Słodko nie musi oznaczać niezdrowo. Wystarczy kilka zamienników i klasyczne muffiny przeistaczają się w wersję bardziej odżywczą, pełną zdrowych składników. Muffiny polecam jako przekąskę do szkoły/pracy, ale także jako "ciasteczko" do kawy. Składniki: ( na 18-20 muffinek ) 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 100 g czekolady ( proporcji 50g gorzkiej, 50 g mlecznej lub tylko
kolorowotorcikowoPyszna przekąska z ciasta drożdżowego z salami, żółtym serem i sosem pomidorowym w środku. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczka soli zioła prowansalskie łyżeczka cukru 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy Farsz salami ser żółty sos – duży pomidor, ząbek czosnku, zioła, sól, pieprz Dodatkowo jajko do posmarowania Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy
e-PrzepisyKulinarneroztopionym serem cheddar. Kolejną owocową propozycją do umieszczenia na ruszcie grilla jest Arbuz . Pomysłów na jego przygotowanie z grilla jest wiele. Możemy z niego przygotować lekko słodką lub pikantną przekąskę. Wiele osób przygotowuje go skrapiając oliwą z oliwek, posypuje mieszanką soli morskiej i pieprzu lub skrapia octem balsamicznym. Ale oczywiście można do niego dodać dużo więcej dodatków takich
naRuszcienaprawdę te muffiny są wyjątkowe. Ja co prawda na diecie wegańskiej nie jestem, ale dla wegan (i nie tylko!) ta propozycja może być całkiem niezłym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia ;) Do ciasta użyłam soku jabłkowego, który nadał dodatkowej słodyczy babeczkom i użyłam jednego z superfoods - nasionek chia (przyjemnie chrupią podaczas jedzenia :D). Wegańskie muffinki z sokiem jabłkowym
FitKotpewnością na blogu będzie mniej nowych wpisów. Mam jednak nadzieję, że pozostaniecie wierni tej stronie i z niecierpliwością będziecie wypatrywać nowych wpisów. Tym czasem zapraszam na przekąskę lub też kolację prosto z piekarnika. Pieczarki faszerowane porem składnik 6 dużych pieczarek (najlepiej takich na grilla) 2 pory - białe części 100 g wędzonego boczku 50 g sera gouda 1 kulka
Przysmaki Karolkinutą kminku, ziela angielskiego, czarnego pieprzu, a to wszytko w zalewie octowej. Przepis ten posiadam od babci, więc testowany od wielu lat. :) Buraczki takie świetne są na przekąskę. SKŁADNIKI : buraczki najlepiej małe (ok 3/4 tradycyjnego wiaderka) zalewa 1 szklanka octu 1 1/2 szklanki cukru 1 litr wody 2 cebule średnie do słoika
Basia w kuchniJedna z moich ulubionych włoskich przekąsek. Frittata z jajuszek z dodatkami! Banalnie prosta w wykonaniu, kolorowa i pyszna.Niuanse smakowe zależą od tworzącego całość, jego odwagi i wyczucia smaku. Ja robiłam frittatę mężowi jak szedł zbierać pomarańcze i cytryny. Robiło się ją dzień wcześniej , kroiło jak pizzę na 4 i wkładało do pudełka śniadaniowego. I do lodówki! Na drugi dzień
Z Kuchni Do Kuchnipyszne paluszki, zwane również grissini. Włoska przekąska przed i podczas posiłku. Na paluszki zawija się szynkę parmeńską. Te paluszki są idealne do wszystkiego! Składniki na ok. 35 sztuk -350 g białej mąki chlebowej -1 łyżeczka soli -pół łyżeczki suszonych drożdży -200 ml letniej wody -3 łyżki oliwy z oliwek -dodatkowo oliwa do posmarowania, ziarna sezamu lub gruba sól morska Kwadratowe
Z Kuchni Do KuchniKochani na dzisiaj proponuje pyszne rogaliki . Pasują do kawy jak i na przekąskę . Delikatne i bardzo smaczne . Składniki na ciasto rogalik-owe na 24 szt: 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 szczypta cukru 12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych) 250 g mąki tortowej 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka
Różowa kuchniapełno uśmiechu. Wszystko dopięte na ostatni guzik, że czułam się jak księżniczka. A dzisiaj czeka nas jeszcze moja impreza urodzinowa u mojej przyjaciółki, muszę upiec kolejne ciasto, przygotować jakieś przekąski, żeby moi goście nie umarli z głodu! Także, znów cały dzień w kuchni, ale nie narzekam, ja to uwielbiam! Pichcenie i siedzenie w kuchni to dla mnie sama przyjemność. Kończę
Be Fit Be StrongPrzedawnione - bo jakby tu powiedzieć i się przyznać - wylądować tutaj miały w okolicach sesji zimowej jako przekąska idealna. A mamy już wiosnę,sesja zimowa to wspomnienie i bliżej mi już do (ostatniej!) sesji letniej...Cóż może i przedawnione,ale jak zawsze pyszne i udające się. P.S. Uważajcie by nie wytłuścić paluchami notatek! Składniki: jarmuż (kilka garści) dwie łyżki oleju rzepakowego
Fiolka w kuchnifrytkami lub bułeczką. Czasami możesz znaleźć opcję z sałatką ziemniaczaną. Podobno danie to zostało wymyślone przez Herte Heuwer, która zaczęła sprzedawać currywurst w powojennym zachodnim Berlinie jako tanią przekąskę w jednej z dzielnic Berlina. Herte bazowała na pomidorowej paście/koncentracie, cebuli - oczywiście wraz z ulubioną przyprawą brytyjskich żołnierzy - sproszkowanym curry. Jednym z popularniejszych punktów jest Currywurst 36 przy Mehringdammstrasse
Fiolka w kuchniLubicie bakłażanowe roladki ? Ja lubię je o każdej porze roku. Są to szybkie i smaczne przekąski które smakują wszystkim. Wystarczy kilka chwil i mamy je gotowe do podania. To co zawiniemy w środku jest już naszą indywidualną kompozycją, u mnie tym razem pomidor, sałata i polędwica a całości towarzyszył szczypiorek :) Polecam... Roladki z bakłażana nadziane warzywami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóre przedstawiam w poniższym wpisie :) Te podawane są na ciepło, zapieczone z ciągliwym serem żółtym, mozzarellą i szynką drobiową. Smak jest bogatszy dzięki dodatkowi suszonego oregano lub rozmarynu. Szybka przekąska i pomysł na wykorzystanie naleśników :) Składniki: 5 naleśników ser żółty w plastarach szynka drobiowa w plastrach 150 g mozzarelli w wiórkach oregano lub rozmaryn Naleśnika położyć na desce. Ułożyć kolejno
Chocolate Muffin BlogDziś nieco inne spojrzenie na muffinki, które… wcale nie będą słodkie :) Drożdżowe ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – muffinki pizza świetnie sprawdzą się jako słona przekąska na imprezę, jest to też fajna alternatywa jeśli chcecie upiec coś na Dzień Chłopaka, ale główny zainteresowany jest raczej mięsożerny :) Składniki: 2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej, ale może być pszenna
Ciastkozercy