Kolejna z wakacyjnych- sezonowych słodkości.. Kisiel z amarantusa, mielonego lnu i czarnej porzeczki. Zdecydowanie wolę domowej roboty przekąski, niż te kupne- sproszkowane, w których jest sama chemia. SKŁADNIKI: 4 łyżki amarantusa łyżeczka mielonego lnu 3 garście czarnych porzeczek łyżeczka ksylitolu szklanka wody WYKONANIE: w szklance wody gotujemy wodę amarantus, ksylitol i 2 garście porzeczek (ok 15 min) pod koniec
healthy dreamsupalne dni, najchętniej sięgamy po lody, czy różne chłodne przekąski. Chcę wam pokazać jak przygotować szybki i smaczny deser kukurydziany: malinowo- borówkowy. Składniki: szklanka mleka 3 łyżki kaszki kukurydzianej 3garści malin 3 garści borówek Wykonanie: mleko gotujemy, do gotującego się mleka dodajemy kaszkę kukurydzianą - całość mieszamy ok 3 min ugotowaną kaszę dzielimy na dwie porcje jedną porcję kaszki kukurydzianej
healthy dreamsGdyby zadano mi pytanie, jaki posiłek w ciągu dnia lubię najbardziej, bez wahania odparłabym, że śniadanie. Uwielbiam wstawać rano i testować swoje słodkie wypieki, bądź raw przekąski- moje eksperymenty, którymi z wielką radością dzielę się z wami na blogu. Dzisiejsze placuszki, zdecydowanie poprawiły mi humor. Obudziłam się, wstałam z łóżka i w złym nastroju (na myśl o kolejnym- aczkolwiek dopiero
healthy dreamssmaku, co spowodowane jest połączeniem banana i sezamu.Dzięki płatkom sojowym są one bardzo sycące i hamują głód na kilka godzin. Sprawia to, że są pożywną i zdrową przekąską, z samymi dobrymi kaloriami. SKŁADNIKI: 4 łyżki płatków sojowych 6 łyżek sezamu banan łyżeczka agaru 3/4 szklanki wody łyżeczka cynamonu WYKONANIE: banana blendujemy, mieszamy z płatkami, cynamonem i 5 łyżkami sezamu
healthy dreamsnajbanalniejszej w wykonaniu domowej galaretki. Myślę, że wielkim plusem jest fakt, iż nawet weganie mogą się nią zajadać, dodatkowo nie zawiera cukru (sugar free)- tu zapala się lampka, iż przekąska jest dietetyczna. Owszem, z odwagą mogą ją smakować osoby dbające o linię. Wiórki kokosowe nadają całości niebanalny smak, który sprawia, że galaretka, mimo swojej prostoty, ma w sobie
healthy dreamsludzie nie zrobią z soi. Ich cena nie była wysoka, więc od razu po nie sięgnęłam... W tym momencie rozpoczął się mój trwający do dziś romans z tą pyszną przekąską. Jednego razu wpadłam na pomysł zrobienia domowych orzeszków sojowych. Poszperałam w internecie i znalazłam przepis. Zainspirowana, szybko zaczęłam działać. Efekt ? Takie same jak kupne! A zapewne zdrowsze :3 inspiracja Ziarna
healthy dreamsPyszny, zdrowy, mocno zielony koktajl. Znakomita przekąska. Bardzo łatwy do przygotowania. SMACZNEGO!!! SKŁADNIKI 2 garści świeżego szpinaku pół banana kiwi pomarańcz pół szklanki wody PRZYGOTOWANIE Owoce myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki. Szpinak myjemy, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie blendujemy, pod koniec dodajemy wodę (ilość zależy od tego
Zdrowo i kolorowookazji zbliżającego się Tłustego Czwartku przepis na typowo hiszpańską słodką przekąskę - churros. Każdy kto chociaż raz był w Hiszpanii na pewno kojarzy te smażone w tłuszczu "rurki" mięciutkie w środku, a chrupiące z zewnątrz, które są najczęściej podawane z sosem czekoladowym. Deser raczej do zdrowych nie należy, głównie przez smażenie w głębokim tłuszczu oraz sos czekoladowy. Moja wersja jest odrobinę
Smaczne Zdroweciasto (z lekkimi modyfikacjami) i przygotowałam ciasteczka na dwa sposoby. Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną - z miodem i orzechami (a tu pierożki ). Ciasteczka wyszły smaczne, kruche i idealne na słodką przekąskę. Jeśli lubicie kaszę gryczaną - to koniecznie musicie je upiec! (około 40 sztuk) 100g ugotowanej kaszy gryczanej (w oryginale waga przed ugotowaniem) 200g mąki pszennej 40g masła/margaryny 100g cukru
Di gotujekaszy gryczanej . Poniżej przedstawiam wersję ciastek w kształcie pierożków - nadzianych dżemem. Są przepyszne i smakują jak małe, kruche bułeczki. Nie są twarde i idealnie nadają się na zdrową przekąskę. (około 20 sztuk) 100g ugotowanej kaszy gryczanej 200g mąki pszennej 40g masła/margaryny 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem/konfitura (polecam
Di gotujeIdealna przekąska na stół, na każdą okazję. Potrzebujemy: 6 jaj ugotowanych na twardo 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku natka pietruszki sól i pieprz łyżka stołowa soku z cytryny Ugotowane jajka kroimy w ćwiartki i układamy w wybranym naczyniu. W innym wysokim naczyniu mieszamy jogurt, przeciśnięty przez prasę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy. Gotowym sosem polewamy jajka
Kolejny blog o gotowaniudziś nie wyobrażam sobie imprezy bez tego dipu :) Mamy środek Karnawału, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu przepisu na imprezową przekąskę. I to banalnie prostą w przygotowaniu. Bo kto ma czas przed imprezą na długie przygotowania w kuchni? Na pewno nie ja :) Pikantny dip serowy - czy to nie brzmi przepysznie? :) Wywodzi się z kuchni greckiej, gdzie znany jest
Chilli Czosnek i OliwaDeser monte to pomysł na zdrową przekąskę na zimno. Cały deser składa się w głównej mierze z mleka oraz śmietany 30%. W składnikach specjalnie nie podałam konkretnej ilości cukru, ponieważ najlepiej będzie, gdy go dodacie do własnego smaku. Ja do deseru wsypałam 2 łyżki cukru i powiem Wam, że jest dla mnie idealnie słodki :) Poniższy deser jest lekko galaretowaty
UgotowaćKurczaka można przygotować na wiele sposobów, nadaje się wspaniale jako przekąska na imprezie podawana z sosem meksykańskim. A gdy nie chce nam się jechać do KFC możemy podobne przygotować sami. Imprezowy chrupiący kurczak Składniki: - 500 g skrzydełek - pierś z kurczaka - ok. 300 g mąki - przyprawa do kurczaka - papryka ostra - pieprz cayenne - sól - pieprz - Party Dip meksykański Prymat - 5-6 łyżek
Kulinarne życieRuloniki z łososiem były idealną przekąską na sylwestra, ale będą również wspaniałe na każdą inną imprezę. Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 150 g wędzonego łososia - 250 g szpinaku - 2 serki camembert - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - masło ok. 4 łyżek - żółtko Przygotowanie: Szpinak myjemy, obsuszamy i smażymy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy
Kulinarne życie