarzać w przyszłości.  Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka

Szefowa kuchni
Zielone oliwki marynowane z oregano i majerankiem 162

oliwek suszone zioła, paprykę, ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Zalewamy oliwki i uzupełniamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż smaki się "przegryzą". Podajemy jako przekąskę na imprezy

Moja smaczna kuchnia
Kabanosy w cieście francuskim 200

Niedługo kończy się karnawał ale póki jeszcze się bawimy trzeba coś podać na imprezie. Ja proponuję szybką przekąskę którą zrobi każdy. Składniki: - 1 op ciasta francuskiego - kabanosy (lepsze są grubsze i nie wysuszone) - ser żółty - żółtko Przygotowanie: Ciasto francuskie tniemy na cztery paski wzdłuż dłuższego boku. Do jednego paska przykładamy kabanosa i owijamy ciastem francuskim dookoła i obcinamy z lekkim

Kulinarne życie
CHURROS – hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego 202

już pisałam Wam ostatnio Churros to hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego. Podawane w Hiszpanii dosłownie wszędzie – zarówno na śniadanie, jak i deser czy też przekąskę. Obsypane cukrem pudrem czy też zanurzone w czekoladzie – zawsze smakują obłędnie! Ostatnio jedliśmy te Zakręcone Churros – bezglutenowe , a dziś mam dla Was ich oryginalną wersję! Koniecznie wypróbujcie!   SKŁADNIKI: * mąka pszenna

Ostra na Słodko
Sałatka pieczarkowa (z jajkami) 211

szybka i nieskomplikowana, ale czasami... "w prostocie siła". Pamiętam - jak taką sałatkę robiła moja mama. Zawsze znikała w ekspresowym tempie i tak jest do dzisiaj... Sałatka może być samodzielną przekąską, ale też doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. 500g pieczarek 5 jaj 1 cebula majonez (użyłam od Folwark ) sól, pieprz   Pieczarki wrzucić do osolonego wrzątku (mają bardziej się

Di gotuje