przekąski - 40822 przepisów (strona:1216/2722)

Chipsy z dyni 122

Chipsy z dyni to doskonała, zdrowa przekąska na popołudnie przed komputerem lub telewizorem. O ile jednak wiele warzyw i owoców można cienko pokroić nożem, o tyle aby przygotować chipsy z dyni nie obejdzie się bez dobrej szatkownicy. Moja Multi Szatkownica Tupperware doskonale spełniła swoje zadanie :) Składniki 2 średniej wielkości dynie (podczas suszenia dynia bardzo się kurczy) z dość miękką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ośmiornica z bitą śmietaną Cafe de Paris 171

Dzisiejsza propozycja to ugotowana ośmiornica (przepis)  podana z ziołową bitą śmietaną Cafe de Paris, sosem winno czosnkowym i mizerią z ogórka i rzodkiewki. Prosta i efektowna przekąska, którą można podać w muszlach po przegrzebkach. Śmietanę ubijamy z gotową mieszanką ziół, która skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w "Cafe de Paris" w Genewie. Przyprawę można używać do sosów

SzczyptaSmaQ
Zdrowe przekąski na Halloween 513

Podczas każdej imprezy, nie tylko Halloweenowej, warto położyć na stole kilka zdrowych przekąsek. Z doświadczenia wiem, że na takie „smakołyki” kusza się przede wszystkim dorośli, ale jeśli podać je w fajnej formie może i dzieciom przypadną do gustu. Specjalnie na Halloween proponujemy mandarynki przerobić na dynie, a banany na straszne duszki. U moich dzieci zadziałało i szybko „duszków” zabrakło. Może

Kolizje Smaków
Minipizze z ciasta francuskiego 264

Ciekawa wersja popularnej potrawy. Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dużej ilości dodatków przekąska jednocześnie zaspokaja głód jak również bardzo efektownie prezentuje się na talerze. Dzięki czemu świetnie nadaje się imprezę lub podwieczorek dla milusińskich. Składniki - 20 dag pieczarek - 2 cebule - 4 parówki ( ok.20 dag ) - 1 żółta papryka - opakowanie ciasta francuskiego - 20 dag startego żółtego sera - ketchup - suszona

Świat Smaku
Dynia pieczona z szałwią,chili i serem 127

Dynia i szałwia to duet doskonały... Spróbujcie pieczonej dyni z dodatkiem sera corregio, szałwii, czosnku i chili. Świetna jesienna przekąska :) SKŁADNIKI 1 kg dyni hokkaido 80 g bułki tartej 8 łyżek oliwy 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 10 listków szałwii 5 łyżek sera corregio sól pieprz PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka musli czyli Pyszne muslinki! 130

gdyż je ciachałam nie w prostokąty ale w kwadraty. U mnie posłużyły jako ciasteczka świąteczne. Muszę jeszcze wymyślić sposób ich pakowania abym mogła wygodnie nosić je w torbie jako przekąskę. Każdy kto mnie zna wiem że moja torba to worek bez dna więc nie mam ochoty aby pałętały się tam jeszcze pokruszone resztki batoników :-D. A oto przepis na batoniki

sierotka maRysia w kuchni
WRACAM!!!! szparagówka obsmażana 139

pysznego  - Szparagówki! taki sposób podania tego pysznego warzywa podpatrzyłam u koleżanki z pracy:-) Troszkę czasochłonny ale pyszny. Można je chrupać jako samodzielne danie, dodatek lub jako po prostu przekąska gdyż szparagówki stają się sztywne jak paluszki i mają fajne chrupiące skorupki OBSMAŻANA SZPARAGÓWKA łatwe ok 1h dla 3 osób Składniki pól kilograma szparagówki (żółtej) bułka tarta jajka sól, pieprz

sierotka maRysia w kuchni
Paszteciki z tymiankowym kurczakiem 168

Lubię szybkie i pyszne przekąski a ta właśnie do takich należy. Mrożone ciasto francuskie to cudowny wynalazek pozwalający nam w kilka minut wyczarować pyszne ciasteczka, paszteciki i wyliczeń tych mogło by nie być końca. Zawsze je powinniśmy trzymać w lodówce tak ,,na wszelki wypadek" Prosto, szybko i pysznie - idealnie PASZTECIKI Z TYMIANKOWYM KURCZAKIEM łatwe 40 minut (z pieczeniem) Składniki opakowanie

sierotka maRysia w kuchni
Rukola i rzeżucha 203

krajów jednak moje obżarstwo nie ma granic a więc i moja świadomość odsuwa ten fakt od siebie sałata, pomidor, ogórek - mniam. Plantacja rzeżuchy na oknie już urosła więc podstawową przekąską stały się kanapki z jajkiem posypane rzeżuchą. Ach ta wspaniała rzeżucha - zapycham się nią co roku na wiosnę po to aby przez pozostałe kilka miesięcy całkowicie o niej zapomnieć jednak

sierotka maRysia w kuchni
Grillowana fasolka owinieta boczkiem 154

kupny a na pewno fasolki lepiej smakują z boczkiem domowej roboty ale i tak były przepyszne zarówno jako samodzielne danie jak i dodatek - a na drugi dzień stanowiły idealną przekąskę Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami 186

żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia Smaku . Kiszona kapusta z żurawiną i podgrzybkami Składniki:   pól kilograma kapusty kiszonej

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżówka do odrywania z cynamonem, orzechami i żurawiną 179

razu musiałam ją upiec. Drożdżówka do odrywania jest genialnym wypiekiem - cudownie słodka i aromatyczna - idealna na zimowe wieczory z gorącą herbatą lub mlekiem. Fantastycznie się sprawdza jako przekąska do podjadania przed telewizorem. Polecam!!! Drożdżówka do odrywania Składniki na ciasto:   2 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 7 g drożdży w proszku 5 łyżek masła 2/3 szklanki mleka szczypta

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem 148

zaczynam się coraz bardziej denerwować przez co i jeść a tu trzeba dbać o linie... aby powstrzymać wszechogarniającą ochotę na słodycze postanowiłam upiec zdrowe, owsiane ciasteczka - idealne na przekąskę lub małe śniadanie. Można je zabrać ze sobą w każdą podróż bo i poleżeć mogą długo- choć jak już ich spróbujecie to na pewno długo nie przetrwają Inspirację zaczerpnęłam z bloga

sierotka maRysia w kuchni
Pieczone ziemniaki smakujace jak z ogniska 218

jakoś nie miałam okazji aby wypróbować. Świetny dodatek do dań z grilla np po upieczeniu w piekarniku położyć jeszcze na grillu i podawać z warzywami. Sprawdzają się jako przekąska na imprezach np z sosem czosnkowym. Ale najlepiej smakują same lub ze śmietaną i sola. Jest to mój smak dzieciństwa... po wykopkach rozpalało się ognisko i piekło w nim ziemniaki. Zjadaliśmy

sierotka maRysia w kuchni
Sarnyky – ukraińskie placuszki twarogowe 198

Koniecznie wypróbujcie ten przepis bo sarnyky są przepyszne. Delikatne placuszki, coś w stylu rodzimych racuchów, wykonane z twarogu, jajek i mąki. Idealne na kolację, śniadanie lub jako słodka przekąska. Super sprawdzą się jako deser dla dzieci. Genialne Przeczytać możecie o nich jak i o innych potrawach kuchni ukraińskiej w pierwszym numerze Magazynu Aromat (klik) w napisanym przeze mnie artykule

sierotka maRysia w kuchni